Recursos d'educació per a la ciudatania global
Ja fa alguns anys que l’OCDS recull la tasca que molts de membres de la comunitat universitària realitzen a través de les seves convocatòries, mitjançant diverses modalitats, com són una col·lecció de llibres, diverses exposicions fotogràfiques, recursos en format audiovisual, fulletons informatius i col·leccions pròpies que recullen recursos d'Educació per a la ciutadania global.
Aquests recursos, que es poden consultar a través d'aquesta pàgina web, es posen a l’abast de la comunitat universitària i de la societat en general perquè es puguin aprofitar per la transformació social a favor d'un Desenvolupament Humà Sostenible (DHS).
Sèrie «Defensores»
Fruit de la col·laboració entre l’OCDS i el Servei de Recursos Audiovisuals de la UIB, neix la sèrie «Defensores», una col·lecció de testimonis generats en el marc del programa Campanya Defensant Dones Defensores de Drets, que es duu terme amb la participació de la Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras i altres institucions i entitats col·laboradores.
#JuntesEnsProtegim
Capítol 1. A través d’una conversa informal entre dues defensores de drets, na Tesh Sidi i na Grecia Eugenia E. Rodríguez Navarro, ens aproparem als punts de vista, inquietuds i reptes de les lluites del poble saharaui i de l’estat de Zacatecas a Mèxic, respectivament. Les dues defensores ens parlen sobre la problemàtica dels seus països i descobreixen, per una part, que la seva defensa s’enfronta als mateixos obstacles, que són el colonialisme, el capitalisme i el patriarcat, resultats d’un sistema que promou les desigualtats entre països i les injustícies locals i globals; i per una altra part, la gran discriminació que pateixen elles, especialment, pel fet de ser dones defensores de drets.
Capítol 2. Trobada informal al voltant d’un berenar típic mallorquí, amb la codirectora d’IM-Defensoras Marusia López com a amfitriona i tres defensores, na Dalila Argueta i na Katherin Cruz Cerato, d'Hondures, i na Britany Castillo, d'El Salvador, per conversar sobre la situació crítica de violència que pateixen elles i les seves comunitats d'origen.
Totes comparteixen vivències pel fet d’haver hagut de sortir de manera forçosa dels seus països com a mesura de protecció a causa de la forta repressió, discriminació i violència que viuen pel fet de formar part de la xarxa de defensores de drets de les persones trans i de la defensa del territori i de la natura. També destaquen la importància de les cures i conclouen que gràcies a pertànyer a la xarxa internacional de defensores (IM-Defensoras) se senten acompanyades i poden unir forces per continuar amb la defensa dels drets humans. El seu missatge final és: «Les xarxes salven vides».
Col·lecció UIB Solidària
Si t’interessa el prèstec d’alguna exposició, pots sol·licitar-la enviant un correu electrònic a ocds@uib.es
Curtmetratge: «Al Compàs» (2023). Segon premi en la Categoria II (de 4 a 15 minuts) a la I Edició dels Futurs utòpics de la Mediterrània per a projectes audiovisuals.
Tot el que no han dit: Cançó premiada a la II Convocatòria Premis Futurs Utòpics de la Mediterrània adreçats a projectes musicals amb el primer premi de la línia temàtica I
Dona'm la mà: Cançó premiada a la II Convocatòria Premis Futurs Utòpics de la Mediterrània adreçats a projectes musicals amb el primer premi de la línia temàtica I
Arena: Cançó premiada a la II Convocatòria Premis Futurs Utòpics de la Mediterrània adreçats a projectes musicals amb el segon premi de la línia temàtica I
CRIT: Cançó premiada a la II Convocatòria Premis Futurs Utòpics de la Mediterrània adreçats a projectes musicals amb el primer premi de la línia temàtica II
Estimat meu: Cançó premiada a la II Convocatòria Premis Futurs Utòpics de la Mediterrània adreçats a projectes musicals amb el segon premi de la línia temàtica II
La meva veu: Cançó premiada a la II Convocatòria Premis Futurs Utòpics de la Mediterrània adreçats a projectes musicals amb el tercer premi de la línia temàtica I
Del discurso al acuerpamiento. Cooperación Feminista A Dos Orillas (2023). Llibre per aprofundir en el contingut de les Jornades de cooperació feminista. «Del discurso al acuerpamiento» (2021). També disponible en format EPUB. També està disponible el vídeo de la presentació del llibre (2024).
