Premi i beques de suport a la recerca aplicada al desenvolupament
La tasca de la Universitat en el camp de la cooperació al desenvolupament es troba estretament vinculada amb el seu àmbit natural d’actuació: la docència i la investigació, qüestions que són essencials tant per a la formació integral de l’alumnat com per a una millor comprensió dels problemes que amenacen la consecució d’un desenvolupament humà i sostenible a escala universal.
Constitueix un objectiu essencial de la cooperació universitària al desenvolupament dels països del Sud, la col·laboració per resoldre les dificultats i contradiccions associades als processos d’eradicació de la pobresa i de desenvolupament, fomentant l’avenç en àrees d’investigació apropiades per als objectius.
Per tot el que s’ha esmentat, la UIB, a través de l’OCDS, vol impulsar i reforçar iniciatives que permetin donar suport a la recerca, per tal d'atendre les necessitats especials dels països en vies de desenvolupament, a través de les accions següents:
Primera convocatòria dels Premis Agenda 2030 per a la Transformació Social i el Desenvolupament Humà Sostenible per a TFG i TFM de la UIB
En el marc del compromís adquirit per la Universitat de les Illes Balears (UIB) amb la implementació de l'Agenda 2030, l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) i el Vicerectorat de Campus, Cooperació i Universitat Saludable convoquen els Premis Agenda 2030 per a la Transformació Social i el Desenvolupament Humà Sostenible per a treballs de fi de grau (TFG) i treballs de fi de màster (TFM) dels estudis oficials de la UIB presentats en els cursos acadèmics: 2015-16, 2016-17 i 2017-18.
L'Agenda 2030 és un acord mundial aprovat per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 2015. Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i les 169 metes que se'n deriven demostren la magnitud d'aquesta ambiciosa agenda universal, que aspira a assegurar el futur del planeta i de la humanitat. La Universitat de les Illes Balears està compromesa amb l'Agenda 2030 i compta amb la comunitat universitària per contribuir-hi.
Fruit d'aquest compromís, la present convocatòria neix amb l'objectiu de premiar els treballs de l'alumnat que hagi realitzat el seu TFG o TFM sobre algun/s dels ODS establerts per l'Agenda 2030 en matèria de desenvolupament humà sostenible i transformació social a escala local i/o global classificats de la següent manera:
- Persones: erradicar la pobresa, lluitar contra la fam, protegir la salut, garantir una educació de qualitat i inclusiva, i assolir la igualtat de gènere (ODS 1, 2, 3, 4 i 5).
- Prosperitat: promoure l’ús d’energies renovables, treballar per l’ocupació digna, fomentar la innovació sostenible i la millora de les infraestructures, reduir les desigualtats i afavorir ciutats i comunitats sostenibles (ODS 7, 8, 9, 10 i 11).
- Planeta: garantir l’accés a l’aigua potable, promoure un consum responsable, lluitar contra el canvi climàtic i preservar la vida submarina i d’ecosistemes terrestres (ODS 6, 12, 13, 14 i 15).
- Pau: assolir la pau i la justícia social, en un marc de llibertat (ODS 16).
- Partenariat: promoure aliances, enfortir mitjans d’implementació i revitalitzar la col·laboració per assolir els ODS (ODS 17).
Els treballs TFG/TFM avaluats entre el 2015 i el 2018 es poden presentar indistintament en qualsevol dels dos terminis:
Sol·licitud: AMPLIAT FINS EL 28 DE SETEMBRE DE 2018
Notícia del lliurament dels premis del primer termini
Sol·licitud: de l'1 de febrer al 2 de març de 2019
Amb l'objectiu de premiar la contribució dels treballs a la promoció i/o consecució dels objectius establerts a l'Agenda 2030, s'estableixen les categories de premis següents a cada un dels terminis:
Per als TFG s'atorgaran els premis següents:
- 1r premi: dotació econòmica de 1.000 euros i diploma acreditatiu emès per la UIB.
- 2n premi: dotació econòmica de 500 euros i diploma acreditatiu emès per la UIB.
Per als TFM s'atorgaran els premis següents:
- 1r premi: dotació econòmica de 1.000 euros i diploma acreditatiu emès per la UIB.
- 2n premi: dotació econòmica de 500 euros i diploma acreditatiu emès per la UIB.
Documents relacionats:
Bases de la convocatòria (20 d'abril de 2018)
Annex II: 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030
Documents relatius al primer termini:
Resolució del jurat del primer termini (22 d'octubre de 2018)
Resolució d'ampliació del primer termini (6 de setembre de 2018)
Beques de suport a la recerca aplicada en l'àmbit de la cooperació al desenvolupament 2010-2011
Des de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat i en coordinació amb l’Oficina de Suport a la Recerca de la UIB, es convoquen beques de suport a la recerca aplicada a l’àmbit de la cooperació al desenvolupament i desenvolupament humà sostenible dirigides a la comunitat universitària de la UIB.
La dotació d’aquestes beques serà d’una quantia màxima de 3.000 euros per persona.
Les sol·licituds s’han de lliurar al Registre General de la UIB (Son Lledó) fins al 15 de desembre.
- Convocatòria (tancada)
- Sol·licitud
- Resolució
Els treballs de recerca becats foren els següents:
- Los límites de la Globalización. Continuidades en la zona de Vulnerabilidad Social. El caso de las mujeres latinoamericanas en Mallorca
- Estudio del uso de contaminantes orgánicos persistentes (COPs) y su relación con la aparición de neoplasias en la población de los valles de los ríos Chillón y Chancay (Perú)
Anys anteriors
Premi de recerca sobre cooperació internacional
- Any 2011, «VIII Premi de recerca sobre cooperació internacional al desenvolupament»:
"Diseño de un plan de sostenibilidad para redes de comunicaciones rurales: estudio del caso Napo, Perú", presentat per la Sra. Inés María Bebea González. - Any 2008, «VII Premi de recerca sobre cooperació al desenvolupament»:
Desert. - Any 2006, «VI Premi de recerca sobre cooperació al desenvolupament»:
"¿Qué motiva el envío de remesas a los países en desarrollo?", presentat per la Sra. Lucrecia Burges Cruz. - Any 2005, «V Premi de recerca sobre cooperació al desenvolupament»:
"Contribución al desarrollo rural sostenible en Cuba. Recuperación y conservación de ecosistemas erosionados mediante el fomento de sistemas agrosilvopastoriles" , presentat pel Sr. Eliel González García, el Sr. Jordi Bartolomé Filella i la Sra. Josefina Plaixats Boixadera. - Any 2004, «IV Premi de recerca sobre cooperació al desenvolupament»:
"Anàlisi d'experiències de cooperació en turisme sostenible a l'àrea d'Amèrica Central" , presentat per la Sra. Antònia Rosselló Campins i el Sr. Joan Miralles Plantalamor. - Any 2003, «III Premis de recerca sobre cooperació al desenvolupament»:
"Ayuda internacional y fuga de cerebros: ¿Cómo gestionar los flujos migratorios eficazmente?" , presentat pel Sr. José Luis Groizard Cardosa i el Sr. Joan Llull Cabrer. - Any 2002, «II Premis de recerca sobre cooperació al desenvolupament»:
"Elaboració d'un model per a l'avaluació econòmica de les ONG" , presentat pel Sr. Antoni Socias Salvà i la Sra. Raquel Herranz Barcones. - Any 2001, «Beques de recerca sobre cooperació al desenvolupament»:
"Cooperativas como instrumento para el desarrollo" , presentat per la Sra. Patrícia Moreno Romero i el Sr. Raúl E. Sánchez Martín.