Exposició: «Guerreras»
Dates: 10 de maig a l'1 de juny de 2023 (a l'edifici Ramon Llull) i del 2 de juny al 27 d'octubre (a l'edifici Gaspar Melchor de Jovellanos),
Visita guiada amb l’autora: dimecres 10 de maig a les 13h, al hall de l’edifici Ramon Llull.

«Guerreras nació en 2011, durante mi residencia en EEUU, país en el que viví veinticinco años, cuando tres amigas me confiaron sus vivencias personales de violencia sexual. A estos relatos se sumaron otros donde el proyecto comenzó a crecer, a partir del boca a boca, con el objetivo de abarcar la mayor cantidad de voces y perspectivas posibles. Me permitieron fotografiarlas en sus casas, lo que generó retratos ambientales íntimos que capturan su individualidad, vulnerabilidad, dignidad y Fortaleza».
«Parte de esta investigación se desarrolló en Ciudad Juárez, México y tuvo su continuidad en Argentina, desde que regresé en 2018, y donde vivo actualmente. A lo largo de mi trabajo, me ha quedado claro que, aunque esta violencia persiste en diferentes sociedades, el problema elude las generalizaciones debido a los matices de cada situación. Las personas experimentan violencia de género en muchos niveles diferentes, desde el acoso callejero hasta la violencia más extrema, el feminicidio, pasando por todos los abanicos posibles de experiencias y relaciones, incluso, la esterilización forzada y terrorismo de estado. Así, abordé este proyecto como una observadora que compromete su sensibilidad y subjetividad hacia este tema».
El projecte -que disposa també d'una mostra virtual- conté més de tres-centes fotografies, testimonis de les persones retratades, documents del treball de camp en territori i una extensa entrevista a l'autora en diàleg amb la curadora del projecte.
Les imatges que es presenten al campus de la UIB estan acompanyades d’un QR a través del qual es pot accedir a l’entrevista a les dones retratades.
La proposta es complementa amb el seminari taller «Guerreres, trames visibles de la denúncia. Un abordatge transfronterer».
Objectius:
- Reflexionar i problematitzar les intervencions i els processos de les pràctiques artístiques, l’abast i les limitacions que tenen per articular estratègies sostingudes davant la violència i que posen en qüestió la norma cis-heterosexual, així com les intervencions socials de denúncia, sensibilització i prevenció de la violència masclista.
- Promoure la investigació a través de les pràctiques artístiques, aprofundint en la divulgació de propostes socioculturals contemporànies que interpel·len els espais de violència travessats a la trama política, social i cultural del Sud Global i les seves rutes transfrontereres a partir de les experiències de les col·lectives de migrants.
- Diluir les fronteres i articular sabers entre les pràctiques artístiques, poètiques i activitats de manifestació, acció i lluita popular.
- Fomentar el debat sobre la influència i la importància dels moviments socials artístics com a agents transformadors.
- Sensibilitzar, a través de les obres, sobre la necessitat urgent de denunciar determinats temes que poden canviar, des de la realitat individual i estenent-se cap a la col·lectiva.
- Entendre l'art com a eina d'identificació i de reflexió.
Autoria:
- Eleonora Ghioldi, fotògrafa, és l’autora del projecte Guerreras, treball realitzat durant més de deu anys amb dones migrants als Estats Units, Mèxic i l’Argentina, durant el seu desplaçament migratori des de Buenos Aires a Los Angeles, ciutat on va viure més de vint anys.
Curadoria:
- Andrea Beltramo, especialitzada en art i arxiu, marcs teòrics descolonials i epistemologies feministes, juntament amb les artistes Eleonora Ghioldi i Gabriela Rivera Lucero.
A qui s’adreça?
Alumnat, PAS, PDI i públic general.
Persones responsables:
- Caterina Thomàs Vanrell, professora ajudant doctora del Departament de Filosofia i Treball Social.
Entitats col·laboradores:
Museo Barda del Desierto (Patagonia Argentina)
Amb el suport de: