I Jornades Transfeministes Universitàries de les Illes Balears
Lloc: dilluns 15 de novembre, sala de graus edifici Ramon Llull
dijous 18 i divendres 19 de novembre, en línia
dissabte 20 de novembre, aula 22 edifici Sa Riera
Horari: horabaixa, excepte el dissabte
Durada: 10 hores
Amb les Jornades Transfeministes cercam crear un pensament crític i col·lectiu que faciliti i acosti les vivències de les persones trans tant a l’alumnat com al professorat de la UIB com a la resta de persones interessades en aquesta temàtica. A més, són unes jornades amb visió Nord-Sud i en les quals col·laboren companyes de l’Argentina, estat pioner en legislació a favor dels drets de les persones trans. Dialogarem sobre el transfeminisme com a solució a la crisi identitària i col·lectiva que vivim actualment.
L’objectiu de les jornades és conèixer la realitat de les persones trans arreu del món, amb una mirada interseccional i amb perspectiva de gènere; analitzar els discursos d’odi envers les persones trans. i (de)construir el transfeminisme en els espais universitaris i socials.
Programa
Dilluns, 15 de novembre:
- 15.30 h Inauguració de les I Jornades Transfeministes de les Illes Balears.
- 16 – 18 h Ponència marc «Contextualització de la situació social de les persones trans* i les seves lluites per l’autodeterminació del gènere»Ponent: Carla Antonelli, primera dona trans* diputada per l'Assemblea de la Comunitat de Madrid.
Dijous, 18 de novembre
- De 13 a 15 h (horari de l’Argentina) / De 17 a 19 h (horari d’Espanya): Conversa amb els artistes Germán Menna (Argentina.) i Marc C. Llop (Barcelona). Presentació del projecte «¿Cómo retratar a una sobreviviente?». Presentació del projecte «Famílies Trans*. Construccions identitàries».
Moderadora: Andrea Beltramo
Divendres, 19 de novembre
- De 12 a 14 h (horari de l’Argentina) / De 16 a 18 h (horari d’Espanya): Conversa amb la directora de cine i documentalista Carina Sama sobre la seva pel·lícula Con nombre de flor (vegeu-ne el tràiler a: https://www.youtube.com/watch?v=xZ7Taq2OIsw)
Moderadora: Andrea Beltramo
Dissabte, 20 de novembre
- D’11 a 13 h. Ponència «Principals reptes en la defensa dels drets humans de les persones trans*».
Ponent: Leo Mulio, psicòleg i activista trans*, membre fundador de Fundación Daniela y actualment tècnic de l’organització Transgender Europe.
A qui s’adreça?
Comunitat universitària, professionals de la intervenció social i persones interessades en aquesta temàtica.
* En cas que no arribi al nombre mínim de places, el curs es cancel·larà i es valorarà de proposar-lo per a més endavant.
Persona responsable:
María Gómez Garrido, professora de l'àrea de Sociologia a la Universitat de les Illes Balears
Persones convidades:
Carla Antonelli. Nascuda a Güímar (Tenerife). Actriu. Primera dona trans diputada a l’Assemblea de Madrid. Activista pels drets de les persones trans des de 1977. La seva trajectòria política és clau en la defensa dels drets de les persones trans a l’Estat espanyol, per la qual ha rebut diversos premis. Premi Willy Brandt dels Joves Socialistes de València, 2012, per la seva tasca en defesa de les llibertats públiques i la igualtat. Premi solidari de l’Associació Hegoak de Euskadi, 2012. Premi Triángulo d’Andalusia 2014, de la Fundació Triángulo. Reconeixement del Ministeri d’Igualtat pel seu compromís vital en el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones.
Leo Mulió. Nascut a Madrid. De família aventurera, no és fins als dinou anys que comença l'aventura més important de la seva vida: finalment, decideix deixar de negar-se a si mateix. Als set anys havia compartit amb una amiga que era un al·lot, però ho mantenia en secret. En cursar segon de Psicologia, s'atreví a tornar a dir-ho: primer, a ell mateix, i, després, a la gent del seu entorn. Ho relata com la passa més difícil i també com la millor que ha fet en la vida.
