Escoltar

Altres activitats EpD

Fòrum de debat sobre la tracta de dones i nines amb finalitat d'explotació sexual

Del dia 13 al 16 d'abril de 2016 al Centre Cultural Flassaders, Palma.

  la tracta de dones i ninesAmb la finalitat de construir un nou espai de debat, reflexió i incidència política sobre la tracta de dones i nines amb finalitats d'explotació que ens permeti abordar aquesta realitat tan complexa des de diferents perspectives i mirades sota l'enfocament de drets humans i de gènere, es planteja aquesta activitat Tracta d'evitar-la. Fòrum de debat sobre la tracta de dones i nines amb finalitats d'explotació sexual, en coordinació amb les entitats locals de les Illes Balears (Fundació Solidaritat Amaranta, Metges del Món - Illes Balears i Casal Petit) i amb els grups de recerca de la UIB dedicats a aquest àmbit.

En el fòrum s'abordarà un debat acadèmic, activista i artístic durant tres sessions de 4 hores de durada en horari d’horabaixa del 13 al 15 d’abril, en les quals participaran persones expertes de renom a escala internacional i hi haurà intervencions artístiques d'artistes locals i internacionals en forma de performances, contacontes i arts plàstiques per abordar aquesta temàtica. D'aquesta manera, l'atractiu i la pertinència de les propostes artístiques serviran per apropar la complexa i dura realitat de la tracta amb eines creatives de sensibilització.


   Inscripció       Programa complet       Flyer    Galeria fotogràfica


Amb el finançament de:


Servei de guarderia del Centre Flassaders

Consulta aquí la resta d'activitats de la campanya de la Fundació Solidaritat Amaranta


Comunicació «"TRATA DE EVITARLA. Foro de debate sobre la trata de mujeres y niñas con finalidad de explotación sexual" como buena experiencia de trabajo en red en el marco del ODS 5»; presentada al VII Congrés Universitat i Cooperació al Desenvolupament: "La Universitat i els Objectius de Desenvolupament Sostenible" (del 29 al 31 de març de 2017). nou

 

Aquesta modalitat formativa et permet assistir al fòrum complet o bé a alguns dels mòduls que el conformen de manera individual. Els certificats d’assistència es lliuraran segons s’hagi fet la inscripció i sempre s’haurà d’haver assistit al 80% del total d’hores, ja sigui del fòrum complet o de cada mòdul per separat.

Mòdul 1:
De què tracta la tracta? Pràctiques d'explotació, extorsió i engany. Dia 13 d'abril de les 16.30 a les 20.30 hores.
Mòdul 2:
La lluita contra la tracta de dones i nines per a explotació sexual. Dia 14 d'abril de les 16.30 a les 20.30 hores
Mòdul 3:
L'Administració i el tercer sector com a agents de canvi social: Accions i incidència política. Dia 15 d'abril de les 16.30 a les 20.30 hores

Activitat artística a càrrec d’Anna Piratti i Silvia Gribaudi 16 d’abril d’11.30 a 13.30 hores a la plaça de l’Olivar (Palma).  

Trata      TOYS?

Cartel Tracta        Cartel TOYS 


Presentacions del fòrum de debat:
 

Els objectius són:

  • Generar un espai de reflexió, debat i intercanvi de coneixements entre les ponents, artistes i participants que faciliti la comprensió del fenomen de la tracta de persones en tota la seva complexitat, i en què s'abordin els avanços en la prevenció i lluita contra la tracta de persones.
  • Sensibilitzar l'opinió pública i la societat en general sobre aquesta problemàtica tan complexa i donar-la-hi a conèixer d'una forma creativa i artística.
  • Facilitar una anàlisi en profunditat del fenomen de la tracta de persones i de la seva regulació juridicopolítica al nivell internacional, regional i nacional, des d'una perspectiva de drets humans i de gènere.
  • Contribuir a la formació de professionals qualificats/ades en la matèria de tracta de persones de l'àmbit jurídic, polític i social, millorant les seves competències i habilitats per poder elaborar, implementar i avaluar polítiques públiques i projectes socials dirigits a lluitar contra la tracta de persones.
  • Impulsar la defensa i promoció dels drets humans, en aquest cas de les dones, nines i adolescents víctimes de la tracta en l'escenari actual de forma coordinada entre administracions públiques, autoritats, institucions i entitats implicades.
  • Proporcionar un espai d'intercanvi i de debat amb les noves autoritats al nivell local i autonòmic sobre les seves estratègies en matèria de tracta de dones i nines amb finalitats d'explotació sexual, també en la seva relació amb les autoritats estatals i europees.

 

Projecció dels documentals Minerita i Virgen negra

Projecció dels documentals Minerita i Virgen negraEn el marc de les activitats de commemoració del Dia Internacional de les Dones de dia 8 de març, dins el present curs es projectaran els curtmetratges documentals: Minerita (2013) i Virgen negra (2011) del director Raúl de la Fuente.

