"Límits de cristall: la discriminació també és violència. Un taller sobre art, violències i feminismes"

Dia Internacional contra les Violències Masclistes.

Dia i hora: dijous 23 de novembre de 2017 de les 17 hores a les 21 hores
Durada: 4 hores
Lloc: Casal Solleric, Palma
Formació gratuïta amb inscripció prèvia fins a completar la capacitat màxima (trenta persones).

 

Dia Internacional contra les Violències Masclistes

Malauradament les Illes Balears són la comunitat autònoma amb més taxa de víctimes de violència masclista per cada 10.000 dones. Una xifra que sobresurt de la mitjana estatal, amb una ràtio de 26 casos d’agressions masclistes en comparació amb els 17 produïts a la resta de l’Estat, segons el darrer informe publicat pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Com cada any, el SAC i l'OCDS organitzen conjuntament una activitat en aquesta data tan assenyalada. Enguany el taller «Límits de cristall: la discriminació també és violència. Un taller sobre art, violències i feminismes» cerca sensibilitzar i conscienciar la comunitat universitària de la xacra social que vivim actualment mitjançant l'anàlisi i l'acostament d'obres de dones artistes compromeses en la lluita contra la violència masclista.
 
En aquest sentit, volem tornar a animar la comunitat universitària per fer un pas més amb la promoció del «Pacte social contra les violències masclistes» impulsat per l'Institut de la Dona, Illes Balears (IB-Dona). T'hi pots adherir accedint a la pàgina web <www.reaccionem.com>, llegint el manifest i comprometent-te a complir-lo.
 

Activitat formativa vinculada a l'exposició I want to be, de Carmela García, al Casal Solleric (Palma), per analitzar els sistemes de representació, la càrrega antropològica i la construcció social de les dones. Les seves fotografies de dones i la seva representació escenogràfica posen imatge i forma a una violència transparent de misogínia que és subjacent a les diferents cultures al llarg de la història. El canvi cap a la igualtat resideix en la consciència, la sensibilització i la integració de la diferència de forma normalitzada.

Inscripció tancada

Metodologia
Durant les dues primeres hores abordarem l'art des d'una mirada feminista. Recordem que el feminisme és un conjunt heterogeni d'ideologies que tenen com a objectiu la igualtat de drets entre tots els éssers humans. Reflexionarem sobre l’androcentrisme, incloent els antics i actuals límits del sostre de vidre, i coneixerem l'obra d'artistes que, en les últimes dècades i des de posicions polítiques compromeses, qüestionen les desigualtats de gènere i la normativitat, i tracten qüestions com l'autonomia dels cossos, la diversitat i dissidència sexual, les violències o les cures, entre altres.


Contagiades de l'esperit creatiu i subversiu de l'artista, en la segona part del taller proposarem a les i els participants la creació conjunta, que consistirà en una dinàmica participativa amb la qual experimentarem utilitzant les eines i el llenguatge de l'art contemporani per generar innovació social. L'objectiu serà promoure una vivència que materialitzi i reflecteixi les diferents visions, emocions i experiències sobre el que s’haurà treballat en la primera part. En la sessió farem ús de la poètica de la llum i el visible i, partint de les fotografies de Carmela García, esgranarem l'invisible, els límits, les transparències, els vels i les revelacions.

Accés al cartell

Impartit per:

Alelí MirelmanAlelí Mirelman, promotora cultural i mediadora de projectes d'art contemporani.
Amb un perfil polièdric entre la creativitat, la gestió i els processos innovadors de l'educació. Està especialitzada en l'àrea de la innovació cultural, i investiga i promou dinàmiques transversals que fomentin una millora social a través de la creativitat. Formada amb el Màster en Anàlisi i Gestió de l'Art Actual, llicenciada en Belles Arts a Barcelona i a l'Escola d'Art i Disseny de Boston MassArt. Ha treballat en múltiples projectes culturals dinamitzant temes sobre la cultura digital lliure, la gentrificació, la consciència ecològica, la tercera onada del feminisme i dinàmiques d'aprenentatge que agitin les relacions socials i el pensament crític.

És cofundadora d'AATOMIC LAB, un programa d'acció de l'associació AAVIB que des de 2012 promou la creativitat, la cultura contemporània i la repercussió social. Durant gairebé tres anys ha coordinat l'àrea d'activitats i programes públics d'Es Baluard aportant la seva visió de l'art contemporani i la seva missió social en cadascuna de les activitats, conferències, formacions i projeccions realitzades.

Encina VillanuevaEncina Villanueva Lorenzana, apassionada de l'art i de l'educació. Vaig estudiar Història de l'Art a Oviedo i, gairebé per intuïció, el 2003 vaig arribar al Màster en Gènere i Desenvolupament de la Universitat Complutense de Madrid, on entre classes, lectures i relació amb les meves companyes, em vaig descobrir feminista. Professionalment sempre m'he mogut en l'àmbit de les ONGD, on em dedic a la formació i l’elaboració de materials didàctics i de reflexió sobre drets de les dones, coeducació i cures. Fa deu anys vaig començar a formar-me i impartir tallers sobre dones artistes i, el gener de 2016, vaig fer un salt en l'àmbit laboral amb la intenció de dedicar més temps i energia a la relació entre art i feminisme. Així, els dos últims anys, he dissenyat i implementat tallers sobre dones artistes, feminismes i drets sexuals i reproductius en centres culturals, feministes i educatius, especialment a Madrid, però també en altres ciutats com Màlaga o La Paz, Bolívia. A més, com que la meva gran passió són les dones artistes i estic convençuda del sentit polític de promoure les seves creacions, des de fa sis anys gaudesc comissariant exposicions a la Fundación Entredós de Madrid.

 

Comptarem amb la participació de Rosa Cursach, directora de l'Institut Balear de la Dona.

Amb la col·laboració de:

casal solleric  ajuntament de palma

 

Data de l'esdeveniment: 23/11/2017

Data de publicació: 30/10/2017