Juntes ens protegim! Defensam les dones defensores de drets

Diàleg compartit sobre protecció integral feminista i incidència internacional en l’àmbit del desenvolupament amb dones defensores de drets humans com els drets sexuals i reproductius i del territori. Lluitadores per una justícia ecosocial global.

Dia: el dilluns 21 de maig de 2018
Hora: 18.30 hores
Lloc: sala d'actes de Ca n'Oleo (carrer de l'Almudaina, 4. 07001 Palma, Illes Balears)

juntes ens protegim!Des de la Universitat de les Illes Balears, en complicitat amb altres institucions, entitats i col·lectius, volem posar la ciutat de Palma al mapa de les gires europees de dones defensores de drets, i començam amb la visita de reconegudes defensores de Mèxic, El Salvador i Guatemala que denuncien l'increment de les agressions a les mateixes dones defensores de drets humans a Amèrica Central i Mèxic. Assenyalen els membres de l'Estat, el crim organitzat o les empreses transnacionals com els principals responsables dels atacs, i també denuncien la violència masclista en l’àmbit privat als mateixos moviments socials, comunitats i entorns més propers.

De l'11 al 21 de maig, la Fundación Calala Fondo de Mujeres i Front  Line Defenders i la Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras de los Derechos Humanos, emprendran una gira europea per a la presentació de l'informe elaborat per la IM-Defensoras «Cuerpos, territorios y movimientos en resistencia en Mesoamérica. Informe 2015-2016 de agresiones a defensoras». Es clausura la gira amb aquest esdeveniment en un edifici emblemàtic al cor de la ciutat com a inauguració d’un espai de diàlegs sobre lluites compartides que durem a terme al llarg de l'any.

iniciativa de mujeres defensoras

Programa

18.30 hores. Espai ritual, per reconèixer a les nostres ancestres amb la participació de Rosa Cursach Salas, directora de l'Institut Balear de la Dona.

19 hores. Benvinguda a càrrec d'Antoni Servera, director general de la Direcció General de Cooperació.
Diàleg compartit amb dones defensores de drets sobre protecció integral feminista i incidència internacional en l’àmbit del desenvolupament, a càrrec de Teresa Boedo Blanco, cocoordinadora de la Iniciativa Mesoamericana de Defensoras de los Derechos Humanos; Sandra Noemí Peniche Quintal, de la Red de Defensoras de Mèxic; Sonia Jeannette Sánchez Pérez, de la Red de Defensoras d’El Salvador; Verónica Vidal Degiorgis, líder de la Táctica de Solidaridad d’AWID i coordinadora del Registro de Agresiones a Mujeres Defensoras de Derechos Humanos de la IM-Defensoras; i Marusia López Cruz, assessora permanent de l'àrea de Poder i Protecció de l'organització multiregional feminista JASS –Asociadas por lo Justo– i integrant de la junta directiva de la Fundación Calala Fondo de Mujeres y Protección Internacional.

Comentaris: Margalida Ramis, portaveu del GOB Mallorca i Ruth Escribano, coordinadora de l'OCDS.

 20.30 hores. Clausura, a càrrec de Marusia López Cruz, assessora permanent de JASS –Asociadas por lo Justo.

El registre de la IM-Defensoras recull que els anys 2015 i 2016 va haver-hi un total de 2.197 agressions a defensores dels drets humans, xifra que representa un increment del 30 per cent respecte al període anterior, en què es varen comptabilitzar un total de 1.688 agressions. A Guatemala, Mèxic i Hondures es concentren la major part de les agressions, les quals es varen duplicar de 2015 a 2016 en aquests tres països. Durant el període de l’estudi, s'aprecia un augment de gairebé el 100 per cent entre els dos anys: 735 agressions el 2015 i 1.462 el 2016. Si bé no tenim encara dades del bienni 2017-18, podem preveure un augment de les agressions: Mèxic va viure l'any més violent de la seva història moderna (més de 25.000 morts el 2017), Hondures va acabar l'any amb un conflicte postelectoral marcat per enfrontaments amb les forces de l'Estat, i a Nicaragua els enfrontaments, resultat d'una recent reforma al sistema de seguretat social, han deixat més de 40 morts i desenes de desapareguts. Durant les presentacions, tindrem l'oportunitat de sentir informació actualitzada d'aquestes realitats.

 

Biografies

Teresa Boedo Blanco és cocoordinadora de la Iniciativa Mesoamericana de Defensoras de los Derechos Humanos.

Activista feminista, llicenciada en Ciències Polítiques amb Màster en Gènere i Desenvolupament. Compta amb una gran experiència en treball comunitari i impuls de processos d'enfortiment organitzatiu, disseny d'estratègies creatives de desenvolupament, construcció de moviments, treball en xarxa i accions col·lectives. Teresa també ha gestionat projectes de desenvolupament amb enfocament de gènere, processos de consultoria social i recerca i anàlisi política i contextual a Mesoamèrica.

