Taller en línia: «L'art com a metodologia en educació per a la ciutadania global. Aplicacions des d'una perspectiva feminista»

ODS 4 (Educació de qualitat)

Us convidam, juntament amb la Direcció General de Cooperació, a participar en aquest taller, en què tractarem d’una manera creativa la relació entre l'art i l'educació per a la ciutadania global (EDCG). Serà un espai per aprendre, pensar i experimentar. Des del gaudi i l'aprenentatge col·lectiu, serà una proposta formativa dissenyada per entendre com el foment de la creació, el desenvolupament d'una mirada crítica sobre la història i l'acostament a l’obra de les artistes que creen des de posicions compromeses, poden ser eines per treballar  la formació, la sensibilització, la mobilització i la reflexió des de l'enfocament de gènere.

Dades generals

Durada: 15 hores, repartides en tres setmanes
Data de l’acció formativa: del dia 3 al 20 de novembre de 2020
Places: mínim de 15 persones inscrites i màxim de 30 places
En cas que no arribi al nombre mínim de places, la formació es cancel·larà i es valorarà de proposar-la per a més endavant.
Lloc: formació en línia a través d’Aula digital de la UIB.
Adreçat a: personal tècnic d'organitzacions i/o activistes de moviments socials interessats a desenvolupar projectes o accions de sensibilització, formació, campanyes, mobilització i intervenció social amb un enfocament artístic i des d’una perspectiva feminista.
Taller gratuït, en el marc del conveni de col·laboració entre la Direcció General de Cooperació de la Conselleria d'Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears i la UIB en l'àmbit de la cooperació al desenvolupament.

cartell

Objectius generals

  • Reflexionar sobre les possibilitats de l'art com a metodologia per al desenvolupament de l’EDCG amb perspectiva feminista.
  • Conèixer experiències concretes d'organitzacions, així com obres i projectes d’artistes de generacions i procedències geogràfiques diferents, amb especial èmfasi en experiències al Sud.
  • Experimentar l'impacte de l'ús de llenguatges creatius i expressius en l’EDCG.

Metodologia

  • Participativa i vivencial
  • Hi haurà moments d'exposició teòrica combinats amb el visionat d'imatges que facilitaran que el grup de participants i la docent es coneguin, s'imparteixin els continguts del curs i es mantinguin converses en directe
  • A l'Aula Digital de la UIB habilitada, es penjarà el material del curs i s’hi plantejaran  tasques per fer a casa. En aquest mateix espai, es compartirà, dies després, el que s'hagi treballat.
  • Es proporcionaran recursos, fonts d'informació i projectes recomanats que permetin ampliar la informació facilitada durant el curs.
  • Cada dimarts es farà una connexió en línia amb la formadora de les 10 a les 12 hores.

Material: A més de tenir accés a internet, és recomanable que els participants tinguin retoladors, paper, tisores, teles, cola, plastilina, càmera de fotos o de vídeo, instruments..., o qualsevol altre material amb el qual puguin crear i enregistrar.

Formadora: Encina Villanueva Lorenzana
Llicenciada en Història de l'Art i Màster en Gènere i Desenvolupament (UCM). Especialista en art, educació i feminisme, temes sobre els quals imparteix formació a universitats, centres educatius i organitzacions socials. Vinculada al món de les ONGD, l’EDCG i la coeducació des de fa 15 anys, actualment treballa a un espai d'igualtat de Madrid com a dinamitzadora d’art i empoderament. També és formadora i elabora material didàctic i de reflexió de manera independent. 

 

Places cobertes.

 La inscripció al taller implica el compromís de seguir-lo. En cas que la persona interessada no ho pugui complir, ho ha de comunicar a l'OCDS amb la màxima antelació possible per facilitar que hi accedeixin altres persones. Aquesta acció formativa té finançament públic, i no fer saber la renúncia pot ser causa d'exclusió en futures accions formatives vinculades a l'OCDS. Confiam en la vostra col·laboració perquè tothom pugui beneficiar-se’n.