V Convocatòria dels Premis Agenda 2030 per a la Transformació Social i el Desenvolupament Humà Sostenible per a TFG, TFM i tesis doctorals de la UIB

Imarge del cartell  En el marc del compromís adquirit per la Universitat de les Illes Balears (UIB) amb la implementació de l’Agenda 2030, l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) i el Vicerectorat de Planificació Estratègica, Internacionalització i Cooperació en el marc de la col·laboració amb la Conselleria de Presidència del Govern de les Illes Balears convoquen els Premis Agenda 2030 per a la Transformació Social i el Desenvolupament Humà Sostenible per a treballs de fi de grau (TFG), treballs de fi de màster (TFM) i tesis doctorals dels estudis oficials de la UIB presentats els cursos acadèmics 2020-21, 2021-22 i 2022-23.

L’Agenda 2030 és un acord mundial aprovat per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 2015. Els 17 Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i les 169 metes que se’n deriven demostren la magnitud d’aquesta ambiciosa agenda universal, que aspira a assegurar el futur del planeta i de la humanitat. La UIB està compromesa amb l’Agenda 2030 i compta amb la comunitat universitària per contribuir-hi. Fruit d’aquest compromís, aquesta convocatòria té l’objectiu de premiar els treballs de l’alumnat que hagi fet el seu TFG, TFM o tesi doctoral sobre algun/s dels Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) establerts per l’Agenda 2030 en matèria de desenvolupament humà sostenible i transformació social a escala local i/o global. D’aquesta manera, es pretén contribuir a la promoció dels ODS de l’Agenda 2030, reafirmant la implicació de la comunitat universitària i el compromís amb la generació de coneixement crític i de respostes davant dels reptes del present i del futur.

Fruit d’aquest compromís, aquesta convocatòria té l’objectiu de premiar els treballs de l’alumnat que hagi fet el seu TFG, TFM o Tesi Doctoral sobre algun/s dels ODS establerts per l’Agenda 2030 en matèria de desenvolupament humà sostenible i transformació social a escala local i/o global. D’aquesta manera, es pretén contribuir a la promoció de l’Agenda 2030 i els ODS, reafirmant la implicació de la comunitat universitària i el seu compromís amb la generació de coneixement crític i respostes davant els reptes del present.

Vista la trajectòria de les convocatòries dels premis resoltes fins a l’actualitat, en la convocatòria actual es prioritzaran els TFG, TFM i les tesis doctorals que s’inscriguin específicament en algun dels nou (12) ODS que són més estratègics quatre dels cinc eixos de l’Agenda 2030:

EIX PERSONES:
ODS 1. Fi de la pobresa. Erradicar la pobresa a tot el món en totes les seves formes.
ODS 2. Fam zero. Posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició, i promoure l’agricultura sostenible.
ODS 3. Salut i benestar. Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones de totes les edats.
ODS 4. Educació de qualitat. Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom.
ODS 5. Igualtat de gènere. Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i nines.

EIX PLANETA:
ODS 6. Aigua neta i sanejament. Garantir la disponibilitat d’aigua i la seva gestió sostenible i el sanejament per a tothom.
ODS 12. Consum i producció responsables. Garantir modalitats de consum i producció sostenibles.
ODS 13. Acció climàtica. Adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes.
ODS 14. Vida submarina. Conservar i utilitzar de manera sostenible els oceans, els mars i els recursos marins per al desenvolupament sostenible.
ODS 15. Vida d’ecosistemes terrestres. Promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, lluitar contra la desertització, detenir i invertir la degradació de les terres i frenar la pèrdua de la diversitat biològica.

EIX PAU:
ODS 16. Pau, justícia i institucions sòlides. Promoure societats pacífiques i desenvolupar institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells.

EIX PARTENARIAT:
ODS 17. Aliança pels objectius. Enfortir els mitjans per implementar i revitalitzar l'Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible

Presentació de sol·licituds

El full de participació (Annex II d’aquestes bases) s’ha de presentar firmat i emplenat de manera telemàtica a través d'una sol·licitud general.

La resta de la documentació es lliurarà per correu electrònic a l’adreça <ocds@uib.cat>.

  • El TFG, TFM o tesi doctoral s’ha de lliurar en format PDF.
  • L’extracte acadèmic.
  • L’acreditació documental de l’obtenció del títol de doctor/a i de la qualificació
  • rebuda, en el cas de tesis doctorals.
  • Un resum d’un màxim de 5 pàgines que reflecteixi les aportacions del TFG, TFM o tesi doctoral a l’Agenda 2030 i, en particular, als ODS a què s’adreça.

Termini

Des de la publicació de la convocatòria fins al 25 de setembre de 2023

Per als TFG s’atorgaran els premis següents:

  • 1r premi: dotació econòmica de 1.500 euros.
  • 2n premi: dotació econòmica de 750 euros.
  • 3r premi: dotació econòmica de 250 euros.

Per als TFM s’atorgaran els premis següents:

  • 1r premi: dotació econòmica de 1.500 euros.
  • 2n premi: dotació econòmica de 750 euros.
  • 3r premi: dotació econòmica de 250 euros.

Per a les tesis doctorals s’atorgaran els premis següents:

  • 1r premi: dotació econòmica de 1.500 euros.
  • 2n premi: dotació econòmica de 750 euros.
  • 3r premi: dotació econòmica de 250 euros.

Documents relacionats:

Bases de la convocatòria
Annex I.  Selecció dels objetius de desenvolumapent sostenible de l’agenda 2030 
Full de participació
Resolució V Convocatòria Premis Agenda 


Convocatòries anteriors