V Convocatòria dels Premis Agenda 2030 per a la Transformació Social i el Desenvolupament Humà Sostenible per a TFG, TFM i tesis doctorals de la UIB
En el marc del compromís adquirit per la Universitat de les Illes Balears (UIB) amb la implementació de l’Agenda 2030, l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) i el Vicerectorat de Planificació Estratègica, Internacionalització i Cooperació en el marc de la col·laboració amb la Conselleria de Presidència del Govern de les Illes Balears convoquen els Premis Agenda 2030 per a la Transformació Social i el Desenvolupament Humà Sostenible per a treballs de fi de grau (TFG), treballs de fi de màster (TFM) i tesis doctorals dels estudis oficials de la UIB presentats els cursos acadèmics 2020-21, 2021-22 i 2022-23.
L’Agenda 2030 és un acord mundial aprovat per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 2015. Els 17 Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i les 169 metes que se’n deriven demostren la magnitud d’aquesta ambiciosa agenda universal, que aspira a assegurar el futur del planeta i de la humanitat. La UIB està compromesa amb l’Agenda 2030 i compta amb la comunitat universitària per contribuir-hi. Fruit d’aquest compromís, aquesta convocatòria té l’objectiu de premiar els treballs de l’alumnat que hagi fet el seu TFG, TFM o tesi doctoral sobre algun/s dels Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) establerts per l’Agenda 2030 en matèria de desenvolupament humà sostenible i transformació social a escala local i/o global. D’aquesta manera, es pretén contribuir a la promoció dels ODS de l’Agenda 2030, reafirmant la implicació de la comunitat universitària i el compromís amb la generació de coneixement crític i de respostes davant dels reptes del present i del futur.
Fruit d’aquest compromís, aquesta convocatòria té l’objectiu de premiar els treballs de l’alumnat que hagi fet el seu TFG, TFM o Tesi Doctoral sobre algun/s dels ODS establerts per l’Agenda 2030 en matèria de desenvolupament humà sostenible i transformació social a escala local i/o global. D’aquesta manera, es pretén contribuir a la promoció de l’Agenda 2030 i els ODS, reafirmant la implicació de la comunitat universitària i el seu compromís amb la generació de coneixement crític i respostes davant els reptes del present.
Vista la trajectòria de les convocatòries dels premis resoltes fins a l’actualitat, en la convocatòria actual es prioritzaran els TFG, TFM i les tesis doctorals que s’inscriguin específicament en algun dels nou (12) ODS que són més estratègics quatre dels cinc eixos de l’Agenda 2030:
EIX PERSONES:
ODS 1. Fi de la pobresa. Erradicar la pobresa a tot el món en totes les seves formes.
ODS 2. Fam zero. Posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició, i promoure l’agricultura sostenible.
ODS 3. Salut i benestar. Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones de totes les edats.
ODS 4. Educació de qualitat. Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom.
ODS 5. Igualtat de gènere. Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i nines.
EIX PLANETA:
ODS 6. Aigua neta i sanejament. Garantir la disponibilitat d’aigua i la seva gestió sostenible i el sanejament per a tothom.
ODS 12. Consum i producció responsables. Garantir modalitats de consum i producció sostenibles.
ODS 13. Acció climàtica. Adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes.
ODS 14. Vida submarina. Conservar i utilitzar de manera sostenible els oceans, els mars i els recursos marins per al desenvolupament sostenible.
ODS 15. Vida d’ecosistemes terrestres. Promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, lluitar contra la desertització, detenir i invertir la degradació de les terres i frenar la pèrdua de la diversitat biològica.
EIX PAU:
ODS 16. Pau, justícia i institucions sòlides. Promoure societats pacífiques i desenvolupar institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells.
EIX PARTENARIAT:
ODS 17. Aliança pels objectius. Enfortir els mitjans per implementar i revitalitzar l'Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible
Presentació de sol·licituds
El full de participació (Annex II d’aquestes bases) s’ha de presentar firmat i emplenat de manera telemàtica a través d'una sol·licitud general.
La resta de la documentació es lliurarà per correu electrònic a l’adreça <ocds@uib.cat>.
- El TFG, TFM o tesi doctoral s’ha de lliurar en format PDF.
- L’extracte acadèmic.
- L’acreditació documental de l’obtenció del títol de doctor/a i de la qualificació
- rebuda, en el cas de tesis doctorals.
- Un resum d’un màxim de 5 pàgines que reflecteixi les aportacions del TFG, TFM o tesi doctoral a l’Agenda 2030 i, en particular, als ODS a què s’adreça.
Termini
Des de la publicació de la convocatòria fins al 25 de setembre de 2023
Per als TFG s’atorgaran els premis següents:
- 1r premi: dotació econòmica de 1.500 euros.
- 2n premi: dotació econòmica de 750 euros.
- 3r premi: dotació econòmica de 250 euros.
Per als TFM s’atorgaran els premis següents:
- 1r premi: dotació econòmica de 1.500 euros.
- 2n premi: dotació econòmica de 750 euros.
- 3r premi: dotació econòmica de 250 euros.
Per a les tesis doctorals s’atorgaran els premis següents:
- 1r premi: dotació econòmica de 1.500 euros.
- 2n premi: dotació econòmica de 750 euros.
- 3r premi: dotació econòmica de 250 euros.
Documents relacionats:
Bases de la convocatòria
Annex I. Selecció dels objetius de desenvolumapent sostenible de l’agenda 2030
Full de participació
Resolució V Convocatòria Premis Agenda
Convocatòries anteriors