Jornades: Dones i Sexualitats: Qüestions de gènere, diversitats i interculturalitat
Us informam de la realització d’aquestes jornades, organitzades per part del grup de recerca d'estudis de gènere de la universitat i finançades en el marc de la XII convocatòria d'ajuts per a accions d'educació per al desenvolupament, 2015-16.
Durada: Les jornades tenen una durada de 10 hores i estan conformades per dos mòduls (de 5 hores de durada cada un) i un taller opcional (de 3 hores de durada).
Lloc: Sa Riera. C/ de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma.
Dates, horaris i aules:
Mòdul 1: 20 de maig, divendres, de 9 a 14 hores. Aula 9 (per videoconferència a les seus universitàries):
Seu universitària de Menorca: aula AV05
Seu universitària d’Eivissa i Formentera: aula AV08
Taller: 20 de maig, divendres, de 16 a 19 hores. Aula 14. Presencial.
Mòdul 2: 21 de maig, dissabte, de 9 a 14.15 hores. Aula 12. Presencial.
Les jornades van dirigides a tota la comunitat universitària, especialment a alumnat i PDI, així com a totes les persones professionals de l’àmbit socioeducatiu i sanitari i persones interessades en aquesta temàtica.
Aquesta modalitat formativa permet assistir a les jornades completes o bé a algun dels mòduls que les conformen de manera individual. Per poder assistir al taller és prerequisit inscriure-se’n als dos mòduls de continguts. Es lliurarà certificat d'assistència a les persones que assisteixin a un mínim del 80% de les jornades (mòduls 1 i 2).
Jornades gratuïtes
Nombre de places:
Mòdul 1:
· A Palma: mínim de 15 persones i màxim de 50 persones
· A Menorca: màxim de 20 persones. Assistència lliure (sense inscripció prèvia)
· A Eivissa: màxim de 20 persones. Assistència lliure (sense inscripció prèvia)
Mòdul 2: mínim de 15 persones i màxim de 50 persones (només a Palma)
Taller: mínim de 5 persones i màxim de 25 persones (només a Palma)
INSCRIU-T’HI. Places cobertes
Partim de la consciència d’entendre els drets sexuals com a drets humans universals. L’OMS va definir la salut sexual com «l'experiència del procés permanent de consecució de benestar físic, psicològic i sociocultural relacionat amb la sexualitat. La salut sexual s'observa en les expressions lliures i responsables de les capacitats sexuals que propicien un benestar harmoniós personal i social, que enriqueix d'aquesta manera la vida individual i social». Per tant, vetllar pels drets sexuals de les persones es converteix en una finalitat política de salut pública a assumir, que moltes vegades és oblidada o restringida pels mateixos òrgans de poder, cultures i creences populars. La normativitat patriarcal ha marcat els models sexuals d’homes i dones sobre la base d’un entorn social i cultural estricte i discriminatori, que decideix sobre les sexualitats de les persones sense opció a identitats alternatives, ni construccions de nous models familiars. Decidir sobre la sexualitat de cada individu no està lliure de valors ni lliure de prejudicis si se surt de la normativitat. El gènere, la cultura i la política defineixen les identitats sexuals associades a determinats rols socials, com per exemple, el rol reproductiu de les dones, reservat a un espai privat i sense reconeixement social. A més, si a la variable sexe hi afegim la de diversitat i la interculturalitat, ens trobam que la situació de risc d’exclusió social de les persones més vulnerables augmenta considerablement i fa més enfora la consolidació d’una societat igualitària, democràtica i tolerant.
Però per poder identificar les situacions de vulnerabilitat, coacció i discriminació que viuen les dones al món, es fa imprescindible en un primer moment radiografiar quines creences, quines tradicions i quins rituals culturals i religiosos acompanyen la base d’una societat heteropatriarcal. Per aquest motiu, per poder incorporar un prisma de gènere i diversitat al disseny de programes de salut sexual i reproductiva, es fa imprescindible, en primera instancia, conèixer els sistemes de valors i la normativitat de cada cultura que entren en lluita amb els drets sexuals i fonamentals de les persones.
A partir d’aquí, les jornades es podrien definir sobre la base de:
Dos objectius generals
- Visibilitzar les realitats existents a les diferents cultures sobre la vivència de la sexualitat de les dones.
- Reflexionar sobre la importància d’incloure la perspectiva de gènere, la interculturalitat i la diversitat en els programes de salut sexual i reproductiva i prendre’n consciència.
Direcció i coordinació
- Virginia Ferreiro Basurto, Departament de Psicologia de la UIB i membre del grup d’Estudis de Gènere de la UIB.
- Joan A. Bennàsar Borràs, sexòleg i integrador social.
- Esperança Bosch Fiol, Departament de Psicologia de la UIB, IP del grup d’Estudis de Gènere de la UIB i directora de l’Oficina per a la Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes de la UIB.
- Victòria A. Ferrer Pérez, Departament de Psicologia de la UIB i membre del grup d’Estudis de Gènere de la UIB.
- Capilla Navarro Guzmán, Departament de Psicologia de la UIB i membre del grup d’Estudis de Gènere de la UIB.
Per a més informació: Virginia Ferreiro, professora del Departament de Psicologia, virginia.ferreiro@uib.es
Altres pàgines relacionades:
Jornades: Dones i Sexualitats: Qüestions de gènere, diversitats i interculturalitat