VII Jornades. Els moviments migratoris, un dels reptes de l'Agenda 2030: les realitats africanes del segle XXI

jornadesLa present setena edició de les jornades organitzades per l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) de la Universitat de les Illes Balears (UIB) amb el suport de la Direcció General de Cooperació del Govern de les Illes Balears, pretén generar un espai de trobada multidisciplinari per abordar el gran repte que suposen els moviments migratoris actuals i reflexionar-hi conjuntament. En aquesta ocasió ens centrarem en les realitats africanes des d’una visió que ens ajudi a entendre no només el que succeeix al continent, sinó també com es configuren les seves relacions amb la resta del món. Les persones expertes convidades posaran especial atenció a aspectes com els efectes del neocolonialisme, qui són les persones que travessen les fronteres terrestres i marítimes i la vulnerabilitat que pateixen, la responsabilitat que tenim en aquest sentit als països d’acollida i la importància de la incidència política, així com tot això es representa a les arts visuals i altres expressions artístiques.

En un context en què l'Agenda 2030 de l’ONU apel·la a tots els actors i països per assolir els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) a escala global, és un repte el fet que no s’hi prevegin de manera prou especifica els fluxos migratoris i les seves conseqüències.

Activitat gratuïta. Places limitades.
Dates i horaris
27 de setembre, dimecres: 9.30-14.30 h / 16.30-19 h
28 de setembre, dijous: 9.30-14 h
Durada: 12 hores
Lloc: Aula de Graus, bloc B de l'edifici Gaspar Melchor de Jovellanos
 
Posteriorment es lliurarà un certificat d'assistència a les persones inscrites que participin a un mínim del 80% de la duració, encara que no cal inscriure-se per poder participar-hi puntualment. La inscripció comporta el compromís d'assistir-hi, i en cas de no poder, s'ha de comunicar a l'OCDS amb la màxima antelació possible, per facilitar que hi accedeixin altres persones interessades. El fet de no comunicar-ho pot ser causa d’exclusió en futures accions formatives vinculades a ambdues institucions. 
 
Durant les jornades, i fins al dia 31 d'octubre, podreu visitar l'exposició La UIB compromesa amb l'Agenda 2030, al passadís que condueix a l'Aula de Graus del bloc B de l'edifici Gaspar Melchor de Jovellanos.
 
Dimecres 27 de setembre. Sessió de Matí
 

9.30 h. Inauguració de les Jornades, a càrrec del doctor Llorenç Huguet, Rector de la Universitat de les Illes Balears, del senyor Antoni Servera, director general de Cooperació del Govern de les Illes Balears i del doctor Antoni Aguiló, vicerector de Campus, Cooperació i Universitat Saludable.

10 h. Formas y manifestaciones del neocolonialismo en África y perspectivas, a càrrec de Mbuyi Kabunda, doctor en relacions internacionals per la Universitat Complutense de Madrid, professor i membre de l’Institut Internacional de Drets Humans d’Estrasburg, professor de relacions internacionals i estudis africans de la Universitat Autònoma de Madrid (GEA/UAM) i de la Universitat Pontifícia Comillas de Madrid i president de l'Associació Espanyola d'Africanistes (AEA). Presenta: Ana Mascaró, psicòloga i mediadora cultural d'IB-Salut. Impulsora del club de lectura africanista de la biblioteca de Son Gotleu.


 

11 h. Descans
 
11.30 h. Projecció: La transició cap als Objectius de Desenvolupament Sostenible: Unit al moviment global.
 
12 h. "¿Quién eres tú que cruzas el Mediterráneo? Una aproximación a los flujos migratorios mixtos desde África hacia Europa”, a càrrec de Valentina Milano, professora de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la Universitat de les Illes Balears (UIB) des de 2013. Anteriorment, la seva activitat professional s'ha desenvolupat principalment com a jurista especialista en dret internacional i drets humans a l'ONU: a la UNESCO (Paris, 2000-2001), l'OMS (Ginebra, 2002-2004) i l'Alt Comissionat per als Drets Humans (Ginebra, 2004-2010). En aquest context, ha realitzat treballs d'investigació i missions d'indagació en el terreny (Àfrica, Àsia, Amèrica llatina) i ha participat en nombroses conferències i congressos. Presenta: Ruth Escribano Dengra, coordinadora de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS).
 

