Càpsula formativa de voluntariat en l'àmbit del dret a la salut
Les càpsules formatives del programa de formació de voluntariat pretenen oferir una formació transversal i d’utilitat a les persones que pensen fer o ja duen a terme un voluntariat, per aplicar tècniques i eines que poden ser d’utilitat en el dia a dia o que contribueixin a la reflexió de la tasca quotidiana com a voluntari/ària.
L'ambient polític, econòmic, social i físic condiciona la salut de les persones. Aquests determinants socials motiven injustícies, que afecten a tota la població i especialment a determinades persones que es troben en risc o situació de vulnerabilitat. A l'hora d'intervenir en l'àmbit de la salut, el dret a la salut hauria de ser el punt de partida de l’actuació de qualsevol persona voluntària i aquesta càpsula formativa pretén fer una aproximació a aquest enfocament.
Les actuals retallades pressupostàries afecten a les persones més vulnerables, allà i aquí, i suposen limitacions de drets bàsics, entre ells el dret a la salut, derivat de l’aplicació del RD 16/2012 que deixà excloses del sistema de sanitat pública a persones que es trobaven en situació irregular, entre altres. Després de 5 anys de la seva aplicació i regulacions autonòmiques segueixen trobant-se vulneracions al dret a la salut de moltes persones i amb elles mites i desinformacions que poden confondre a la població.
A aquesta formació s’analitzarà els determinants socials en el dret a la salut, entenent la salut des duna concepció més amplia que l’absència de malaltia, la importància de la sanitat universal i les barreres d’accés que trobem per a que el dret a la salut sigui real i efectiu a nivell estatal i autonòmic a les Illes Balears. S’analitzaran dades reals sobre l’accés a la salut i les vulneracions que es donen a la nostra societat; així com també s’analitzarà la situació dels medicaments i la necessitat d’exigir una reforma en el sistema d’innovació dels mateixos basada en la transparència de la industria farmacèutica.
El dret a la salut és un dret humà fonamental i la seva vulneració afecta a tota la societat, per això necessitem conèixer i difondre entre totes les persones la necessitat de que aquest dret sigui real i efectiu.
Objectius:
- Conceptualitzar el dret a la salut i els determinants socials que hi influeixen.
- Conèixer la situació del dret a la salut a Espanya i a les Illes Balears.
- Analitzar la situació dels medicaments i la industria farmacèutica a Espanya.
- Introducció als determinants socials en el dret a la salut.
- El dret a la salut, visió integral en la defensa del dret a la salut.
- Barreres sobre el dret a la salut.
- Veritats incomodes: vulneracions del dret a la salut a la nostra societat.
- No és sà: la situació dels medicaments.
Metodologia:
Combinació d'exposició teòrica dels diferents continguts proposats, amb la visió, anàlisi i debat de la situació actual del dret a la salut en la nostra societat.
Professorat:
Impartit per Metges del Món - Illes Balears. Metges del Món és una associació internacional, humanitària i de voluntariat que treballa pel dret universal a la salut mitjançant l'atenció sanitària, el testimoni, la denúncia i l'acció política i social juntament amb les poblacions excloses, vulnerables o víctimes de crisis.
Certificat:
- Certificat d'assistència: per aquelles persones que participin com a mínim en el 80% de les hores de l'acció formativa.
- Reconeixement d'1 ECTS: per cada 25 hores realitzades de càpsules formatives (20 hores presencials i 5 de treball autònom) dins el curs acadèmic 2017-2018 (tant al primer com al segon semestre) es podrà sol·licitar el certificat corresponent amb reconeixement d'1 ECTS.
No s'assignaran crèdits ECTS a l'alumnat dels estudis de grau de Química, grau de Biologia, grau de Bioquímica i grau de Física (d'acord amb la resolució de la Comissió Acadèmica d'aquesta universitat, a la seva reunió del dia 25 d'octubre de 2017).
Inscripció tancada