Taller d'Etnografia Visual I: Assaig Fotogràfic

Lloc: edifici Sa Riera, C/ de Miquel dels Sants Oliver, 2 Palma
Dates: del 29 de setembre al 2 d’octubre de 2020
Horari: de les 16.30 a les 20.30 hores
Durada: 20 hores
Places: mínim de 15 persones inscrites* i màxim de 20 places. Hi tindrà preferència la comunitat universitària en actiu i es reservaran places per a exalumnes i altres persones interessades, seguint estrictament l’ordre d'inscripció. * En cas que no arribi al nombre mínim de places, el curs es cancel·larà i es valorarà de proposar-lo per a més endavant.

La realització d'aquest taller queda subjecte a les condicions derivades de la COVID-19, que poden modificar-ne les activitats i/o les dates, si és necessari. 

El taller Etnografia Visual I és una formació teòrica i pràctica sobre la realització d’un assaig fotogràfic. La utilització de la càmera fotogràfica pot ser una eina que permeti complementar el text d’una investigació, utilitzar-la com a transferència en la difusió de resultats, però també com un producte mateix de la investigació a través d’un assaig fotogràfic. En aquest taller s’explicaran les claus teòriques de la història de l’assaig fotogràfic i es mostraran materials fotogràfics i exemples concrets (alguns seran del docent) sobre el procés de construcció d’un assaig fotogràfic. A la part pràctica, es farà una elecció de temes i es discutirà sobre què pot aportar un assaig fotogràfic a cada temàtica: punts de vista, referències fotogràfiques, possibilitats de realització, limitacions, etc. La intenció pràctica d’aquest taller és que cada alumne faci un assaig de vint fotografies, les editi, creï un relat visual a partir de les imatges preses i, finalment, n’exposi el resultat. Els objectius d’aquest taller són conèixer la història de l’assaig fotogràfic, aprendre els usos que té la fotografia en la investigació social i capacitar els alumnes perquè facin assajos fotogràfics.

Programa 

A qui es dirigeix: a estudiants i professors de la UIB, membres de l’IAI, antropòlegs, sociòlegs, investigadors socials, historiadors, docents, treballadors socials i totes les persones interessades a aprendre tècniques noves per a la investigació.

Persones responsables:

  • Alexandre Miquel Novajra. Coordinador del curs. Professor del Departament de Filosofia i Treball Social de la UIB i president de l'Institut d'Antropologia de les Illes Balears.

  • Cecília Pedret Massanet. Organitzadora i coordinadora del curs. Vicepresidenta de l'Institut d'Antropologia de les Illes Balears.

 Persona convidada: Jorge Moreno Andrés. Doctor en Antropologia Social i Cultural (especialització en Antropologia de la Imatge), professor de la UNED, cineasta, fotògraf i director del certamen internacional de Cine Documental sobre Migració i Exili a Mèxic (CEME DOC).

Places cobertes*  

Certificat d’assistència o d’aprofitament: les persones que vulguin obtenir un certificat d’assistència han de fer la inscripció en línia i han d’haver participat, com a mínim, al 80 per cent de la durada total de l’acció. Per obtenir el certificat d’aprofitament, hauran de superar l’avaluació establerta.

* La inscripció al curs comporta el compromís d'assistir-hi i, en cas de no poder fer-ho, ha de ser comunicat a l'OCDS amb la màxima antelació possible per facilitar que hi accedeixin altres persones interessades. Aquesta acció formativa té finançament públic i no comunicar la renúncia pot ser causa d'exclusió en futures accions formatives vinculades a l'OCDS. Comptam amb la vostra col·laboració perquè tothom pugui beneficiar-se’n

 logo oficina de cooperació de la UIBLogo institut d'antropología de les illes Logo govern de les Illes Balears