L’Atenció Primerenca: el drets dels infants, tercer premi de la categoria PDI de la I Convocatòria dels Premis Agenda 2030 PTGAS PDI
Transformam el Món des de les Aules (2023). Guia didàctica per trasnversalitzar l'Agenda 2030 a l'educació.
Curtmetratge: «Veus dins el mur» (2023). Primer premi en la Categoria II (de 4 a 15 minuts) a la I Edició dels Futurs utòpics de la Mediterrània per a projectes audiovisuals.
Curtmetratge: «Les espigadores de Nador» (2023). Segon premi en la Categoria I (de 15 a 20 minuts) a la I Edició dels Futurs utòpics de la Mediterrània per a projectes audiovisuals.
Relats premiats del Concurs per Fomentar l'Empatia mitjançant el Relat com a Recurs Didàctic (Segona edició)
Relats premiats del Concurs per Fomentar l'Empatia mitjançant el Relat com a Recurs Didàctic (Primera edició)
Curtmetratge: «Les espigadores de Nador». Segon premi en la Categoria I (de 15 a 20 minuts) a la I Edició dels Futurs utòpics de la Mediterrània per a projectes audiovisuals.
Conte: «Na Tuga i la mar» (març de 2023). Per a més informació sobre el projecte, clicau aquí.
Curtmetratge: «La Realitat Mena» (març de 2022)
Audiovisual: Taller: «Laboratori de teatre de les oprimides II. Pedagogies queer»(maig 2021)
Audiovisual: Mujeres de las FARC en el conflicto colombiano. Caminando entre utopías y resistencias (Març 2021)
Llibre. COVID-19, turisme i crisi. Anàlisi i reflexions des del confinament. (març 2021)
Exposició: Petites coses d'un temps d'espines. (novembre 2020)
- Audiovisual: De las bacterias al atún, como lo microbios hacen posible la vida en el mar. (novembre 2020)
Audiovisual: ¿Qué hay entre esos cartones?. (novembre 2020)
Audiovisual: Que corri l'aire. (juny 2020)
Audiovisual: Discursos d’odi. Què són i com podem prevenir-los des de l'educació (maig 2020)
Genuïns. Voluntariat universitari local com a eina per al desenvolupament comunitari i transmisió de valors que humanitzen la societat (octubre 2019)
- Cicle radiofònic Ona decreixement. Decreixement i transicions ecosocials (març-juliol 2017)
- Audiovisual CAMINS. El viatge de les persones refugiades (juny 2016)
Exposició: Yachay, wiñay, munay (aprendre, créixer, estimar) (abril 2016)
Audiovisual: Horitzons invisibles, convivint amb l'exclusió social (novembre 2014)
Documental Mort accidental d'un immigrant. DVD disponible al CD2. (Octubre 2014)
Guia de recursos d'Educació per al Desenvolupament (març 2014)
Exposició: Salut i Cooperació Universitària al Desenvolupament (febrer 2014)
Audiovisual: C/ Dona. Ningú és més que ningú (octubre 2013).
Voces desde los margenes (octubre 2012).
Els experiments econòmics en el camp colombià. Una manera de millorar la conservació (maig 2011).
Divulgació recerca: Generant espais a l'escola per a la trobada intercultural, Perú (maig 2010).
Estades Solidàries, testimoni de les experiències viscudes per l'alumnat participant al programa (maig 2009).
Hereves: "D'un passat dessitjat, d'un present adormit i d'un futur... una herència cada cop més fràgil" (Sahara Occidental). DVD disponible al CD2. (maig 2009)
Recursos audiovisuals també disponibles a l’apartat Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat del canal Youtube de la UIB.
