Curs: «Altres paraules i gestos per conèixer la repressió de postguerra»

Lloc: sala d’actes de la Misericòrdia, Via Roma 1, Palma
Dates: divendres 23 i dissabte 24 d’octubre de 2020
Horari: divendres 23, de les 16 a les 21.30 hores
dissabte 24, de les 9 a les 14.30 hores
Durada: 11 hores
Places: mínim de 15 persones inscrites* i màxim de 40 places. Hi tindrà preferència la comunitat universitària en actiu i es reservaran places per a exalumnes i altres persones interessades, seguint estrictament l’ordre d'inscripció. * En cas que no arribi al nombre mínim de places, el curs es cancel·larà i es valorarà de proposar-lo per a més endavant.
La realització d'aquest curs queda subjecte a les condicions derivades de la COVID-19, que poden modificar-ne les activitats i/o les dates, si és necessari. 
cartell.jpg

Aquest curs vol mostrar altres maneres d’acostar-nos a la memòria de la repressió de postguerra des de l’antropologia social i a partir de testimonis, petits objectes i accions quotidianes que genera i ha conservat gent vençuda anònima. El curs inclou tres tipus d’activitats: 

1) Una exposició, titulada Petites coses d’un temps d’espines, que s’inaugurarà el divendres 23 i podrà ser visitada fins al 28 de novembre. Són vint grans fotografies d’objectes petits (cartes, dibuixos, fotografies, pedres...) carregats de memòria.

2) Un curs teòric: «Altres paraules i gestos per conèixer la repressió de postguerra», que constarà de ponències i de la visualització de dos documentals.

3)    Un taller pràctic sobre objectes i documents carregats de memòria. És un taller en què els participants veuran i tocaran documents reals i en desentranyaran significats concrets i emocionals. L’objectiu principal d’aquesta acció és mostrar que les coses petites (objectes petits, documents suposadament intranscendents per la seva quotidianitat, paraules subalternes) i el component emocional són matèria diferent, però essencial, per conèixer altres versions ocultes i negades de la repressió de postguerra. Altres objectius són: destacar la importància dels arxius familiars per conèixer memòries negades, conèixer les estratègies que els familiars dels represaliats han seguit per mantenir i activar la memòria del patiment i del dolor, i mostrar com s’exhumen el que anomenam capses de la memòria, unes capses que contenen documents diversos i ocults que allotgen la memòria privada.

 Programa 

A qui es dirigeix: a estudiants i professors de la UIB, membres de l’IAI, antropòlegs, historiadors, docents de tots els nivells educatius, investigadors socials, membres d’associacions culturals i socials i totes les persones interessades en la memòria històrica.

 

Persones responsables:

  • Gonçal López Nadal. Coordinador del curs. Professor emèrit del Departament d'Economia Aplicada de l'UIB.
  • Cecília Pedret Massanet. Organitzadora i coordinadora del curs. Vicepresidenta de l'Institut d'Antropologia de les Illes Balears.

Persones convidades:

  • Julián López García. Catedràtic d’Antropologia Social i Cultural de la UNED i membre del grup d’investigació Mapas de la Memoria.
  • María García Alonso. Professora d’Antropologia Social i Cultural de la UNED i membre del grup d’investigació Mapas de la Memoria.
  • Jorge Moreno AndrésProfessor d’Antropologia Social i Cultural de la UNED, membre del grup d’investigació Mapas de la Memoria i comissari de l'exposició Las pequeñas cosas.
  • Margalida Capellà Roig. Professora de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la UIB.
  • Maria Antònia Oliver París. Presidenta de l'Associació de Memòria de Mallorca.
  • Pedro de Echave. Documentalista de l'Associació de Memòria de Mallorca.

Nom de l’entitat: Institut d’Antropologia de les Illes (IAI), Mapas de Memoria (CIEMEDH-UNED) i Associació de Memòria de Mallorca.

Places cobertes

Certificat d’assistència o d’aprofitament: les persones que vulguin obtenir un certificat d’assistència han de fer la inscripció en línia i han d’haver participat, com a mínim, al 80 per cent de la durada total de l’acció. Per obtenir el certificat d’aprofitament, hauran de superar l’avaluació establerta.

* La inscripció al curs comporta el compromís d'assistir-hi i, en cas de no poder fer-ho, ha de ser comunicat a l'OCDS amb la màxima antelació possible per facilitar que hi accedeixin altres persones interessades. Aquesta acció formativa té finançament públic i no comunicar la renúncia pot ser causa d'exclusió en futures accions formatives vinculades a l'OCDS. Comptam amb la vostra col·laboració perquè tothom pugui beneficiar-se’n.

Logo mapas de memoriaLogo UNEDLogo Associació memòria de mallorcaLogo de l'institut d'artropologia de les illes

Logo Consell de MallorcaLogo Oficina de cooperació de la UIBLogo govern de les Illes Balears