 
 
13 h. Taller “Alianzas en el Feminismo Negro”, a càrrec d’Antoinette Torres, responsable del col·lectiu Afrofeminas.
 
14.30 h. Cloenda
 
Dimecres 27 de setembre. Sessió d'Horabaixa
 
16.30 h. “Representación de las migraciones en el cine y arte contemporáneos africanos y de la diáspora”, a càrrec de Beatriz Leal, investigadora, docent i comissària independent especialitzada en art i cinema contemporani d’Àfrica, Àsia, Orient Mitjà i Europa de l’Est. Actualment resideix entre Espanya i els Estats Units, des d’on escriu sobre cinema i art contemporani africà per a El País i diversos mitjans africanistes (Africa is a Country, Buala, GuinGuinBaliOkayafricaWiriko). Ha publicat articles acadèmics i editat monogràfics sobre teoria i història cinematogràfica en revistes especialitzades com Cinema Journal, SecuenciasAfrican ScreensAfricaneandoHyperionForo de Educación o Art-es i, en aquests moments, prepara un llibre en espanyol sobre cineastes africans contemporanis. Des de 2011 és programadora de l’African Film Festival de NYC i ha comissariat cicles per a diverses filmoteques espanyoles, el CCCB, Tabakalera, Artium, MUSAC i altres centres d’art contemporani. Presenten: Rafel Gallego, periodista, crític de cinema i autor teatral i Yolanda Serrano, periodista i relacions Institucionals i Relacions amb els mitjans UIB.
 

 
 
17.30 h. Descans
 
18 h. Teatre: No es país para negras, una obra que mostra els microracismes, el racisme subtil si et queixes del qual et tracten de paranoica, a càrrec de Silvia Albert Sopale. Presenta: Malika Kathir, filòloga de formació. Lloc: Sala d’Actes de l’edifici Guillem Cifre de Colonya
 
19 h. Cloenda

Dijous 28 de setembre. Sessió de Matí

9.30 h. La defensa dels drets humans en els moviments migratoris del continent africà: Presentació de l'informe "Tras la frontera", a càrrec d’Helena Maleno Garzón, investigadora especialista en migracions i tracta d'éssers humans, amb especial atenció a dones i menors. Com a consultora independent ha treballat amb fundacions internacionals com Women Link Worldwide, Save the Children, APS i amb entitats com el Defensor del Pueblo Español. La seva militància la canalitza a través de la xarxa Caminando Fronteras / Walking Borders, de la qual és activista. Presenta: Margalida Capellà, professora de Dret Internacional de la UIB.

 
10.30 h. Descans
 

11 h. Espai de bones pràctiques d'acollida de persones refugiades presentat i moderat per na Dolça Feliu Aymar, directora inclusió social i cooperació internacional de Creu Roja Illes Balears

  • Programa d’incidència política i sensibilització de la plataforma Les Balears Acollim, a càrrec de Carlos Martín i Jean-François Cuennet.
  • Programa de suport de la Universitat de Barcelona a les persones refugiades i provinents de zones en conflicte, a càrrec de Xavier López, director de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona.
  • Un projecte per a l’acollida emocional de les persones refugiades, a càrrec de Santiago Stankovicde, de Dignity 360º.
  • Les entitats locals s’impliquen: incidència, cooperació, sensibilització i acollida, a càrrec de Antònia Rosselló, gerent del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació i de Marga Benajam, gerent del Fons Menorquí de Cooperació.
  • Més de 50.000 persones rescatades a la mar Mediterrània, a càrrec de Manuel Elviro, de PROEM-AID.

12 h. "África y las oportunidades de un régimen migratorio global", a càrrec de Gonzalo Fanjul, investigador i activista contra la pobresa. Actualment impulsa la Fundación porCausa (periodisme i investigació contra la pobresa) i dirigeix l'àrea d'anàlisi de polítiques d’ISGlobal. També és investigador associat de l’Overseas Development Institute per al seu programa de migracions i autor i coeditor del blog d'El País 3500 Millones, que va rebre el premi FAO 2012. Presenta: Maria Bel Pocoví, Servei de Comunicació de la UIB.

 

13 h. Activitat artística: Ubuntu, a càrrec de Victor Uwagba, dinamitzador juvenil i mediador intercultural i companyia.
 
14 h. Cloenda de les Jornades
 

Consultau les jornades d'anys anteriors