Recursos d'educació per a la ciudatania global

Ja fa alguns anys que l’OCDS recull la tasca que molts de membres de la comunitat universitària realitzen a través de les seves convocatòries, mitjançant diverses modalitats, com són una col·lecció de llibres, diverses exposicions fotogràfiques, recursos en format audiovisual, fulletons informatius i col·leccions pròpies que recullen recursos d'Educació per a la ciutadania global.

Aquests recursos, que es poden consultar a través d'aquesta pàgina web, es posen a l’abast de la comunitat universitària i de la societat en general perquè es puguin aprofitar per la transformació social a favor d'un Desenvolupament Humà Sostenible (DHS).

Sèrie «Defensores»

Fruit de la col·laboració entre l’OCDS i el Servei de Recursos Audiovisuals de la UIB, neix la sèrie «Defensores», una col·lecció de testimonis generats en el marc del programa Campanya Defensant Dones Defensores de Drets, que es duu terme amb la participació de la Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras i altres institucions i entitats col·laboradores.

#JuntesEnsProtegim

Capítol 1. A través d’una conversa informal entre dues defensores de drets, na Tesh Sidi i na Grecia Eugenia E. Rodríguez Navarro, ens aproparem als punts de vista, inquietuds i reptes de les lluites del poble saharaui i de l’estat de Zacatecas a Mèxic, respectivament. Les dues defensores ens parlen sobre la problemàtica dels seus països i descobreixen, per una part, que la seva defensa s’enfronta als mateixos obstacles, que són el colonialisme, el capitalisme i el patriarcat, resultats d’un sistema que promou les desigualtats entre països i les injustícies locals i globals; i per una altra part, la gran discriminació que pateixen elles, especialment, pel fet de ser dones defensores de drets.


Capítol 2. 
Trobada informal al voltant d’un berenar típic mallorquí, amb la codirectora d’IM-Defensoras Marusia López com a amfitriona i tres defensores, na Dalila Argueta i na Katherin Cruz Cerato, d'Hondures, i na Britany Castillo, d'El Salvador, per conversar sobre la situació crítica de violència que pateixen elles i les seves comunitats d'origen.

Totes comparteixen vivències pel fet d’haver hagut de sortir de manera forçosa dels seus països com a mesura de protecció a causa de la forta repressió, discriminació i violència que viuen pel fet de formar part de la xarxa de defensores de drets de les persones trans i de la defensa del territori i de la natura. També destaquen la importància de les cures i conclouen que gràcies a pertànyer a la xarxa internacional de defensores (IM-Defensoras) se senten acompanyades i poden unir forces per continuar amb la defensa dels drets humans. El seu missatge final és: «Les xarxes salven vides».

Col·lecció UIB Solidària

uib_solidaria

La col·lecció de recursos d’Educació per al Desenvolupament (EpD) UIB Solidària està dissenyada per promoure una ciutadania global, crítica, coresponsable i compromesa amb el desenvolupament humà sostenible. Amb la pretensió de convertir-se en una útil i eficaç eina per a aquest fi, la col·lecció posa a l’abast de tothom els recursos d’EpD generats a partir de les diferents activitats programades per l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS), alhora que mostra la importància de la implicació professional i personal de tota la comunitat universitària que hi col·labora activament, permetent posar fil a l’agulla per continuar tirant endavant. 

Si t’interessa el prèstec d’alguna exposició, pots sol·licitar-la enviant un correu electrònic a ocds@uib.es


Recursos audiovisuals també disponibles a l’apartat Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat del canal Youtube de la UIB.

Col·lecció UIB Càmera i Cooperació

fil a l'agullaL’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS), en col·laboració amb el Servei de Recursos Audiovisuals (SRAV) de la UIB, edita una sèrie d’audiovisuals de divulgació i educatius amb els quals es pretén donar difusió als programes i projectes de caràcter solidari que la UIB promou i que es duen a terme de la mà d’altres entitats. Els audiovisuals ens acosten històries que es desenvolupen a milers de quilòmetres de les Illes Balears contades en primera persona per membres de la comunitat universitària. A més de sensibilitzar, amb aquesta col·lecció es pretén posar fil a l'agulla per promoure la participació activa en la logo DGCtransformació de la realitat a través de l'Educació per a la ciutadania global.


Núm. 1:

Una experiència d’Estades Solidàries a Piura, Perú
(duració 00:26:00)

Núm. 2:

"Una experiència de mobilitat en l'àmbit de la cooperació al desenvolupament a Anantapur (Índia)".
(duració 00:21:00)

Núm. 3:

"Ghana: la fisioteràpia, un camí a la salut".
(duració 00:25:08). 

Núm. 4:

"Una experiència de formació en comunicació audiovisual, en el marc del Projecte de Cooperació Universitària al Desenvolupament, a Piura, Perú" 

(duració 00:16:07) i el video promocional (duració 00:02:12) al canal UIB.  

Núm. 5:

Aprendo Contigo: Una experiencia única en Pedagogía Hospitalaria, Perú

(durada: 00:23:20)

Núm. 6: Ja podeu veure el nou reportatge

"Tanzània: Impulsant la recerca"

 

Recursos audiovisuals també disponibles a l’apartat Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat del

canal Youtube de la UIB.

Col·lecció de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat

La col·lecció inclou actualment sis títols de temàtiques diverses, des del recull de les experiències de l’alumnat participant en el programa de beques de pràctiques en països empobrits, fins als resultats de projectes de cooperació realitzats per professorat de la UIB, o de recerques realitzades en aquest àmbit. Els títols són els següents:

  • Volum 1: Aprendre a veure el món: testimonis de l’alumnat (2005).
  • Volum 2: Els indicadors en els projectes de cooperació en turisme sostenible (2006), del professor Miquel Seguí.
  • Volum 3: Manejo integral costero (2007), de la professora Isabel Moreno.
  • Volum 4: Las ONG: un sistema de indicadores para su evaluación y gestión (2007), de la professora Raquel Herranz.
  • Volum 5: El turisme sostenible com a eina de cooperació per al desenvolupament: experiències a Amèrica Central (2009), de Joan Miralles Plantalamor i Antònia Rosselló.
  • Volum 6: La recerca aplicada al desenvolupament. Tres experiències (2010), dels professors Josep A. Tur, Isabel Moreno i Juan Rita.

Més informació sobre la col·lecció...
 

Exposicions

Exposicions de l'OCDS

Les exposicions creades per l’OCDS, a banda de conscienciar i sensibilitzar la comunitat universitària, són elements motivadors per a la participació de la comunitat universitària en els diferents programes de cooperació universitària i educació per al desenvolupament, així com per donar a conèixer les noves polítiques, estratègies i línies d'actuació globals per fer front a les injustícies i desigualtats globals.

Els títols de les exposicions són els següents:

Exposicions d'entitats externes

Exposicions realitzades els cursos anteriors

Fulletons informatius

Fulletó OCDS         Guia Informa't

Fulletó de l'OCDS                Guia Informa't