Acció formativa: «Cures dins les organitzacions amb enfocament feminista i descolonial»
Durada: 8 hores
A càrrec de: Mireia Parera (Fil a l’Agulla)
Data: Dimecres 11 de juny
Horari: De 10 a 19 hores
Lloc: Aula 5a, edifici Antoni M. Alcover (campus de la UIB)
Places limitades (màxim dues persones per entitat)
Acció formativa de franc amb dret a certificat
L’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) de la Universitat de les Illes Balears (UIB), conjuntament amb la Coordinadora d’ONGD de les Illes Balears i la Direcció General de Cooperació i Immigració del Govern de les Illes Balears, impulsa una nova acció formativa centrada en la incorporació de polítiques de cures dins les organitzacions del tercer sector, des d’un enfocament feminista i descolonial.
Aquesta formació té com a objectiu promoure entorns de treball equitatius, inclusius i sostenibles mitjançant la dotació d’eines pràctiques per a la gestió del benestar emocional, físic i social dels equips, i per fomentar la corresponsabilitat interna.
Aquesta acció formativa és la primera part d’un procés formatiu i d’acompanyament adreçat a les entitats del sector social de les Illes Balears. Després d’aquesta formació, les entitats que ho desitgin podran participar en un procés de diagnòstic i assessorament, pensat per aprofundir en els continguts treballats. Per poder-hi accedir, serà requisit haver pres part en aquesta primera etapa. Finalment, la tercera part del procés se centrarà en l’intercanvi d’experiències i metodologies del Sud global en matèria de cures, i s’incorporarà una mirada descolonial per enriquir les perspectives i pràctiques locals.
A qui s’adreça? Està dirigit a entitats del sector de la cooperació balear.
Places limitades. Hi tindran preferència les persones en actiu d’entitats del sector de la cooperació balear, seguint estrictament l’ordre d’inscripció. S’hi podran inscriure un màxim de dues persones per entitat.
Inscripcions:
Per participar-hi, us hi heu d’apuntar en línia.
Responsable de l’activitat: Mireia Parera (Fil a l’Agulla). Diplomada en Treball de Processos, facilitadora i consultora organitzacional.
Objectius principals
- Presentar i compartir un marc conceptual sobre el significat de les cures i la gestió democràtica dins les organitzacions, així com els eixos clau a tenir en compte.
- Reflexionar i prendre consciència sobre el funcionament intern de l'organització.
- Oferir eines d’anàlisi, planificació i acció adaptades a la realitat de cada entitat.
- Integrar la perspectiva feminista i descolonial en la gestió organitzativa.
Programa:
- Què entenem per cures i gestió democràtica dins les organitzacions?
- Àrees clau de les cures:
- Les cures i la visió
- La cohesió i el treball en equip
- L’organització interna
- L’economia i els recursos
- El lideratge i les dinàmiques de poder
- La gestió de conflictes
- La diversitat i les discriminacions
- La retroalimentació
- L’estrès
- La relació amb l’entorn
- Estratègies, eines i recursos per avançar en aquesta direcció
- Com generar ambients inclusius:
- Context actual de la inclusió i cultures organitzatives segures
- Relacions de poder i interseccionalitat
- Factors que afavoreixen ambients tòxics i com prevenir-los
- Claus per promoure espais de treball saludables i inclusius
Metodologia
La formació es presenta com un espai sobretot experiencial on, després d’una presentació teòrica sobre la incorporació de les cures en l’àmbit organitzacional, es generaran espais de treball on poder dur els continguts presentats a la pràctica de cada participant.
Gràcies al suport i finançament de la Direcció General de Cooperació i Immigració de la Conselleria de Famílies i Afers Socials del Govern de les Illes Balears, aquesta acció formativa és completament de franc per a les entitats.
Acreditació de l'aprofitament
Per obtenir un document certificat que acrediti l'aprofitament, s’ha d’haver assistit, com a mínim, al 80 per cent de la durada total de l’acció.