Suport a la producció i maneig de cacau ecològic com a alternativa de desenvolupament sostenible a la comunitat indígena Kelequelera, del districte rural de Zongo, municipi de La Paz
Responsable: Javier Gulias, professor del Departament de Biologia.
Equip: Veriozka Azeñas, Antònia Romero i Elena Baraza, de la UIB; Abraham Poma i Marcos Fernando Terán, de l’Associació Boliviana per a la Recerca i Conservació d’Ecosistemes Andinoamazònics; Susy Paredes, del Govern Autònom Municipal de La Paz; i Fátima Baqueros, del Centre Agronòmic Tropical de Recerca i Ensenyament.
Contrapart: Associació Boliviana per a la Recerca i Conservació d’Ecosistemes Andinoamazònics –ACEAA.
Entitats col·laboradores: Govern Autònom Municipal de La Paz (GAMLP) i Centre Agronòmic Tropical de Recerca i Ensenyament (CATIE).
Ubicació: La Paz, Bolívia.
Objectius:
Producció i maneig ecològic pilot de cacau com a alternativa de desenvolupament sostenible a la comunitat Kelequelera, del districte rural de Zongo, municipi de La Paz (Bolívia). Els objectius específics que es plantejaren són els següents:
- Caracteritzar morfològicament, demogràficament i productivament les plantacions de cacau de la comunitat.
- Seleccionar clons/varietats resistents a (o poc afectats per) diferents malalties, amb èmfasi en la incidència de Monilla.
- Formar els comuners de Kelequelera i tècnics del govern municipal en el cultiu sostenible de cacau i l’organització comunal, potenciant les seves capacitats.
- Gestionar els recursos naturals de l’àrea de producció mitjançant l’elaboració de l’estudi de gestió ambiental per a la producció i el processament del cacau en la comunitat de Kelequelera.
Quantitat assignada: 8.000 euros, en el marc del conveni amb el Govern de les Illes Balears.