Juntes ens protegim! Defensam les dones defensores de drets

Diàleg compartit sobre protecció integral feminista i incidència internacional en l’àmbit del desenvolupament amb dones defensores de drets humans com els drets sexuals i reproductius i del territori. Lluitadores per una justícia ecosocial global.

Dia: el dilluns 21 de maig de 2018
Hora: 18.30 hores
Lloc: sala d'actes de Ca n'Oleo (carrer de l'Almudaina, 4. 07001 Palma, Illes Balears)

juntes ens protegim!Des de la Universitat de les Illes Balears, en complicitat amb altres institucions, entitats i col·lectius, volem posar la ciutat de Palma al mapa de les gires europees de dones defensores de drets, i començam amb la visita de reconegudes defensores de Mèxic, El Salvador i Guatemala que denuncien l'increment de les agressions a les mateixes dones defensores de drets humans a Amèrica Central i Mèxic. Assenyalen els membres de l'Estat, el crim organitzat o les empreses transnacionals com els principals responsables dels atacs, i també denuncien la violència masclista en l’àmbit privat als mateixos moviments socials, comunitats i entorns més propers.

De l'11 al 21 de maig, la Fundación Calala Fondo de Mujeres i Front  Line Defenders i la Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras de los Derechos Humanos, emprendran una gira europea per a la presentació de l'informe elaborat per la IM-Defensoras «Cuerpos, territorios y movimientos en resistencia en Mesoamérica. Informe 2015-2016 de agresiones a defensoras». Es clausura la gira amb aquest esdeveniment en un edifici emblemàtic al cor de la ciutat com a inauguració d’un espai de diàlegs sobre lluites compartides que durem a terme al llarg de l'any.

iniciativa de mujeres defensoras

Biografies i experiències en vídeo de les defensores

Programa

18.30 hores. Espai ritual, per reconèixer a les nostres ancestres amb la participació de Rosa Cursach Salas, directora de l'Institut Balear de la Dona.

19 hores. Benvinguda a càrrec d'Antoni Servera, director general de la Direcció General de Cooperació.
Diàleg compartit amb dones defensores de drets sobre protecció integral feminista i incidència internacional en l’àmbit del desenvolupament, a càrrec de Teresa Boedo Blanco, cocoordinadora de la Iniciativa Mesoamericana de Defensoras de los Derechos Humanos; Sandra Noemí Peniche Quintal, de la Red de Defensoras de Mèxic; Sonia Jeannette Sánchez Pérez, de la Red de Defensoras d’El Salvador; Verónica Vidal Degiorgis, líder de la Táctica de Solidaridad d’AWID i coordinadora del Registro de Agresiones a Mujeres Defensoras de Derechos Humanos de la IM-Defensoras; i Marusia López Cruz, assessora permanent de l'àrea de Poder i Protecció de l'organització multiregional feminista JASS –Asociadas por lo Justo– i integrant de la junta directiva de la Fundación Calala Fondo de Mujeres y Protección Internacional.

Comentaris: Margalida Ramis, portaveu del GOB Mallorca i Ruth Escribano, coordinadora de l'OCDS.

 20.30 hores. Clausura, a càrrec de Marusia López Cruz, assessora permanent de JASS –Asociadas por lo Justo.

El registre de la IM-Defensoras recull que els anys 2015 i 2016 va haver-hi un total de 2.197 agressions a defensores dels drets humans, xifra que representa un increment del 30 per cent respecte al període anterior, en què es varen comptabilitzar un total de 1.688 agressions. A Guatemala, Mèxic i Hondures es concentren la major part de les agressions, les quals es varen duplicar de 2015 a 2016 en aquests tres països. Durant el període de l’estudi, s'aprecia un augment de gairebé el 100 per cent entre els dos anys: 735 agressions el 2015 i 1.462 el 2016. Si bé no tenim encara dades del bienni 2017-18, podem preveure un augment de les agressions: Mèxic va viure l'any més violent de la seva història moderna (més de 25.000 morts el 2017), Hondures va acabar l'any amb un conflicte postelectoral marcat per enfrontaments amb les forces de l'Estat, i a Nicaragua els enfrontaments, resultat d'una recent reforma al sistema de seguretat social, han deixat més de 40 morts i desenes de desapareguts. Durant les presentacions, tindrem l'oportunitat de sentir informació actualitzada d'aquestes realitats.

Data de l'esdeveniment: 21/05/2018

Data de publicació: 10/05/2018