Data: dimarts 8 de març

Horari: 20 hores

Lloc: Centre de Cultura Sa Nostra. C/ de la Concepció, 12. Palma

Minerita (2013), 27’ - Espanyol

El Cerro Rico de Potosí (Bolívia) és un territori sense llei, de violència brutal. Com que els miners es juguen la vida en galeries atrotinades per extreure plata i zinc, els que surten amb vida es creuen amb dret a tot. Llavors, comença la caça de dones. Minerita és la història de tres dones, Lucía (40), Ivone (16) i Abigail (17), que treballen a les mines i lluiten per sobreviure en un infern no apte per a la vida. La seva única arma, coratge..., i dinamita.

Virgen negra (2011), 24’ - Espanyol i portuguès (subtítols en espanyol)

A Moçambic, la vida sexual de moltes dones comença quan són obligades a casar-se a deu anys. O amb l'abús sexual a les escoles. Creences tradicionals com que la sida es cura tenint relacions amb una verge. Després vindran els embarassos massa seguits i la poligàmia: segona, tercera, quarta esposa del marit. Avortaments tradicionals provocats amb arrels, que moltes vegades acaben amb la mort de la mare. I la fi de la sexualitat en complir els 45 anys. Realitats diàries que ens expliquen Linda, Aicha, Gwyneth, Luisa i Emilia.

Entrades gratuïtes, que es poden encarregar a sac@uib.cat o recollir abans de la projecció al Centre de Cultura Sa Nostra.

Per a més informació.

 

La presentació mediàtica de las dones en els conflictes i crisis humanitàries: El cas del territori Palestí ocupat

Seminari: El cas del territori Palestí ocupat

Aquest Seminari pretén proporcionar un espai d'anàlisi i debat entre professionals en comunicació, semiòtica, gènere i acció humanitària, sobre la representació mediàtica i el paper de les dones a les zones en conflicte i les crisis humanitàries des del cas del territori Palestí ocupat.

Per a això, el Seminari s'estructurarà en Taules Rodones, seguides de torns de preguntes i respostes i acabarà amb una sessió sobre directrius pràctiques per realitzar una comunicació sensible al gènere, on es projectarà un curtmetratge produït per una directora palestina (Out of Frame).

Es dirigeix a totes aquelles persones que de forma professional estiguin vinculades a la comunicació, les relacions internacionals, l'acció humanitària i la cooperació al desenvolupament de mitjans de comunicació, administracions públiques, ONG s, Universitats i Centres de recerca, així com estudiants universitaris.

Data: 16 y 17 de febrer de 2016 en horari de 16 a 20 hores.

Lloc: Cente Universitari, Edifici Sa Riera, C/ de Miquel dels Sants Oliver, no 2, Palma de Mallorca

Inscripcions: La inscripció és gratuïta a través de la seva web.

Més informació:

www.unrwa.es/retratos-illesbalears

Programa castellà | Programa català

 Biografia ponents


Seminari-UNRWA-IBOrganitzat: UNRWA Illes Balears

Finançat: Direcció General de Cooperació, Conselleria de Serveis Socials i Cooperació, Govern de les Illes Balears

Col·labora: Universitat de les Illes Balears

Exposició: Retrats d'Empoderament "La vida de les dones a la franja de Gaza"

"Retrats d'empoderament. La vida de les dones a la franja de Gaza", projecte realitzat per UNRWA ILa vida de les dones a la franja de Gazalles Balears, l'Agència de Nacions Unides per als refugiats de Palestina, amb la col·laboració del Govern de les Illes Balears. 

Es trancta d'una petita mostra de les fotografies realitzades de manera col·lectiva per un grup de dones refugiades de la franja de Gaza, fruit d'un taller de fotografia amb l'objectiu de documentar el seu dia a dia i els reptes a què s'enfronten, on es mostra que el bloqueig i l'ocupació israeliana a la franja de Gaza té unes dimensions de gènere molt específiques.Lluny dels estereotips que poblen els imaginaris col·lectius i els mitjans de comunicació, aquesta exposició pretén ser un fidel reflex dels milers de dones actives i valentes que dia a dia construeixen la realitat de la franja de Gaza.

La seva habilitat per canalitzar els traumes patits i minimitzar els seus impactes negatius, repercuteix positivament a l'hora de crear una societat de Gaza que, malgrat la situació que enfronta, sobreviu de manera més digna possible.

Dates d’itinerància:

  • Del 4 de gener al 14 de gener de 2016: Edifici de Sa Riera, Universitat de les Illes Balears C/ de Miquel dels Sants Oliver - Palma 
  • Del 8 al 19 de febrer de 2016: Seu universitària d'Eivissa i Formentera, Calle del Calvari 1, Eivissa