Des del començament del trànsit social, la visibilitat d'altres persones fou clau per a ell, per la qual cosa creà un canal de YouTube i participà en el documental El sexo sentido i en alguns programes de televisió. Relata com aquestes experiències i el seu activisme a Madrid foren la culminació definitiva. També continuà col·laborant des de l'àmbit personal i professional impartint xerrades, formacions i acompanyant persones trans o les seves famílies, de manera individual i grupal, com a psicòleg i terapeuta Gestalt, tasca que exercí durant un temps a la Fundació Daniela.
Actualment, treballa a Transgender Europe (TGEU), entitat amb seu a Berlín que lluita pels drets de les persones trans en l’àmbit europeu i més enllà.
Andrea Beltramo (Argentina). Coordinadora de BARDA Confluencias, curadora i productora. És integrant del grup de recerca Desigualtats, Gènere i Polítiques Públiques, a la Universitat de les Illes Balears, (DGIPP/UIB). A l’Argentina, integra el Nucleo de Estudios Postcoloniales, Performances, Identidades Afrodiaspóricas i Feminismos (NUSUR), (IDAES/UNSAM). Acompanya processos artístics, escriu, i el seu treball s’articula al voltant de la investigació en art i fitxers des d'un abordatge descolonial.
Andrea Beltramo (Argentina). Coordinadora de BARDA Confluencias, curadora i productora. És integrant del grup de recerca Desigualtats, Gènere i Polítiques Públiques, a la Universitat de les Illes Balears, (DGIPP/UIB). A l’Argentina, integra el Nucleo de Estudios Postcoloniales, Performances, Identidades Afrodiaspóricas i Feminismos (NUSUR), (IDAES/UNSAM). Acompanya processos artístics, escriu, i el seu treball s’articula al voltant de la investigació en art i fitxers des d'un abordatge descolonial.
MAR C. Llop (Barcelona). Fotògrafa i activista de l’associació de persones trans* Generem! Mar C. Llop nasqué a Barcelona el juliol de 1967, estudià fotografia a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (1981-1986) i realització de vídeo al Centre de la Imatge (1987-1988). Muntà el seu primer estudi l’any 1996. Des de llavors treballa en el món editorial i publicitari amb una àmplia cartera de clientela, especialitzant-se en interiorisme, arquitectura, moda i retrat (El Mueble, Arquitectura y Diseño, Casa Ideal, Habitania, Cuerpo Mente, Côte Sud, Güell Lamadrid, Taller de las Indias, Toni Miró, Nice Things-Paloma S...). Des del 2013 desenvolupa el projecte «Construccions identitàries - Work in progress», publicat per l’editorial Bellaterra i Pol·len edicions sobre les diversitats de les persones trans*. El projecte ha estat publicat al Diari Ara, El País, Time Out, Pikara Magazine, Catorze.cat, TV3 i BTV, entre d’altres, i ha fet més de cinquanta exposicions. Amb aquest projecte ha guanyat el concurs de l’associació GAG 2017; el Pink Riot, de Casa Planas, de Mallorca, el 2019; el premi 28 de Juny, de l’Observatori Contra l’Homofòbia el 2020, per la visibilització del col·lectiu trans*, així com el premi Som Masnou, el 2021. La col·laboració amb les artistes Rebeka Elizegi i Marisa Mestre l’ha portada a guanyar el primer premi de la II Exposición Bienal de Artes Visuales PLURI-IDENTITATS 2021, organitzada pel Museu de la Universitat d’Alacant (MUA).
Del 2015 al 2018 formà part de la banda The Wilde Sisters, com a guitarrista. El 2017 era part de l’equip artístic que desenvolupà l’obra de teatre i dansa Croch, dirigida per Catalina Carrasco i estrenada a Tàrrega, amb representacions a la Sala Beckett de Barcelona. El 2016 feu la direcció de fotografia del llargmetratge documental EnFemme. Entre el 2017 i 2018 formà part del projecte de dansa, vídeo i fotografia «71 bodies 1 dance», juntament amb el ballarí Daniel Mariblanca i la videoartista Úrsula Kaufman, en què fotografià Bergen, Oslo, Umeå, Göteborg, Madrid i Barcelona, i que s’estrenà a l’October Dance, de Bergen, el 2018.
