Seguim protegint-nos: experiències i recomanacions de dones defensores de drets humans a Nova York

Seguim protegint-nos: experiències i recomanacions de dones defensores de drets humans a Nova York

La ruta de les nostres aliades defensores de drets humans segueix el seu camí. Després que el passat mes de maig poguéssim comptar amb la presència d’activistes com Marusia López (JASS - Just Associates), Verónica Vidal (AWID), Sonia Jeannette Sánchez Pérez (Red de Defensoras de El Salvador) i Sandra Noemí Peniche Quintal (Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras, Mèxic), les dones defensores dels drets continuen fent difusió de les seves experiències de lluita per tot el món. D’aquesta manera, el dijous 26 de juliol té lloc l’esdeveniment «La responsabilidad de los Estados en la protección de las defensoras de derechos humanos 20 años después de la Declaración sobre Defensores y Defensoras de Derechos Humanos» a la seu de les Nacions Unides de Nova York, on dones defensores de drets humans d’arreu del món es reuneixen per explicar les seves experiències i donar recomanacions als Estats i institucions per a la protecció de les persones que defensen els drets humans.

Aquest esdeveniment coincideix amb l’any de l’aprovació de la «Declaració sobre els defensors de drets humans», desenvolupada per tal d’implementar polítiques de promoció, visibilització i protecció de totes aquelles persones que defensen els drets humans. De fet, i gràcies a la pressió de les organitzacions feministes, aquesta declaració ha incorporat l’enfocament de gènere a la defensa dels drets humans amb la Resolució de l’Assemblea General de l’ONU sobre protecció de les defensores dels drets humans i les persones defensores dels drets de la dona, que es va aprovar l’any 2013. L’acte consisteix en diferents blocs on es tractaran temes com les experiències de protecció de les defensores de drets humans i les seves comunitats, els reptes de l’ONU per implementar la declaració sobre els defensors i defensores dels drets humans o com es pot donar suport a la feina de les dones defensores.

En el següent enllaç es podrà seguir la retransmissió en directe de l'acte, el dijous 26 de juliol a partir de les 16 hores:

  Seguiment en directe acte Nova York

#JuntesEnsProtegim

Coincidint amb la seva ruta, nosaltres continuam amb la campanya #JuntesEnsProtegim, per fer d’altaveu de la situació de les dones que lluiten pels drets humans de les seves comunitats i els seus territoris. Teresa Boedo, coordinadora de la Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras, ens explica la seva experiència en aquest vídeo.

Teresa Boedo Blanco és cocoordinadora de la Iniciativa Mesoamericana de Defensoras de los Derechos Humanos.

Activista feminista, llicenciada en Ciències Polítiques amb Màster en Gènere i Desenvolupament. Compta amb una gran experiència en treball comunitari i impuls de processos d'enfortiment organitzatiu, disseny d'estratègies creatives de desenvolupament, construcció de moviments, treball en xarxa i accions col·lectives. Teresa també ha gestionat projectes de desenvolupament amb enfocament de gènere, processos de consultoria social i recerca i anàlisi política i contextual a Mesoamèrica.

La seva tasca l'ha duta a conviure, a involucrar-se i a aprendre de persones en risc d'exclusió social, pobles indígenes, dones, defensores, persones amb diversitat funcional, població LGTBI i persones migrants. A la regió mesoamericana ha treballat donant suport i assessorant en processos de desenvolupament i apoderament de dones a Nicaragua, Hondures, Guatemala i Mèxic; sense oblidar la seva experiència de treball a Colòmbia, Bolívia i el Sàhara Occidental. Teresa Boedo treballa amb metodologies vivencials i analítiques que promouen el reconeixement de les subjectivitats personals i col·lectives i faciliten el procés d'identificació sobre l'origen i els efectes de les relacions desiguals, sexistes, classistes, racistes i excloents.

 

Data de l'esdeveniment: 25/07/2018

Data de publicació: 25/07/2018