Cos Europeu de Solidaritat (CES)

                                                                                                

 Què és i a qui va dirigit?

El CES és una iniciativa de la Comissió Europea que ofereix als joves d’entre 18 i 30 anys de la Unió Europea la treballar com a voluntaris/ies o col·laborar en projectes —en els seus propis països o a l'estranger— que beneficien a comunitats i ciutadans de tota Europa, dins de l'Estratègia Europea de Joventut 2019-2027. Té l’objectiu de desenvolupar la solidaritat i promoure una ciutadania activa i una entesa mútua entre els joves.

Aquest programa permet, dins un context europeu, aprofundir en l’itinerari educatiu i formatiu de la gent jove. El descobriment de nous horitzons i l’adaptació a altres cultures, mitjançant activitats de voluntariat, possibiliten l’aprofundiment personal i social.

 Com funciona el CES?

Qualsevol jove entre 18 i 30 anys, amb ciutadania o residència legal en un país de la UE pot registrar-se per a participar en el Cos Europeu de Solidaritat, comprometent-se a acceptar i defensar els seus objectius i principis. L'edat mínima per a participar en un projecte solidari és de 18.

 Les organitzacions dels Estats membres de la UE que desitgen participar, hauran de presentar les seues sol·licituds en el marc del Cos Europeu de Solidaritat i hauran d'estar en possessió del Segell de Qualitat corresponent a l'acció a la qual presenten el projecte (ocupacional o voluntariat). Les entitats que ja estiguen acreditades per al Servei Voluntari Europeu (SVE) d'Erasmus podran presentar projectes de voluntariat al CES, sense necessitat  d'obtindre el nou Segell de Qualitat. 

El CES permet tres accions principals:

  1. Activitats de voluntariat.
  2. Períodes de pràctiques laborals i de feina.
  3. Projectes de solidaritat. 

Possible durada de l’estada

La durada dels projectes del Cos Europeu de la Solidaritat serà de dos mesos a un any i es desenvoluparan, generalment, dins dels Estats membres de la Unió Europea.

Àmbits del voluntariat

Els projectes en els quals es pot participar són molt variats i tenen fonamentalment un contingut social. Els àmbits en els quals es desenvolupen principalment són: el medi ambient, l'assistència i la inclusió social, la cultura, la informació juvenil i l'educació no formal, entre altres.

On puc trobar ofertes?

Al Portal Europeu de la Joventut hi trobaràs totes les ofertes de voluntariat europeu disponibles.

 

Més informació:

Agència Nacional Espanyola (Erasmus Joventut)

Preguntes freqüents sobre el CES

Infografia amb informació sobre el CES

Notícies relacionades

Jornada informativa sobre projectes de voluntariat a l'estranger
(27 de març de 2018, de 10 a 13 hores, Aula SAL05a de l'edifici Antoni Maria Alcover i Sureda)

20è aniversari del Servei Voluntari Europeu
(29 de setembre de 2016, de 10 a les 20 hores, Plaça d’Espanya (Palma))