Escoltar

Jornades al Parlament de les Illes Balears «Asil i refugi a la Unió Europea»

Jornades amb l'objectiu d'abordar el plantejament de la política d'asil i refugi de la UE, així com els seus reptes i dificultats.

Dies: 28 i 29 de setembre de 2017.
Hora: de les 17 a les 20.30 hores.
Lloc: sala d'actes del Parlament de les Illes Balears.

jornades al parlament de les illes balearsLa plataforma Les Balears Acollim, de la qual forma part l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS), organitza, amb el suport del Parlament de les Illes Balears, les jornades Asil i Refugi a la Unió Europea.

Les presents jornades tenen per objectiu abordar el plantejament de la política d'asil i refugi de la UE; mostrar algunes bones experiències d'acollida i refugi pel que fa a gestió, resultats, dificultats i reptes; i sensibilitzar mitjançant propostes artisticocreatives per a la presa de consciència de la problemàtica actual.

 parlament de les Illes Balears                         plataforma les balears acollim

Jornada del dia 28 de setembre

17 h. Obertura de les jornades, a càrrec del president del Parlament de les Illes Balears, Baltasar Picornell, i del portaveu de la plataforma Les Balears Acollim, Carlos Martín en representació d'Amnistia Internacional.

17.15 h. Conferència inaugural: «Quina Europa estam construint?», a càrrec d'Helena Maleno Garzón, investigadora especialista en migracions i tracta d'éssers humans, amb especial atenció a dones i menors. Com a consultora independent ha treballat amb fundacions internacionals com Women Link Worldwide, Save the Children, APS, i amb institucions com el defensor del poble espanyol. La seva militància la canalitza a través de la xarxa Caminando Fronteras / Walking Borders, de la qual és activista. Presentació: Antoni Aguiló, vicerector de Campus, Cooperació i Universitat Saludable de la UIB.

18.15 h. Descans i berenar solidari
18.30 h. Projeccions d'audiovisuals: Dignity 360º, un projecte per a l'acollida emocional de les persones refugiades, a càrrec de Santiago Stankovic, i PROEM-AID, més de 50.000 persones rescatades al Mediterrani, a càrrec de Manuel Elviro Vidal.

19 h. Panel d'experiències d'acollida de persones refugiades moderat per Dolça Feliu Aymar, directora d'Inclusió Social i Cooperació Internacional de Creu Roja Illes Balears:

  • Programa de suport de la Universitat de Barcelona a les persones refugiades i provinents de zones en conflicte, a càrrec de Xavier López, director de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona.
  • La causa sahrauí: Programes Vacances en pau, a càrrec de Catalina Rosselló, presidenta de l'Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears (AAPS-IB) i Madrassa a càrrec de Carme Barceló presidenta d’Escola en pau.
  • Ajuda a persones refugiades, a càrrec de Gabriela Columbano, de Sóller Solidari.
  • Les entitats locals s'impliquen: incidència, cooperació, sensibilització i acollida, a càrrec d'Antònia Rosselló, gerent del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, i de Marga Benejam, gerent del Fons Menorquí de Cooperació.

20 h. Conclusions de la primera jornada a càrrec de la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, i d'algunes membres de la Comissió Parlamentària d'Assumptes Socials i Drets Humans: la presidenta, Sílvia Cano (PSIB), la vicepresidenta, María José Ribas (PP), Margalida Capellà (Més), Marta Maicas (Podem) i Maria Antònia Sureda (PI).       

Jornada del dia 29 de setembre

17 h. Conferència: «Razones éticas y prácticas para la reforma del modelo migratorio», a càrrec de Gonzalo Fanjul, investigador i activista contra la pobresa. Actualment dirigeix l'àrea d'Anàlisi de Polítiques d'ISGlobal i impulsa la Fundación porCausa (periodisme d'investigació contra la pobresa), també és investigador associat de CIECODE i col·laborador del programa de migracions al Center for Global Development. Presentació: Fernando Oliver, membre de la plataforma Les Balears Acollim en representació d’Oxfam Intermón.

18 h. Descans i berenar solidari

18.15 h. Taula rodona: «Les polítiques d'asil i refugi en el marc de la Unió Europea», a càrrec de Miguel Urbán Crespo, eurodiputat i portaveu de Podem a Europa, Paloma López Bermejo, eurodiputada d'Esquerra Unida - Esquerra Plural, Juan Fernando López Aguilar, eurodiputat socialista i membre de la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Afers d’Interior, i José Antonio Moreno, representant sindical en el Consell Econòmic i Social Europeu. Presentació: Eva Cerdeiriña, membre de la plataforma Les Balears Acollim en representació del sindicat Comissions Obreres.

19.15 h. Clausura oficial: «Política europea de migración y asilo y alternativas», a càrrec de Mbuyi Kabunda Badi, professor especialitzat en els problemes d'integració regional, desenvolupament, gènere, drets humans i conflictes a Àfrica. Presentació: Jaume Obrador, membre de la plataforma Les Balears Acollim en representació de Veïns Sense Fronteres.

20 h. Intervenció musical: Versos del llaüt, a càrrec de Hames Bitar, llaütista sirià.

 


La plataforma Les Balears Acollim està conformada per organitzacions i entitats compromeses amb la situació de les persones refugiades, desplaçades, migrades i en trànsit, i oberta a totes les associacions que comparteixin la mateixa postura i es vulguin afegir a aquesta iniciativa conjunta de lluita pels drets humans.
Actualment formen part de la plataforma Les Balears Acollim les entitats següents: Amnistia Internacional Illes Balears (AIB) // Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM) // Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears (AAPS-IB) // Associació per la Garantia dels Drets Humans (AGDH) // Associació Artística i Cultural Thakhi-Runa // Benvinguts Refugiats Menorca // Comissions Obreres de les Illes Balears (CCOO) // Càritas Mallorca // Col·lectiu d'Educació en Drets Humans i de Prevenció Activa de Conflictes (CEPAC) // Coordinadora d'ONG de Cooperació al Desenvolupament - Illes Balears (CONGD-IB) // Dignity360 // Felanitx Acull // Metges del Món (MdM) // Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) de la UIB // Oxfam Intermon // PROEM-AID // Sindicat de Treballadors i Treballadores Intersindical de les Illes Balears (STEI) // Sóller Solidari // SOS Refugiats - Eivissa // Unió General de Treballadors (UGT) // Veïns sense Fronteres (VSF) // etc.

Data de l'esdeveniment: 28/09/2017

Data de publicació: Wed Sep 20 10:54:00 CEST 2017