Factors que influeixen en el consum d'alcohol i la seva relació amb la desnutrició a la comunitat de Guaranda.

Responsable: Antoni Aguiló, professor del Departament Infermeria i Fisioteràpia.

Equip: Carlos Moreno, Miquel Bennasar i Guillem Artigues de la UIB.

Contrapart: Universidad Estatal de Bolívar.

Ubicació: Regió de Bolívar, Equador.

Entitat col·laboradora: - .

Objectius: Conèixer la prevalença i patró del consum d’alcohol i la seva relació amb la desnutrició. 

El projecte es marcà els objectius específics següents:

  • Elaborar un qüestionari adaptat a la realitat d’Equador respecte al patró de consum d’alcohol i la seva relació amb variables sociodemogràfiques.
  • Determinar la prevalença del consum d’alcohol segons el perfil socioeconòmic i cultura i la seva relació amb la desnutrició. 
  • Conèixer les conseqüències socials i amb perspectiva de gènere del consum d’alcohol.
  • Determinar possibles línies d’intervenció en funció dels resultats obtinguts.

Quantitat assignada: 10.000 euros, en el marc del conveni entre Govern de les Illes Balears i la UIB en matèria de cooperació al desenvolupament.

Activitats i resultats aconseguits:

Fruït de l’anàlisi realitzat es compta amb un diagnòstic comunitari que permet conèixer la realitat i la prevalença del consum d’alcohol segons el perfil socioeconòmic i cultural, així com la seva relació amb la desnutrició. En aquest s’ha pogut constatar el consum d’alcohol en edats primerenques, destacant que en els tres centres educatius analitzats és una realitzat social, que presenta un perfil de desnutrició molt diferent depenent del nivell socioeconòmic dels joves. En coherència amb això, s’ha programat una segona fase d’intervenció dissenyant una estratègia centrada en l’àmbit escolar, mitjançant la capacitació de líders i una campanya d’educació sanitària que promogui un ambient escolar favorable; ja que és entre els 12 i 13 anys que s’observa el inici del consum i l’adquisició de l’hàbit del mateix.