Hey U Up? Jornades de Teatre Documental + ODS

Lloc: aula 11, edifici Guillem Cifre de Colonya, campus universitari. Ctra. de Valldemossa, km 7,5
Dates: 13, 14 i 15 de desembre de 2021
Horari: dia 13 de desembre, de 16 a 20 h; dia 14 de desembre, de 16 a 20 h; dia 15 de desembre, de 16 a 18 h, i dues hores virtuals (es fixaran segons les necessitats dels participants)
Durada: 12 hores

L'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible recull 17 objectius concrets per al desenvolupament social, econòmic i ambiental del planeta. Qüestions com la igualtat de gènere, les migracions i el desenvolupament sostenible impregnen la realitat i han de ser considerats com a parts fonamentals de qualsevol projecte, formació o investigació. Per assolir-los i treballar-los des d'una perspectiva creativa i de valors, cal aplicar noves pràctiques i metodologies que fomentin acostaments ecosistèmics a aquests grans reptes del nostre temps.

El teatre documental és una eina que permet acostar-s’hi, ofereix la possibilitat de conèixer altres realitats i proposa un espai des del qual es pot generar coneixement de manera col·lectiva a través del diàleg, la reflexió i l'acció.

L’objectiu general d’aquestes jornades és crear un grup ric en diversitat per acostar els ODS i la comunitat universitària a través del teatre documental com a eina de transformació social, des d'una perspectiva plural, intercultural i intergeneracional.

Per tant, els objectius específics són:

  1. Dotar els participants de les eines pròpies de teatre aplicat perquè puguin emprar-les en contextos d'investigació, aprenentatge i ensenyament.
  2. Emprar la metodologia de teatre documental com a eina per a la transformació social, per explorar de manera col·lectiva el coneixement i l'aplicabilitat dels ODS en els contextos quotidians partint de les experiències individuals.
  3. Fomentar la pluralitat dels grups amb la finalitat de crear espais de coneixement col·lectiu des d'una perspectiva de diversitat.

cartell.jpg

Programa

  • Dia 13 de desembre, de 16 a 18 h. Taula rodona. La primera fase serà teòrica i involucrarà perfils professionals i investigadors de diverses procedències que reforçaran els objectius concrets de cada una de les jornades [format: híbrid en línia / presencial]
  • Dia 13 de desembre, de 18 a 20 h; dia 14 de desembre, de 16 a 20 h; i dia 15 de desembre, de 16 a 18 h. Taller. La segona fase consistirà en un taller de teatre documental i els ODS i es treballarà l'aplicabilitat d'aquesta eina en els projectes propis dels participants. El dirigirà i conduirà el col·lectiu de mediació intercultural i teatral Es Tu (Yo) [format: presencial]
  • Dia que s’ha de determinar (2 h). Sessió de seguiment. En la tercera fase i com a tancament, es faran accions d'autodiagnòstic i avaluació conjunta en el marc de les assignatures involucrades [format: en línia]

A qui s’adreça?
Dia 13 de desembre, de 16 a 18 h. La taula rodona en línia s’adreça a qualsevol persona interessada en el teatre documental i en els ODS, i, de manera obligatòria, a tot l’alumnat de l’assignatura 22103 Llengua Espanyola: Estratègies per a la Comunicació, del grau d'Educació Primària, a la qual està vinculada l’activitat.

La resta de les jornades presencials tenen 20 places: 15 per a estudiants de l'assignatura que triï el professorat de l’assignatura del grup d’alumnes interessats, 3 places per a PDI i 2 per a PAS de la UIB. 

Persona responsable
Dr. Juan José Bermúdez de Castro. Professor contractat doctor de la Universitat de les Illes Balears, i director de la Companyia de Teatre de la UIB. Imparteix assignatures de didàctica de la llengua anglesa a la Facultat d'Educació, i literatura, cinema i cultura nord-americana contemporània al Màster de Llengües Modernes de la UIB, així com història i teoria del teatre en la companyia teatral que dirigeix.