El llargmetratge documental Famílies trans* ha estat seleccionat en el XXXIII Festival de Cinema de Girona, a l’Europa Film Festival, a l’Out & Loud - Pune International Queer Film Festival, i al Festival Mix de Mèxic.
Germán Menna (Argentina). Artista visual, format en l'àrea de la comunicació social i la fotografia, exerceix com a docent en art i fotografia.
El 2010 començà la seva formació en l'àrea fotogràfica i l'art; impartí classe a l'ERF, Escola Rosarina de Fotografia, de la mà de l'artista plàstica Hersilia Álvarez, fins al 2012. Des d'aleshores, ha impartit tallers, cursos i clínica d’obra amb diversos artistes, com Andrea Babsia, Ananke Asseff, Norberto Puzzolo i Gustavo Galuppo. Amb aquest darrer fou seleccionat per l'àrea d'educació del MACRO, Museu d'Art Contemporani de Rosario. El 2016 realitzà una clínica de fotografia documental al Foto Museo Cuatro Caminos de la ciutat de Mèxic.
Des del 2010 fa exposicions col·lectives i individuals. Experimenta amb la fotografia digital, analògica, el vídeo i les intervencions urbanes performance. El 2016 començà a exercir-se en la investigació, sent el seu tema general la representació de les minories sexuals i diversitats en la fotografia. Actualment, continua aquesta línia focalitzant l’atenció en la comunitat trans amb el desenvolupament del projecte d'instal·lació fotogràfica Com retratar una supervivent?, acompanyant en la curadoria Leticia Rigat i Andrea Beltramo.
Carina Sama (Argentina). És magíster en periodisme documental per la UnTreF, dissenyadora Industrial per la UNCuyo i realitzadora de cinema per l'ERCCyV de Mendoza.
Des del 1993 conforma el grup d'artistes visuals Minas de Arte, que té una vasta trajectòria a Mendoza i arreu del país exposant en el Centro Cultural Recoleta, realitzant la imatge i els videoarts del grup. Va realitzar vídeos d’artistes plàstics de renom (José Martí, José Bermúdez, Miguel Gandolfo, etc.); curts documentals, com Casas de Barro, guanyador del Concurso de Cultura de Mendoza 2001, i programes televisius, com «La Fuga» (Supercanal, de 1993 a 1995), «Open game» (Canal 7, Mendoza), molta publicitat comercial i institucional a Mendoza. Des de 1995 treballa com a assistent de direcció en films com ara El lado oscuro del corazón II, d’E. Subiela; Roma, d’Adolfo Aristarain; Un día en el paraíso, de Juan B. Stagnaro; Patagonia, de Marc Evans, etc. Realitzà un curtmetratge, Redes sociales, editat per Avon i Omin contra la violència de gènero 2012. Madam Baterflai, fou la seva òpera prima. Actualment, acompanya el recorregut del seu film Con nombre de flor.
Entitat: Ben Amics - Associació LGTBI de les Illes Balears. Es va registrar legalment l'any 1994. Des d'aleshores ha treballat de manera ininterrompuda i és l’associació autonòmica de referència en l'àmbit de la diversitat sexual i de gènere. En aquests 27 anys, l'entitat s’ha dedicat a una doble línia estratègica. En primer lloc, a assegurar un espai de referència al qual les persones LGTBI puguin acudir davant qualsevol problemàtica, dubte o simplement com un espai de trobada i socialització entre iguals. En segon lloc i de manera externa, a la transformació social per mostrar una realitat més diversa del col·lectiu LGTBI i sensibilitzar les institucions i la societat en aquest sentit, sempre a partit del fonament d'igualtat, respecte, convivència i diversitat.
Inscripcions (places cobertes)
Certificat de participació. Les persones que vulguin obtenir un certificat de participació han d’apuntar-s’hi en línia i han d’haver participat, com a mínim, al 80 per cent de la durada total de l’acció.