Taller: «Destil·lant paisatge. Un acostament aromàtic sostenible i cooperatiu al territori»
Horari: de 15 a 19 hores
Durada: 16 hores
Punt de trobada: entrada de l'edifici Mateu Orfila (es recomana dur tisores de podar i una bossa per a dia 17 d’Abril).
Lloc de desenvolupament dels tallers: aules pendents de confirmació; Propileu, situat entre els edificis Anselm Turmeda i Ramon Llull, i laboratori QI 218, de Química Inorgànica, 1a planta
Aquest taller, dividit en quatre sessions de quatre hores cadascuna, té el propòsit d’apropar-nos al paisatge més proper per valorar els ecosistemes terrestres amb tota la seva complexitat i biodiversitat mitjançant el coneixement de les espècies botàniques i les interaccions. A més a més, coneixerem diferents instruments i aparells de laboratori, la importància d’alguns paràmetres químics i, amb la pràctica del procés de la destil·lació, promourem el consum de productes sostenibles amb l’entorn i aportarem una visió ecosistèmica de la gestió del territori i de les plantes.
Objectius:
- Acostar el patrimoni botànic i etnobotànic que ens envolta de manera sostenible i didàctica, mitjançant la pràctica de la destil·lació.
- Fomentar la consciència ambiental i el respecte cap als entorns silvestres i comunals.
- Mostrar alternatives de gestió circular agrària i forestal.
- Promocionar un canvi d’actitud cap a una producció i consum responsables i de proximitat.
Programa:
Dia 1: «Introducció al paisatge»
Ponent: Carles Victorí Cardona Ametller i Esteve Gomila Candel
Començarem amb una introducció general del taller. Ens aproparem als diferents ecosistemes de l’illa i al reconeixement de les plantes silvestres aromàtiques i pròpies de les zones enjardinades, amb referència especial a les plantes aromàtiques de les quals es poden obtenir olis essencials i aigües florals o hidrolats. S’explicarà quina relació han tingut i tenen amb el terreny i amb l’entorn, quines consideracions s’han de tenir per recollir-les i com la destil·lació pot ser una eina de gestió agrícola i forestal que respecta els moments balsàmics i els cicles naturals de les plantes.
Dia 2: «Introducció als extractes amb tècniques de destil·lació»
Ponents: Esteve Gomila Candel i Edwin Palacio
Iniciarem el muntatge i els preparatius per començar la destil·lació. Prepararem l’alambí amb la planta preparada el dia anterior i començarem el procés d’extracció. S’explicarà quins factors i quins paràmetres són importants per aconseguir un producte segur i de qualitat i què hem de tenir en compte per no fracassar en l’intent.
Dia 3: «Terra, olis essencials i aromes»
Ponents: Laura Ferrer Trovato i Edwin Palacio
S’explicarà què es el pH, la conductivitat, què són els olis essencials i els hidrolats. Farem pràctiques i gaudirem d’exemples amb alguns exercicis i olfaccions. Ens endinsarem un poc més dins el món de la destil·lació i les seves variants instrumentals, i veurem què podem aconseguir amb aquests procediments.
Dia 4: «Preparats»
Ponents: Lleonard Llorens García i Esteve Gomila Candel
Destinarem el darrer dia del taller a passar una bona estona i a aprendre la importància dels composts orgànics volàtils que generen les plantes dins l’ecosistema i algunes de les seves funcions. Tractarem la dosificació i l’ús d’olis essencials, olis vegetals i altres components dins l’elaboració dels productes.
A qui va dirigit?
Alumnes, PAS, PDI i públic general.
Mínim de 15 places i màxim de 20. Hi tindrà preferència la comunitat universitària en actiu i es reservaran places per a exalumnes i altres persones interessades, seguint estrictament l’ordre d'inscripció. En cas que no s’arribi al nombre mínim de places, l’activitat es cancel·larà i es valorarà que es dugui a terme en dates alternatives.
Inscripcions:
Places limitades. Per participar-hi us hi heu d'apuntar el línia.
Persones responsables
- Edwin Palacio. Professor del Departament de Química.
Ponents/equip
- Esteve Gomila Candel. Associació Estel de Llevant.
- Edwin Palacio. Professor del Departament de Química.
- Laura Ferrer Trovato. Professora del Departament de Química.
- Carles Victorí Cardona Ametller. Professor del Departament de Biologia.
- Lleonard Llorens García. Professor del Departament de Biologia.
Acreditació de la participació:
Per obtenir l’acreditació d’aprofitament s’ha d’haver participat, com a mínim, al 80 per cent de la durada total de l’acció.