Cicle de sessions monogràfiques de l'Agenda 2030

Setena sessió:

pòster sessió monogràficaDones del Planeta. Rutes per una Agenda 2030 Ecofeminista

ODS 14: Conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, els mars i els recursos marins per al desenvolupament sostenible
ODS 15: Promoure l'ús sostenible dels ecosistemes terrestres, lluitar contra la desertificació, detenir i invertir la degradació de les terres i frenar la pèrdua de la diversitat biològica

Dies 5, 12 i 19 de març de 2018

important  Podràs seguir les sessions en directe al canal de Youtube del Parlament.

Amb la finalitat d'analitzar els reptes actuals en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 des d'una mirada ecofeminista, ens centrarem en els ODS 14 i 15 per crear espais per les noves aliances estratègiques entre els moviments ecologistes i feministes com una forma innovadora i creativa per superar l'actual crisi multidimensional. El model econòmic global actual prima la lògica extractiva i els processos d’acumulació i de consumisme exacerbat, fet que genera milions de persones expulsades i desplaçades, i la destrucció i l'esgotament dels recursos naturals. El feminisme destaca, a més a més, que aquest model econòmic afecta de forma més greu les dones i nines i que ha d’entendre’s com a part del sistema patriarcal.

La relació entre la naturalesa i les dones ha estat i continua sent un element clau del treball de reproducció i sosteniment de la vida. Històricament, les dones han seleccionat les llavors, han cultivat la terra, han anat a cercar aigua i des de sempre han estat qui més s’han resistit a l’ús comercial dels recursos naturals. I per això també són majoritàriament les dones les que lideren els moviments de resistència i les lluites contra les transnacionals: el moviment Chipko (Índia), el moviment Cinturó Verd (Kenya), les feministes comunitàries i defensores de drets humans que han vinculat la defensa del seu territori amb la del seu propi cos (Amèrica Llatina), entre d'altres.

El camí cap a la sostenibilitat social i ecològica, que travessa l'Agenda 2030, implicaria deslliurar-se d'un sistema de desenvolupament inhumà, injust i insostenible que porta a la destrucció de la vida al planeta i a la destrucció, i fins i tot al suïcidi, de l'espècie humana. Els moviments ecofeministes entenen que la crisi ecològica global no pot solucionar-se si no s'introdueix la perspectiva de gènere en la mobilització social i la incidència política. Es tracta de posar en valor el treball reproductiu i de cura de la vida, les experiències, els sabers i coneixements femenins, així com les lluites col·lectives dels moviments de dones en defensa de la naturalesa i dels seus drets per a la transformació social i el canvi de model.

Aquestes accions se sumen a la iniciativa de Thakhi Runa «Fracàs del sistema» els dies 2 i 3 de març amb la participació de Yayo Herrero, antropòloga i referent del moviment ecofeminista.

Bibliografia sobre ecofeminisme i economia feminista al CD2

Consulta el programa

Primera part:

Data: 5 de març de 2018
Horari: de les 17 a les 20.30 hores
Lloc: sala d'actes del Parlament
17 h. Taula d'entitats científiques i moviments socials

Espai per crear aliances estratègiques i construir conjuntament en què reflexionarem sobre quina és la realitat de la implementació dels ODS 14 i 15 a les Illes Balears. Moderadora: Caterina Amengual, ambientòloga.

18.30 h. Berenar solidari

19 h. Mapograma (Mind map)

Espai de reflexió i treball per crear aliances estratègiques entre els moviments ecologistes i feministes. Innovació social a través de la cultura a càrrec d'Alelí Mirelman, que realitzarà un mapograma de forma col·lectiva i participativa.

 

Segona part:

Direcció Insular d'IgualtatData: 12 de març de 2018
Horari: a les 19 hores
Lloc: Cine Ciutat

Documental: Berta vive.
Per causes alienes a la nostra voluntat, l'organització ha hagut de canviar el documental Berta soy yo, per Berta vive.

Projecció gratuïta amb la col·laboració del Consell Insular i debat posterior.

Presenta: Ruth Escribano Dengra coordinadora de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB i ecofeminista.

Modera el debat: Martha Zeinn, narradora, experta en estratègies narratives i audiovisuals i ecofeminista. 

Tercera part:

Data: 19 de març de 2018
Horari: de les 17 a les 20.30 hores
Lloc: sala d'actes del Parlament

17 h. "Agenda 2030 Feminista", a càrrec de Laura Viladevall Corominas, tècnica de Creación Positiva i "La protección a defensoras del territorio y medioambiente como una condición básica de los Objeticos de Desarrollo Sostenible: el rol de la cooperación internacional" a càrrec de Marusia López, Calala Fondo de Mujeres, Creación Positiva i JASS Asociadas por lo Justo.

 

18 h. Microteatre: "Hàbitat", lectura dramatitzada a càrrec de Joana M. Peralta i Alexandra Palomo. Una obra de petit format per la sensibilització sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible, organitzat per El Somni Produccions.

18.30 h. Berenar solidari.

19 h. Taula d'institucions amb competències en sostenibilitat ecològica, per conèixer de primera mà els posicionaments polítics respecte a l'Agenda 2030 i concretament els ODS 14 i 15 des d'una mirada feminista. Moderadora: Victòria Morell Salom, responsable del programa Dones d’IB3 Ràdio.

  • Aina Calafat Rogers, coordinadora de projectes dels Serveis de Millora Agrària i Pesquera.
  • Neus Truyol Caimari, regidora de l'Ajuntament de Palma d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal.
  • Sandra Espeja, consellera de Medi Ambient del Consell de Mallorca.
  • Sílvia Limones, diputada del Grup Parlamentari Socialista.
  • Joana Aina Campomar, diputada del Grup Parlamentari Més per Mallorca.
  • Laura Camargo, diputada Grup Parlamentari Podem Illes Balears.

 

Organitzat amb: 

Amb el suport de:

coordinadora ONGD Parlament de les Illes Balears

 

 

Noticies relacionades:

Entrevista sobre el documental Berta vive al programa Flors en el desert d’IB3 ràdio de dia 11/03/2018

Entrevista sobre la sessió Dones del Planeta al programa Dones d’IB3 ràdio de dia 14/03/2017

 

Les pròximes sessions relacionades amb les temàtiques de l’Agenda 2030 s’aniran publicant properament i de forma periòdica.
Oferta formativa de l'OCDS inclosa al pla de formació de PAS-PDI a l'apartat d'accions puntuals que permet l'obtenció dels certificats d'assistència corresponents.
Aquesta modalitat formativa et permet assistir al cicle complet o bé a algunes de les sessions que el conformen de manera individual. Una vegada acabat el cicle, es lliuraran els certificats d'assistència segons les sessions a què s'hagi assistit o pel cicle complet. En aquest darrer cas s'haurà d'haver assistit al 80% del total d'hores.
Cicle gratuït. El cicle és cofinançat per la Direcció General de Cooperació del Govern de les Illes Balears. La inscripció comporta el compromís d'assistir-hi, i en cas de no poder assistir-hi, s'ha de comunicar a l'OCDS amb la màxima antelació possible, per facilitar que hi accedeixin altres persones interessades. El fet de no comunicar-ho pot ser causa d’exclusió en futures accions formatives vinculades a ambdues institucions.