Els Colors del Bon Tracte

Activitat del contacontes a centres educatius que sol·licitin l'acció a través de Seràs UIB.
Xerrada amb futurs professionals d'educació infantil al campus universitari (en el marc de l'assignatura Educació Artística i Estètica. Fonaments de l'Art Plàstic i Visual)
Taller obert al públic dia 18 de novembre de 2021, de les 18 a les 20 h, a Ca n'Oleo. Reservar la plaça a través de l’adreça <aina@fundacionrana.org>.
Es podrà visitar l’exposició sense inscripció a Ca n’Oleo (carrer de l’Almudaina, 4 Palma), del 19 al 30 de novembre, en l’horari de la institució. Presentació dia 19 a les 17:30h. 

cartell.jpgcartell.jpg


Contingut:
Els Colors del Bon Tracte és una iniciativa que vol sensibilitzar la població sobre els abusos sexuals infantils, que entenem com una xacra social que determina el benestar d’un de cada cinc nins i nines.

És un projecte en què conflueix la prevenció d’aquesta problemàtica des de punts de vista varis, i presenta l’art com una eina que té moltes potencialitats per sensibilitzar i conscienciar la població. Per aconseguir-ho, s’han organitzat les activitats següents:

 • Contacontes «Crida ben fort, Estela!». Es posaran a disposició dels centres educatius la lectura i reflexió de la història per poder transmetre als nins i nines de 3r de primària eines d’autoprotecció davant les situacions abusives. Es parlarà del cos, dels límits, de la privacitat i dels drets de cadascú. A més a més, es clourà l’acció amb un taller sobre el concepte de bon tracte, que es traslladarà a un dibuix.
 • Formació a futurs professionals de l’educació infantil. Els agents educatius que participen en el dia a dia dels nins i nines necessiten informació, eines i estratègies per poder tenir una mirada protectora i conscient. Per això, es faran sessions formatives amb l’alumnat en què traslladaran la seva experiència en prevenció, i ho faran treballant-la a partir de vessants de l’art diversos. 
 • Xerrada oberta. Tothom té un paper fonamental en la protecció dels infants, i, per això, es farà una xerrada oberta de sensibilització i conscienciació. Alhora, es tindrà present la necessitat de fer prevenció per promocionar els drets de la infància i el seu benestar.
 • Exposició de les creacions. Mostrar tot el que es treballarà és una oportunitat per fer visible l’abús sexual. Poder exposar els dibuixos dels nins i nines i les creacions dels futurs professionals genera un clima esperançador i de força per continuar treballant amb l’ajuda de la societat.

Lloc:

 • L’activitat del contacontes es farà a les instal·lacions del centre educatiu que sol·liciti l’acció.
 • La xerrada amb els futurs professionals d’educació infantil es farà al campus universitari.
 • La xerrada a un públic general serà a Ca n’Oleo (carrer de l’Almudaina, 4 Palma).

Dies, horari i durada:

 • L’activitat del contacontes requereix reserva mitjançant el programa Seràs UIB. La universitat dels nins i nines. S’acordarà el dia amb el responsable del centre educatiu. La disponibilitat per dur a terme l’acció inclou els mesos de setembre i octubre i les dues primeres setmanes de novembre. La dinamització de la història i el taller de pintura es faran aproximadament amb dues hores.
 • La formació que s’impartirà amb els estudiants del grau d’Educació Infantil formarà part de l’assignatura Educació Artística i Estètica. Fonaments de l’Art Plàstic i Visual; concretament, en les hores de docència del mes d’octubre.
 • El taller obert es farà el 18 de novembre de 2021, de les 18 a les 20 h, aproximadament a Ca n'Oleo

A qui s’adreça?

 • Activitat del contacontes. Per a tots els centres educatius de Mallorca, específicament, a l’alumnat de 3r de primària. Cal apuntar-s’hi a través de plataforma Seràs UIB. La universitat dels nins i nines.
 • Formació a futurs professionals. Per a l’alumnat de 2n del grau d’Educació Infantil.
 • Xerrada oberta. Hi pot assistir tothom, però s’adreça especialment als professionals que treballen amb infants, adolescents i famílies, així com a tota la comunitat universitària.
 • Exposició. La pot visitar el públic general. Tant els grans com els petits poden enriquir-se amb les creacions dels participants en el projecte.

Places:

 • Hi ha 9 sessions disponibles de contacontes. Han de ser grups de classe d’entre 15 i 30 infants.
 • La formació per a futurs professionals es farà amb l’alumnat de 2n d’Educació Infantil de la UIB.
 • La xerrada oberta es farà amb un mínim de 15 persones apuntades i un màxim de 35.

Persona responsable:

Aina Maria Duran Mestre. Graduada en Pedagogia per la Universitat de les Illes Balears i estudiant del Màster en Intervenció amb Menors i Famílies. Pedagoga de Fundació RANA. La seva experiència laboral se centra en la protecció de la infància i l’atenció a col·lectius en risc d’exclusió social. Ha tirat endavant diverses iniciatives de transformació social gràcies a l’ajut de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i la Solidaritat de la UIB.

Entitats:

Fundació RANA (Red de Ayuda a Niños Abusados) és una entitat balear que treballa en la prevenció dels abusos sexuals infantils i adolescents. Actualment, ofereix programes de prevenció, activitats formatives i teràpia a víctimes de la problemàtica que ja són adults.

Inscripcions:

 Xarxes socials de l’entitat:
Facebook: Fundación RANA
Instagram: @fundacionrana
Pàgina web: https://www.fundacionrana.org/es
Twitter: @FundacionRANA

 logo.jpg