Taller «Destil·lant paisatge. Un acostament aromàtic sostenible i cooperatiu al territori»

Títol: «Destil·lant paisatge. Un acostament aromàtic sostenible i cooperatiu al territori»
Dates: 18, 19, 20 i 21 d’octubre de 2022
Horari: de 15 a 19 hores
Durada (hores): 16
Punt de trobada: entrada de l'edifici Mateu Orfila (es recomana dur tisores de podar i una bossa).
Lloc de desenvolupament dels tallers: propileu, situat entre els edificis Anselm Turmeda i Ramon Llull, i laboratori QA 219, de Química Analítica.

 
L’acció consisteix en un taller dividit en quatre sessions de quatre hores cada una, en les quals tractarem les plantes silvestres i aromàtiques, l’entorn, la tècnica de la destil·lació per arrossegament de vapor, els olis essencials, els hidrolats i diferents preparats. L’horari serà de dimarts a divendres de 15 a 19 hores.

.jpg

Es fonamenta en una formació teòrica i pràctica basada en l’observació de l’entorn i la destil·lació com a praxi transversal, la qual permetrà desenvolupar diferents àmbits de coneixement com són el reconeixement de les plantes de l’entorn i el seu aprofitament de forma sostenible. La tècnica de la destil·lació es basa en un procés d’extracció i depuració d’extractes vegetals que gairebé no ha variat en milers d’anys. Gràcies a la quantitat de planta que s’usa i al seu tipus, es genera una oportunitat per conèixer una tècnica artesanal, els vincles que la uneixen al territori i, així, veure la quantitat de recursos necessaris per obtenir els principis actius de les plantes. 
En aquesta acció entren en joc l’ús del territori, el coneixement científic i tradicional sobre la identificació i propietats de les plantes, l’energia (calorífica i humana) i, a més, es fa evident com la cooperació ens ajuda a valorar la importància que té el treball en comunitat, el respecte per les zones comunes i la transmissió del coneixement dins la cultura popular.
 
El que es pretén aconseguir amb el desenvolupament de l’activitat és:
 
  •  Adoptar una mirada i una visió de l’entorn vegetal que fomenti el respecte i el coneixement del patrimoni viu
  • Tractar els recursos naturals d’una manera mes ecològica i respectuosa, que ens dugui a pensar en un futur més local, sostenible i compartit
  • Evidenciar la quantitat de territori i de recursos naturals necessaris per fer determinats productes
  • Veure idees i exemples de gestió agrícola i forestal més sostenibles, basades en plantes adaptades a la manca d’aigua i a la sequera
Per a la comunitat universitària, aquest taller pot aportar una visió més ampliada i interconnectada de l’entorn més proper, ja que és un taller dirigit cap al respecte, el coneixement i la conservació. Un dels objectius principals és mostrar la connexió entre el territori, el coneixement del patrimoni cultural i de les plantes a través de diferents possibilitats de gestió basades en la cooperació i l’agroecologia i la gestió sostenible. 
 
Programació
Dia 1: INTRODUCCIÓ AL PAISATGE AROMÀTIC
Horari: 18 d’octubre de 2022, de 15 a 19 hores  
Punt de trobada: entrada de l'edifici Mateu Orfila (es recomana dur tisores de podar i una bossa).
Lloc de desenvolupament del taller: propileu, situat entre els edificis Anselm Turmeda i Ramon Llull.
Introducció a les plantes silvestres, aromàtiques i les pròpies de les zones enjardinades, fent referència especial a les plantes de les quals es poden obtenir olis essencials i aigües florals o hidrolats. 
Veurem quina relació tenen amb el terreny i amb l’entorn, quines consideracions s’han de tenir per recollir-les i com la destil·lació pot ser una eina de gestió agrícola i forestal respectant els cicles naturals de les plantes. 
 
Dia 2: OLIS ESSENCIALS I AROMES   
Horari: 19 d’octubre de 2022, de 15 a 19 hores  
Lloc de desenvolupament del taller: propileu, situat entre els edificis Anselm Turmeda i Ramon Llull.
Què són els olis essencials i els hidrolats? Gaudirem d’exemples amb alguns exercicis i olfaccions. Ens endinsarem un poc més en el món de la destil·lació i veurem què podem aconseguir amb aquest procediment. De manera conjunta, recollirem i prepararem la planta per a la destil·lació i explicarem el muntatge del destil·lador i els estris necessaris de laboratori per a una correcta obtenció dels extractes.
 
Dia 3: DESTIL·LEM PAISATGE
Horari: 20 d'octubre de 2022, de 15 a 19 hores  
Lloc de desenvolupament del taller: propileu, situat entre els edificis Anselm Turmeda i Ramon Llull.
Iniciarem el muntatge i els preparatius per començar la destil·lació. Prepararem l’alambí amb la planta preparada el dia anterior i començarem el procés d’extracció. S’explicarà quins factors i quins paràmetres són importants per aconseguir un producte segur i de qualitat, i què hem de tenir en compte per no fracassar en l’intent.
 
Dia 4: PREPARATS AROMÀTICS
Horari: 21 d'octubre de 2022, de 15 a 19 hores
Lloc de desenvolupament dels tallers: laboratori QA 219, de Química Analítica.
Destinarem el darrer dia del taller a gaudir i a aprendre a fer, amb les aigües florals i l’oli essencial obtinguts, uns preparats per a la salut i el benestar de la llar i del nostre dia a dia. Tractarem la dosificació i l’ús dels olis essencials, olis vegetals i altres components dins l’elaboració dels productes, i aprendrem a interpretar les etiquetes comercials.
 

 
A qui va dirigit?

Alumnat, PAS, PDI i al públic general. 
 
Mínim de 10 places i màxim de 20. Hi tindrà preferència la comunitat universitària en actiu i es reservaran places per a exalumnes i altres persones interessades, seguint estrictament l’ordre d'inscripció. En cas que no s’arribi al nombre mínim de places, l’activitat es cancel·larà i es valorarà que es faci en dates alternatives.
 
Persones responsables

  • Esteve Gomila Candel. Tècnic de laboratori del Departament de Química Analítica, destil·lador artesanal professional, coordinador del Parc de les Olors de Búger i professor de l’Institut ESB.
  • Laura Ferrer Trovato. Doctora en Química. Professora titular adscrita al Departament de Química.
  • Edwin Palacio. Professor contractat doctor interí del Departament de Química.
  • Daniela Andrei. Farmacèutica. Doctora del Departament de Química Analítica.

Inscripcions

Taller complet.

Inscripcions tancades 

Certificat de participació

Les persones que vulguin obtenir un certificat d’assistència han de fer la inscripció en línia i han d’haver participat, com a mínim, al 80 per cent de la durada total de l’acció.  

#Destil·lantPaisatge #Territori #Aromàtic #PaisatgeUIB #Sostenibilitat #Cooperació #Taller #AprofitamentRecursos #GestióAgroforestal #Planta #Olisessencials