Col·lecció UIB Càmera i Cooperació
L’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS), en col·laboració amb el Servei de Recursos Audiovisuals (SRAV) de la UIB, edita una sèrie d’audiovisuals de divulgació i educatius amb els quals es pretén donar difusió als programes i projectes de caràcter solidari que la UIB promou i que es duen a terme de la mà d’altres entitats. Els audiovisuals ens acosten històries que es desenvolupen a milers de quilòmetres de les Illes Balears contades en primera persona per membres de la comunitat universitària. A més de sensibilitzar, amb aquesta col·lecció es pretén posar fil a l'agulla per promoure la participació activa en la transformació de la realitat a través de l'Educació per a la ciutadania global.
Núm. 1
“Una experiència d’Estades Solidàries a Piura, Perú” (durada 00:26:00)
Núm. 2
"Una experiència de mobilitat en l'àmbit de la cooperació al desenvolupament a Anantapur (Índia)" (durada 00:21:00)
Núm. 3
"Ghana: la fisioteràpia, un camí a la salut" (durada 00:25:08).
Núm. 4
"Una experiència de formació en comunicació audiovisual, en el marc del Projecte de Cooperació Universitària al Desenvolupament, a Piura, Perú" (durada 00:26:06)
Vídeo promocional (durada 00:02:12)
Núm. 5
Aprendo Contigo: Una experiencia única en Pedagogía Hospitalaria, Perú (durada: 00:23:20)
Conegueu també l'experiència de voluntariat a Aprendo Contigo (durada 00:03:58)
Núm. 6
"Tanzània: Impulsant la recerca" (durada: 00:19:50)
Recursos audiovisuals també disponibles a l’apartat Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat del
Col·lecció de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat
La col·lecció inclou actualment sis títols de temàtiques diverses, des del recull de les experiències de l’alumnat participant en el programa de beques de pràctiques en països empobrits, fins als resultats de projectes de cooperació realitzats per professorat de la UIB, o de recerques realitzades en aquest àmbit. Els títols són els següents:
- Volum 1: Aprendre a veure el món: testimonis de l’alumnat (2005).
- Volum 2: Els indicadors en els projectes de cooperació en turisme sostenible (2006), del professor Miquel Seguí.
- Volum 3: Manejo integral costero (2007), de la professora Isabel Moreno.
- Volum 4: Las ONG: un sistema de indicadores para su evaluación y gestión (2007), de la professora Raquel Herranz.
- Volum 5: El turisme sostenible com a eina de cooperació per al desenvolupament: experiències a Amèrica Central (2009), de Joan Miralles Plantalamor i Antònia Rosselló.
- Volum 6: La recerca aplicada al desenvolupament. Tres experiències (2010), dels professors Josep A. Tur, Isabel Moreno i Juan Rita.
Exposicions
Exposicions de l'OCDS
Les exposicions creades per l’OCDS, a banda de conscienciar i sensibilitzar la comunitat universitària, són elements motivadors per a la participació de la comunitat universitària en els diferents programes de cooperació universitària i educació per al desenvolupament, així com per donar a conèixer les noves polítiques, estratègies i línies d'actuació globals per fer front a les injustícies i desigualtats globals.
Els títols de les exposicions són els següents:
- Petites coses d'un temps d'espines (2020, 21 plafons)
- Defensant Dones Defensores de Drets (2018, 4 plafons dobles)
- La UIB compromesa amb l'Agenda 2030 (2017, 9 plafons dobles)
- Estades Solidàries. Conèixer, conviure i compartir (2009, 15 plafons)
- Re-conèixer el Marroc (2006, 16 plafons)
- Perú: Descoberta i conquesta (2005, 16 plafons)
- Etiòpia: Tres puntes d'alba (2004, 16 plafons)
Exposicions d'entitats externes
- Exposició Es necessiten motius per ajudar? (2022)
- Ni miel ni estado. Hambre de justicia (setembre 2021)