Persones convidades
Ari Saavedra. Membre de la companyia Curtidores de teatro i cocreadora de Chango producciones teatrales. Cofundadora del projecte Es (Tu) Yo. Llicenciada en Comunicació Social a la Pontifícia Universitat Javeriana (Bogotà, Colòmbia), màster en Disseny i Realització de Programes de TV a la Universitat Complutense de Madrid i l’IORTV. Ha cursat formació d’interpretació teatral, dramatúrgia i teatre aplicat, a Colòmbia i Espanya. Ha participat en programes nacionals i internacionals de teatre aplicat, com ara: «Es Nuestro», sobre la necessitat i aplicabilitat dels ODS a la comunitat a través del teatre, ETSIDI-UPM; Panadería con The Cross Border Project, a l’IES Antares de Rivas Vaciamadrid. Durant set anys treballà en el Programa Mus-E, destinat a aplicar les arts a les aules en el currículum escolar de col·legis i instituts de la Comunitat de Madrid i Castella-la Manxa. Va participar en el Programa Comenius-regio com a mediadora intercultural, a col·legis de Leganés, Madrid i Gènova (Itàlia). Impartí tallers de teatre aplicat a l'escola Los Manglares, de Santa Marta, Colòmbia, per continuar la línia del centre en l’aprenentatge de les arts, en temps de pandèmia.  

Efraín González. Membre de la companyia de teatre The Cross Border Project des de l'any 2011. Cofundador del projecte ES (TU) YO. Format en arts escèniques a l'Institut de Desenvolupament Artístic (Guadalajara, Mèxic). Té estudis d’interpretació teatral, audiovisual, moviment escènic, dansa contemporània i clàssica, cursats a Espanya, el Brasil i Mèxic. Ha participat en programes nacionals i internacionals de teatre aplicat, com ara «Es Nuestro», sobre la necessitat i aplicabilitat dels ODS a la comunitat a través del teatre, ETSIDI-UPM; teatre fòrum sobre joves en risc d'exclusió | Fundació Telefónica; Connecting memories [teatre comunitari] amb el col·lectiu europeu Flying FLISH, Espanya; E-MOTIVE Philippines Exchange [intercanvi] amb PETA (Philippine Educational Theater Association), per la Coordinadora d’ONG Filipines - Espanya; entre d’altres.

Òscar O. Santos-Sopena. Adjunt a la Direcció per a Estudiants, Emprenedoria i Innovació de l’ETSIDI-UPM i investigador docent del Departament de Lingüística Aplicada a la Ciència i de la Tecnologia de la mateixa universitat. És doctor en Filologia per la Universitat de Maryland, la Universitat Complutense de Madrid i la UNED; a més, té un postgrau en gestió cultural per la Universitat de Nova York. Ha impartit docència a moltes universitats espanyoles i estrangeres, com ara la Universitat Catòlica d’Amèrica; la Universitat de Maryland, a College Park; la Universitat de les Amèriques; Universitat A&M de Texas de l'Oest; la Universitat Antonio de Nebrija i la UNED. Les seves línies d'investigació i docència giren al voltant dels estudis culturals, les humanitats digitals i els processos comunicatius en diferents contextos de comunicació intercultural.

Anna Aguiló Colldeforn. més de 15 anys d'experiència en els àmbits de la gestió i la comunicació de projectes culturals i de divulgació científica, i amb vocació d'utilitat, coneixement i benestar social. Ha treballat des de i per a diverses entitats culturals i científiques, com l'Oficina Cultural de l'Ambaixada d'Espanya a Washington, Es Baluard Museu d'Art Modern Contemporani de Palma, Institut Espanyol d'Oceanografia, CSIC i Universitat de les Illes Balears, entre d'altres. Li interessa crear vincles entre coneixement, divulgació i pràctiques artístiques per incorporar la mediació cultural en l'àmbit de la ciència i crear llaços amb la ciutadania. Llicenciada en Publicitat, Relacions Públiques i MBA.

Entitats
ES (TU)YO és un col·lectiu de mediació intercultural cofundat el 2019, i que desenvolupa projectes educatius a través del teatre aplicat. ES (TU)YO proposa un espai de creació, reflexió i investigació, que posa el focus en la diversitat cultural, ètnica i lingüística.

El col·lectiu de mediació intercultural itinera entre l'educació, l'art i l'activisme, a través de la creació de peces audiovisuals, escèniques, continguts 2.0 o projectes educatiu-comunitaris, i des d'una perspectiva de migració i pluralitat.

Més informació: https://www.es-tuyo.es/

Escola Tècnica Superior d'Enginyeria i Disseny Industrial - Universitat Politècnica de Madrid

Seminari Permanent per a la Sostenibilitat, Innovació i Emprenedoria

Més informació: https://www.etsidi.upm.es/Innovacion_y_emprendimiento

Inscripcions: per participar contactar amb Juanjo Bermúdez de Castro ( juanjobermudezdecastro@uib.es) 

Certificat d’aprofitament. Les 20 persones que hi participin i que vulguin obtenir un certificat d’aprofitament han d’haver assistit, com a mínim al 80%, i hauran de superar l’avaluació establerta per ES (TU)YO, entitat que imparteix el taller.