La seva tasca l'ha duta a conviure, a involucrar-se i a aprendre de persones en risc d'exclusió social, pobles indígenes, dones, defensores, persones amb diversitat funcional, població LGTBI i persones migrants. A la regió mesoamericana ha treballat donant suport i assessorant en processos de desenvolupament i apoderament de dones a Nicaragua, Hondures, Guatemala i Mèxic; sense oblidar la seva experiència de treball a Colòmbia, Bolívia i el Sàhara Occidental. Teresa Boedo treballa amb metodologies vivencials i analítiques que promouen el reconeixement de les subjectivitats personals i col·lectives i faciliten el procés d'identificació sobre l'origen i els efectes de les relacions desiguals, sexistes, classistes, racistes i excloents.

 Sandra Noemí Peniche Quintal, de la Red de Defensoras de Mèxic.

És fundadora i directora de l'organització Servicios Humanitarios en Salud Sexual y Reproductiva, amb seu a Mérida (Yucatán). Exerceix la pràctica mèdica amb enfocament feminista, de salut pública i no discriminació. Sandra és metgessa cirurgiana, sexòloga, colposcopista i feminista. Per la seva tasca, Sandra és permanentment a la mira de grups conservadors, antiavortistes i religiosos. El 13 de març de 2018 va patir un intent d'homicidi: un individu que estaria vinculat a grups conservadors la va atacar amb arma blanca.

Sonia Jeannette Sánchez Pérez, de la Red de Defensoras d'El Salvador.

És una reconeguda defensora dels drets humans al municipi de Santo Tomás, situat al sud de la capital d'El Salvador. Sonia és una de les principals defensores dels béns naturals del cantó d’El Porvenir, on, des de març de 2015, s'ha lliurat una lluita constant per a la defensa del territori i els recursos ambientals amenaçats pel desenvolupament del projecte urbanístic Brisas de Santo Tomás, executat per l'empresa Inversiones Roble.

La població de Santo Tomás i del cantó d’El Porvenir han defensat els béns naturals de la seva comunitat i volen crear consciència sobre els greus efectes que podria portar al municipi la tala indiscriminada d'arbres i la construcció d'aquest projecte en una àrea boscosa i identificada com a zona de recarrega hídrica. A pesar que es tenien tots els permisos (a través d'una fiança atorgada al Ministeri de Medi Ambient), no es va tornar a realitzar cap estudi d'impacte ambiental que pogués assegurar la idoneïtat del territori per fer la construcció. Per aquesta raó, la Red Ambientalista de Santo Tomás va assenyalar en múltiples ocasions la caducitat d’aquests informes.

A més de realitzar una sèrie d'accions pacífiques encaminades a impedir la tala d'arbres, Sonia Jeannette ha denunciat públicament la seva preocupació per l'afectació que aquesta construcció implicaria per als béns naturals de la seva comunitat. Durant aquestes accions, s'ha convertit en una de les veus més visibles i en un dels lideratges més sòlids i continus enfront d’Inversiones Roble.

Verónica Vidal Degiorgis, líder de la Táctica de Solidaridad d’AWID i coordinadora del Registro de Agresiones a Mujeres Defensoras de Derechos Humanos de la IM-Defensoras.

Feminista llatinoamericana, establerta a Mèxic des de 2004. Actualment, lidera la Táctica de Solidaridad a l'Asociación para los Derechos de las Mujeres y el Desarrollo (AWID). Des de 2004, també coordina el Registro de Agresiones a Mujeres Defensoras de Derechos Humanos de la IM-Defensoras, de la qual l’AWID és fundadora. Amb una llicenciatura en Relacions Internacionals i un Màster en Cooperació Internacional per al Desenvolupament, compta amb quinze anys d'experiència en recerca i incidència internacional en els àmbits del desenvolupament, el finançament per a les organitzacions de dones i sobre la violència i la protecció a defensores des d'un enfocament feminista.

   

Marusia López Cruz, assessora permanent de l'àrea de Poder i Protecció de l'organització multiregional feminista JASS –Asociadas por lo Justo– i integrant de la junta directiva de la Fundación Calala Fondo de Mujeres y Protección Internacional.

És una feminista mexicana resident a l'Estat espanyol, llicenciada en Etnologia i Màster en Gènere i Desenvolupament. Compta amb més de vint anys d’experiència treballant pels drets de les dones en l’àmbit nacional, regional i internacional. També té una àmplia experiència en la protecció de dones defensores dels drets humans. Actualment treballa sistematitzant i facilitant l'intercanvi d'experiències sobre protecció integral feminista internacionalment i forma part de la Comissió d'Incidència de la Iniciativa Mesoamericana de Defensoras, de la qual va ser fundadora i coordinadora fins al 2015. El 2013, va rebre el reconeixement Women HaveWings Awards, i el 2012 va ser reconeguda amb la Medalla Omecíhuatl del Govern de la Ciutat de Mèxic pel seu treball com a defensora de drets humans.

Data de l'esdeveniment: 21/05/2018

Data de publicació: Thu May 10 14:01:00 CEST 2018