Exposició: Petites coses d'un temps d'espines

Lloc: La Misericòrdia, Palma
Dates: del 23 d’octubre al 28 de novembre de 2020
Horari: de dilluns a divendres, de 9 a 21 h; dissabte, de 9 a 14 h 
Inauguració en el curs. «Altres paraules i gestos per conèixer la repressió de postguerra. Reflexions des de l’antropologia social», divendres 23 d’octubre, a les 19.30 h     

La realització d'aquest curs queda subjecta a les condicions derivades de la COVID-19, que podrien modificar-ne les activitats i/o les dates, si fos necessari.

cartell.jpg

Aquesta exposició forma part del curs «Altres paraules i gestos per conèixer la repressió de postguerra. Reflexions des de l’antropologia social». Està formada per fotografies de gran format de petits objectes (cartes, dibuixos, fotografies, pedres...) i d’objectes cedits per famílies carregats de memòria. L’exposició forma part de l’exposició itinerant Las pequeñas cosas, organitzada pel grup d’investigació Mapas de la Memoria (CEIMEDH-UNED), que ja ha estat exhibida a algunes ciutats espanyoles. Aquesta exposició és una mostra d’alguns dels objectes, documents, cartes o fotografies, és a dir, petites coses, que poden semblar insignificants, però que representen la forma exacta en què la memòria es va poder materialitzar. Una memòria perseguida i silenciada pel franquisme, que va haver de cercar en la societat un lloc per poder sobreviure. Els llocs ocupats per aquests objectes han estat llocs de memòria, però també espais de resistència quotidiana i d’esperança. En alguns casos, foren custodiats per dones, que els varen amagar als llocs més profunds de ca seva, els records més valuosos per conservar la memòria que els volia fer desaparèixer. Les arrugues, les costures o el desgast que tenen tots són la mostra de la manera com els objectes cobren vida i es vinculen emocionalment a qui els ha custodiat. Altres vegades, els objectes que recullen aquest tipus de memòria són als expedients personals d’arxius de repressió. Aquesta exposició vol ser un viatge per aquella materialitat, per aquells records, per aquells llocs. L’exposició proposa un recorregut per dormitoris, sales, butxaques o carteres, però també per registres civils i arxius penitenciaris o militars que han mantingut ocults petits missatges i objectes que ens permeten tenir la versió dels vençuts. Els records de tots ells s’han mantingut vius en aquestes petites coses.

A qui es dirigeix: a la comunitat universitària de la UIB, membres de l’IAI, antropòlegs, historiadors, professors de tots els nivells educatius, investigadors socials, membres d’associacions culturals i socials, i totes les persones interessades en la memòria històrica. A tota la societat de les Illes Balears, en general.

Persones responsables: Gonçal López Nadal (UIB), Cecília Pedret Massanet (IAI), Jorge Moreno Andrés (CEIMEDH-UNED)

Entitats col·laboradores: Institut d’Antropologia de les Illes Balears (IAI), Mapas de Memoria (CEIMEDH-UNED) i Associació de Memòria de Mallorca.