Estudio de las pesquerías de atún tropical a través de los casos de las conservas y el faux poisson en África Oriental
Responsable: Nona Sheila Agawin Romualdo.
Departament / Grup de recerca: Ecologia Marina i Sistemàtica (MarES)
Entitat col·laboradora: Institut Espanyol d’Oceanografia (centres de les Illes Balears i de les Illes Canàries), Planet Tuna i AMEXPERT.
Durada: 10 mesos.
Objectiu general: Millorar la comprensió de sistema alimentari global associat als recursos marins a través de l’exemple de la pesquera de cèrcol de túnids tropicals a l'Àfrica Oriental, el coneixement dels reptes als quals s'enfronta la indústria alimentària per reduir el cost mediambiental i les desigualtats nord-sud, i amplificar aquells casos que promouen una alimentació saludable, sostenible i local.
Objectius específics:
- Avaluar el cost econòmic i ambiental implicat en la producció i consum de tonyina enllaunada
- Millorar el coneixement biològic i el cost econòmic i ambiental implicat en el faux poisson
- Divulgar la complexitat del sistema alimentari actual a través dels exemples de la producció d'una llauna de tonyina i el faux poisson. Per això, ens fixarem en la interrelació d'un sistema amb un altre i en els costos ambientals i humans d'un sistema i l’altre.
ODS:
ODS 1. Fi de la pobresa de les persones
ODS 2: Fam zero
ODS 3. Salut i benestar de les persones
ODS 8: Feina decent i creixement econòmic
ODS 10. Reducció de les desigualtats
ODS 12: Producció i consum responsables
ODS 13: Acció pel clima
ODS 14: Vida submarina
Quantitat assignada: 15.000€ (10.000 dels quals provenen del conveni entre el Govern de les Illes Balears i la UIB en matèria de cooperació al desenvolupament, i els altres 5.000 són a càrrec de la partida per a cooperació universitària al desenvolupament del pressupost de la UIB).
Infografia I: Les zones FAO i les espècies de túnids tropicals que hi ha dins la llauna.