Escoltar

Curs: «Altres paraules i gestos per conèixer la repressió de postguerra»

Reflexions des de l’antropologia social

Lloc: sala d’actes de la Misericòrdia, Via Roma 1, Palma
Dates: divendres 23 i dissabte 24 d’octubre de 2020
Horari: divendres 23, de les 16 a les 21.30 hores
dissabte 24, de les 9 a les 14.30 hores
Durada: 11 hores
Places: mínim de 15 persones inscrites* i màxim de 50 places. Hi tindrà preferència la comunitat universitària en actiu i es reservaran places per a exalumnes i altres persones interessades, seguint estrictament l’ordre d'inscripció. * En cas que no arribi al nombre mínim de places, el curs es cancel·larà i es valorarà de proposar-lo per a més endavant.En el marc de la XVI convocatòria d'Ajuts per a Accions d'Educació per al Desenvolupament per a una Ciutadania Global - 2019, oferim aquest curs, del qual Gonçal López Nadal, professor emèrit del Departament d'Economia Aplicada de la UIB és la persona responsable. Es proposa un curs amb activitats paral·leles sobre altresmaneres d’acostar-nos a la memòria de la repressió de postguerra des de l’antropologia social. Generalment, s’han utilitzat documents i relats hegemònics per construir la memòria de la postguerra, no solament per part dels vencedors, sinó també dels vençuts.

En aquest curs pretenem veure una altra cara de la memòria de la repressió a partir de testimonis, petits objectes i accions quotidianes que genera i ha conservat gent vençuda anònima. La recuperació de la memòria històrica és fonamental per promoure una ciutadania generadora d’una cultura de la solidaritat, de la igualtat, de la justícia i de la pau; una ciutadania compromesa amb la seva història, el seu present i el seu futur per construir una societat corresponsable, compromesa i participativa. Els coneixements transmesos amb aquesta acció pretenen generar consciències crítiques que ens permetin ser persones responsables i actives. També es pretén abordar la recuperació de la memòria històrica des d’una perspectiva novedosa: l’antropològica. Es tracta de fer visibles, donar valor i convertir en objectes d’estudi els testimonis, els petits objectes i les accions quotidianes que han conservat vençuts anònims.

Aquest curs és una acció conjunta de l’Institut d’Antropologia de les Illes (IAI), la Universidad Nacional de Educación a Distancia (CIEMEDH-UNED), la Universitat de les Illes Balears (UIB) i l’Associació de Memòria de Mallorca, i amb la col·laboració del Consell de Mallorca.

L’exposició Petites coses d’un temps d’espines, que forma part d’aquest curs, s’inaugurarà el divendres 23 d’octubre a l’edifici de la Misericòrdia i es podrà visitar fins al 28 de novembre. T’hi animes?

Més informació i inscripcions

Data de l'esdeveniment: 23/10/2020

Data de publicació: 30/04/2020