Cicle de seminaris: "El Canvi Climàtic i els Drets Humans: Eines legals d'anàlisi i acció social davant la crisi climàtica"

Lloc: Ca n'Oleo, carrer de l'Almudaina, 4, 07122 Palma
Dates: del 21 d’abril al 30 de maig de 2023
Horari: els divendres, de 17 a 19 hores
Durada: 12 hores

 

.jpgAquest curs pretén acostar als estudiants una reflexió crítica del vincle entre els drets humans i el canvi climàtic. Aquesta formació preveu els aspectes crucials per comprendre per què el canvi climàtic suposa el risc més gran per a la satisfacció dels drets humans i de quins mecanismes jurídics disposam per enfrontar-nos a aquesta tasca difícil. El claustre està compost per acadèmics i juristes de gran prestigi que abordaran aspectes clau com les migracions climàtiques, l’ecofeminisme, la responsabilitat empresarial, els litigis climàtics, la llibertat d'expressió o els moviments socials, entre d’altres.

L'acció consistirà en un curs setmanal en què un o dos ponents impartiran un seminari sobre un tema que hi està vinculat. El curs està format per set seminaris: dos de caràcter introductori a la matèria i de caràcter general, quatre de caràcter específic sobre un problema, i un seminari final que pretén plantejar qüestions als estudiants sobre el futur del dret i el sistema jurídic davant la crisi ambiental i climàtica. Els seminaris s'organitzaran a partir d'un tema i es proposarà un material de lectura previ als estudiants. Cada sessió inclourà una lliçó magistral, seguida d'una conversa amb un altre ponent i amb els estudiants.

Programa

21/04/2023
«Democràcia ambiental com a caixa d’eines per fer front a la crisi climàtica»
Dr. Marcos de Armenteras Cabot. Professor ajudant doctor al Departament de Dret Públic de la Universitat de les Illes Balears.
Dr. Gastón Medici Colombo. Investigador postdoctoral Juan de la Cierva a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona.
28/04/2023 
«Drets humans i canvi climàtic. Vincles fonamentals i intervenció dels tribunals»
Dr. Pau de Vílchez Moragues. Professor contractat doctor interí al Departament de Dret Públic, subdirector del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la UIB (LINCC-UIB) i president del Comitè d'Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic de les Illes Balears.
12/05/2023
«Drets humans, empreses i canvi climàtic: el panorama actual»
Dr. Antoni Pigrau i Solé. Catedràtic de Dret Internacional Públic a la Universitat Rovira i Virgili.
19/05/2023
«La sostenibilitat insostenible: com el dret ambiental es construeix a partir de la pretensió de cancel·lar la història»
Dr. Jordi Jaria i Manzano. Professor agregat Serra Húnter de Dret Constitucional i Ambiental a la Universitat Rovira i Virgili.
26/05/2023
«Canvi climàtic i moviment internacional de persones: refugi, immigració i asil»
Dra. Beatriz Felipe Pérez. Sòcia cofundadora i investigadora de CICrA Justicia Ambiental.
Dra. Margalida Capellà Roig. Professora titular d’universitat al Departament de Dret Públic i directora del Laboratori Interdisciplinari de Drets i Llibertats de les Illes Balears.
30/05/2023
«Desobediència civil i llibertat d’expressió: repressió del moviment per la justícia climàtica»
Jaime Doreste Hernández. Advocat especialitzat en dret ambiental, urbanisme i ordenació del territori, així com en dret penal. Professor associat de la Universitat Autònoma de Madrid.
 

 

A qui va dirigit?
Alumnes, PAS, PDI i públic general.

Mínim de 15 places i màxim de 40. Hi tindrà preferència la comunitat universitària en actiu i es reservaran places per a exalumnes i altres persones interessades, seguint estrictament l’ordre d'inscripció. En cas que no arribi al nombre mínim de places, l’activitat es cancel·larà i es valorarà que es dugui a terme en dates alternatives.

 

Persones responsables:

  • Dr. Pau de Vílchez Moragues. Professor contractat doctor interí al Departament de Dret Públic, subdirector del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la UIB.
  • Dr. Marcos de Armenteras Cabot. Professor ajudant doctor al Departament de Dret Públic.

Equip:

  • Dr. Pau de Vílchez Moragues. Professor contractat doctor interí al Departament de Dret Públic, subdirector del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la UIB.
  • Dr. Marcos de Armenteras Cabot. Professor ajudant doctor al Departament de Dret Públic.
  • Dra. Margalida Capellà Roig. Professora titular d’universitat al Departament de Dret Públic i directora del Laboratori Interdisciplinari de Drets i Llibertats de les Illes Balears.

Entitats col·laboradores:
Amnistia Internacional Mallorca

Incripcions
Places limitades. Per participar us hi heu d'apuntar el línia.

 

Inscripcions tancades

 

Acreditació de la participació:
Per obtenir un document acreditatiu de la participació s’ha d’haver assistit, com a mínim, al 80 per cent de la durada total de l’acció.

      .jpg