Taller: «Destil·lant paisatge. Un acostament aromàtic sostenible i cooperatiu al territori»
Taller: «Destil·lant paisatge. Un acostament aromàtic sostenible i cooperatiu al territori»
Dates: 16, 17, 18 i 19 d’abril (activitat cancel·lada) Horari: de 15 a 19 hores Durada: 16 hores Punt de trobada: entrada de l'edifici Mateu Orfila (es recomana dur tisores de podar i una bossa per a dia 17 d’Abril). Lloc de desenvolupament dels tallers: aules pendents de confirmació; Propileu, situat entre els edificis Anselm Turmeda i Ramon Llull, i laboratori QI 218, de Química Inorgànica, 1a planta
Aquest taller, dividit en quatre sessions de quatre hores cadascuna, té el propòsit d’apropar-nos al paisatge més proper per valorar els ecosistemes terrestresamb tota la seva complexitat i biodiversitat mitjançant el de les espècies botàniques i les interaccions. A més a més, coneixerem diferents instruments i aparells de laboratori, la importància d’alguns paràmetres químics i, amb la pràctica del procés de la destil·lació, promourem el consum de productes sostenibles amb l’entorn i aportarem una visió ecosistèmica de la gestió del territori i de les plantes.
Objectius:
Acostar el patrimoni botànic i etnobotànic que ens envolta de manera sostenible i didàctica, mitjançant la pràctica de la destil·lació.
Fomentar la consciència ambiental i el respecte cap als entorns silvestres i comunals.
Mostrar alternatives de gestió circular agrària i forestal.
Promocionar un canvi d’actitud cap a una producció i consum responsables i de proximitat.
Programa:
Dia 1: «Introducció al paisatge» Ponent: Carles Victorí Cardona Ametller i Esteve Gomila Candel Començarem amb una introducció general del taller. Ens aproparem als diferents ecosistemes de l’illa i al reconeixement de les plantes silvestres aromàtiques i pròpies de les zones enjardinades, amb referència especial a les plantes aromàtiques de les quals es poden obtenir olis essencials i aigües florals o hidrolats. S’explicarà quina relació han tingut i tenen amb el terreny i amb l’entorn, quines consideracions s’han de tenir per recollir-les i com la destil·lació pot ser una eina de gestió agrícola i forestal que respecta els moments balsàmics i els cicles naturals de les plantes.
Dia 2: «Introducció als extractes amb tècniques de destil·lació» Ponents: Esteve Gomila Candel i Edwin Palacio Iniciarem el muntatge i els preparatius per començar la destil·lació. Prepararem l’alambí amb la planta preparada el dia anterior i començarem el procés d’extracció. S’explicarà quins factors i quins paràmetres són importants per aconseguir un producte segur i de qualitat i què hem de tenir en compte per no fracassar en l’intent.
Dia 3: «Terra, olis essencials i aromes» Ponents: Laura Ferrer Trovato i Edwin Palacio S’explicarà què es el pH, la conductivitat, què són els olis essencials i els hidrolats. Farem pràctiques i gaudirem d’exemples amb alguns exercicis i olfaccions. Ens endinsarem un poc més dins el món de la destil·lació i les seves variants instrumentals, i veurem què podem aconseguir amb aquests procediments.
Dia 4: «Preparats» Ponents: Lleonard Llorens García i Esteve Gomila Candel Destinarem el darrer dia del taller a passar una bona estona i a aprendre la importància dels composts orgànics volàtils que generen les plantes dins l’ecosistema i algunes de les seves funcions. Tractarem la dosificació i l’ús d’olis essencials, olis vegetals i altres components dins l’elaboració dels productes.
A qui va dirigit? Alumnes, PAS, PDI i públic general.
Mínim de 15 places i màxim de 20. Hi tindrà preferència la comunitat universitària en actiu i es reservaran places per a exalumnes i altres persones interessades, seguint estrictament l’ordre d'inscripció. En cas que no s’arribi al nombre mínim de places, l’activitat es cancel·larà i es valorarà que es dugui a terme en dates alternatives.
Inscripcions: Places limitades. Per participar-hi us hi heu d'apuntar el línia.
Persones responsables
Edwin Palacio. Professor del Departament de Química.
Ponents/equip
Esteve Gomila Candel. Associació Estel de Llevant.
Edwin Palacio. Professor del Departament de Química.
Laura Ferrer Trovato. Professora del Departament de Química.
Carles Victorí Cardona Ametller. Professor del Departament de Biologia.
Lleonard Llorens García. Professor del Departament de Biologia.
Acreditació de la participació: Per obtenir l’acreditació d’aprofitament s’ha d’haver participat, com a mínim, al 80 per cent de la durada total de l’acció.