Infància i famílies migrants cubanes: anàlisi i definició dels contextos de benestar socioeducatius (Cuba)

Referència: OCDS-REC2024/01

Responsable: María Elena Cuartero Castañer

Departament / Grup de recerca: Departament de Filosofia i Treball Social / Estudis de Treball Social Relacional (ETSOR)

Equip:

  • Mercè Morey López, Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació. Grup de recerca Educació i Ciutadania.
  • Virginia Morcillo Loro, Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació. Grup d’Investigació Infància, Tecnologia, Educació i Diversitat (GITED).
  • Ana J. Cañas Lerma, Departament de Filosofia i Treball Social. Estudis de Treball Social Relacional (ETSOR).
  • Tatiana Casado de Staritzky, Departament de Filosofia i Treball Social. Estudis de Treball Social Relacional (ETSOR).
  • Maria del Mar Oliver Barceló, Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació. Grup de recerca Educació i Ciutadania.
  • Maria Jerònima Ferrer Ribot, Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació. Grup d’Investigació Infància, Tecnologia, Educació i Diversitat (GITED).
  • Maria Rosa Rosselló Ramón, Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació. Grup d’Investigació Infància, Tecnologia, Educació i Diversitat (GITED).
  • Carme Pinya Medina, Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació. Grup de recerca Educació i Ciutadania.
  • Joan Albert Riera Adrover, Departament de Filosofia i Treball Social. Estudis de Treball Social Relacional (ETSOR).
  • Sebastià Verger Gelabert, Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació. Grup de recerca Educació i Ciutadania.

Contrapart/s: Universitat de Pinar del Río i Centro de diagnóstico y orientación Pinar del Río

País: Cuba

Durada: 5 de gener – 31 de desembre de 2024

Resum:

El projecte es focalitza en l'impacte de la migració cubana sobre el benestar dels infants en contextos de separació familiar, amb un enfocament educatiu i social. L'objectiu principal és comprendre a fons aquest impacte i proposar solucions per millorar el benestar psicosocial de les famílies cubanes afectades, des dels principis de la cooperació feminista, així com l’atenció dels centres educatius davant aquestes necessitats. En una primera fase, es realitzarà un diagnòstic i s’elaboraran recursos (guia i un material audiovisual) per a centres educatius a Cuba, a través de la visita de les investigadores al país. Mitjançant una metodologia qualitativa i quantitativa, el projecte explorarà les dinàmiques familiars i els efectes en els infants a través dels seus testimonis i els dels seus tutors (persones que han quedat al càrrec dels infants). També es treballarà a través de collage i artteràpia. A través d'estudis de casos múltiples s'analitzaran les interaccions familiars, les estratègies per fer front a la migració i les repercussions psicològiques en els menors. Aquest enfocament permetrà desenvolupar estratègies per millorar el benestar i la resiliència de les famílies migrants cubanes i les seves infàncies en diversos contextos socioeducatius.

Objectius de desenvolupament sostenible: 3, 4, 5, 10, 16 i 17.

Ajut atorgat: 7.096,00 €, a càrrec del conveni instrumental subscrit entre la Conselleria de Famílies i Afers Socials del Govern de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears (UIB) en matèria de cooperació al desenvolupament i del pressupost propi de l’OCDS.