Campanya #JuntesEnsProtegim: dones defensores de drets

 

L’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB en col·laboració amb altres institucions, entitats i associacions, continuam amb la campanya #JuntesEnsProtegim, amb l’objectiu de visibilitzar la situació de les dones defensores de Drets Humans i sensibilitzar sobre la importància de la coresponsabilitat i lluites conjuntes per una justícia ecosocial arreu del món. Les defensores de drets d’arreu del món pateixen una doble persecució: pel fet de ser activistes i pel fet de ser dones. Amb la campanya #JuntesEnsProtegim volem donar a conèixer aquesta doble opressió que pateixen, contribuir a augmentar la seva seguretat i benestar i implicar-nos de forma activa en les lluites compartides per a la consecució de la pau, la sostenibilitat ecològica i l’equitat de gènere.

#JuntesEnsProtegim va començar el passat més de maig amb la visita de reconegudes dones defensores de drets humans a Mesomèrica que lluiten per defensar els drets i les llibertats fonamentals de pobles i individus, amb estratègies de protecció integrals i feministes.

L’informe 2015-2016, comptabilitza 2197 agressions a defensores: un 37% de les agressions tenen component de gènere i  més del 50% són perpetrades per part de l’Estat.  En el que portem d’any, segons el registre  d’IM-defensoras,  es comptabilitzen 37 agressions, la majoria d’elles a Nicaragua.

Al llarg de l’any anirem presentant tota una sèrie de vídeos i il·lustracions per tal de poder escoltar i posar cara a totes aquelles dones defensores que ens protegeixen.

Verónica Vidal Degiorgis, líder de la Táctica de Solidaridad d’AWID i coordinadora del Registro de Agresiones a Mujeres Defensoras de Derechos Humanos de la IM-Defensoras.

Feminista llatinoamericana, establerta a Mèxic des de 2004. Actualment, lidera la Táctica de Solidaridad a l'Asociación para los Derechos de las Mujeres y el Desarrollo (AWID). Des de 2004, també coordina el Registro de Agresiones a Mujeres Defensoras de Derechos Humanos de la IM-Defensoras, de la qual l’AWID és fundadora. Amb una llicenciatura en Relacions Internacionals i un Màster en Cooperació Internacional per al Desenvolupament, compta amb quinze anys d'experiència en recerca i incidència internacional en els àmbits del desenvolupament, el finançament per a les organitzacions de dones i sobre la violència i la protecció a defensores des d'un enfocament feminista.

Data de publicació: Tue Jul 17 10:33:00 CEST 2018