Escoltar

IV Jornades d'Estudis Feministes en Religió: "Més enllà de les religions, pensem les religions: poder, plaer i saviesa"

Jornades d'Estudis Feministes en ReligióUs informam de la realització de les IV Jornades d’Estudis Feministes en Religió "Més enllà de les religions, pensem les religions: poder, plaer i saviesa" (25 hores), organitzades per professorat del Departament de Filosofia i Treball Social, grup de recerca Desigualtats, Gènere i Polítiques Públiques (DGIPP), i finançades en el marc de la XI convocatòria d'ajuts per a accions d'educació per al desenvolupament 2014-15.

Si observam com s'han abordat els estudis teòrics sobre les religions, ens adonam del desafiament epistemològic que ha suposat aquesta iniciativa per a les ciències socials. Si, a més, volem desenvolupar categories que incideixin en la vida quotidiana, més enllà de l'àmbit religiós/institucional, aplicant la perspectiva de gènere de manera transversal, el desafiament és infinitament més gran, amb molts més riscs i complexitats. Implica, a més, ser conscients del fet d'haver de sortir de l'esquema clàssic d'entendre els fenòmens simbòlics lligats estrictament a la pertinença confessional. En aquest punt, la quarta edició d’aquestes jornades ens proposa pensar des d'un coneixement criticoreflexiu tres eixos: poder, plaer i saviesa. Es treballaran les relacions de poder que s'interpel·len des de les pràctiques feministes que proposen altres formulacions del simbòlic. S’interpel·larà l'accés al coneixement, els espais hegemònics legitimats per a la construcció de coneixement, cosa que, al seu torn, implica la subalternitat d'altres narratives que pretenen donar estratègies d'alliberament, diferents de les proposades pels feminismes situats en el desig d'una modernitat secular. Aspecte no menys important, resulta fonamental l'apropiació del plaer des del reconeixement d'aquesta capacitat d'acció, un plaer polititzat i que esdevé eina per a la transformació social.

Dates de realització de la part teòrica: del 13 al 17 de juliol de 2015.
Horari: de 10 a 13 hores i de 17.30 a 20.30 hores, excepte el divendres dia 17 que només es durà a terme la sessió del matí.
Durada: El curs consta de 25 hores distribuïdes entre ponències i tallers.
Lloc: aula 0 de l'edifici Sa Riera, c/ de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma.
Nombre de places
: 35
Preu de la matrícula: gratuït
Certificat d'assistència
: les persones que tinguin interès a obtenir un certificat d'assistència hauran d'assistir com a mínim al 80% de les sessions.

Dates de realització de la resta d'activitats: En el marc de les jornades es duran a terme altres activitats com presentacions de llibres, una taula rodona, recitals poètics, teatre i una festa de cloenda, que es faran principalment durant el cap de setmana i en altres espais (indicats al programa) *.


Objectius:

 • Reflexionar sobre les categories d'anàlisi que es construeixen des de les ciències socials per abordar el sistema de creences, el fet religiós i les pràctiques de les dones en la tensió que existeix en la dicotomia públic/privat.
 • Reflexionar críticament sobre el fet religiós i la seva incidència en la vida quotidiana.
 • Revisar, també de forma crítica, la teoria i el moviment feminista actual que mostra les diferents construccions de ser/estar/fer com a dona/es.
 • Abordar el material teòric crític dels feminismes postcolonials que cerquen comprendre la tensió entre la modernitat secular i l'avanç dels fonamentalismes religiosos.
 • Proposar accions concretes d’intervenció en l’espai públic/polític compromeses amb la configuració d’un present despatriarcalitzat, descolonitzat i antiracista, que alliberi de cada un dels eixos d’opressió sobre les dones.

Programa (versió en pdf):

Dilluns 13 de juliol

 • 10 h. Benvinguda / Inscripcions
 • 11 h. Obertura, a càrrec de Fernanda Caro, María Gómez Garrido (DGIPP-UIB) i Ruth Escribano (OCDS-UIB)
  Memòria i recorregut de les Jornades d’Estudis Feministes en Religió, a càrrec d'Andrea Beltramo (DGIPP-UIB)
 • 12 h. Presentació de les IV JEFR 2015, a càrrec de Rosa Cursach Salas (DGIPP-UIB)
 • Descans
 • 17.30-19.30 h. "Feminismes i poder popular: una mirada des de l'epistemologia del Sud", ponència a càrrec d'Antoni Aguiló (Universitat de Coïmbra, Portugal)
 • * 20 h. Presentació del llibre Injusticias de género en un mundo globalizado. Conversaciones con la teoría de Nancy Fraser, a càrrec de Maria Antònia Carbonero Gamundí (DGIPP-UIB), Silvia Levín (Universitat de Rosario, Argentina, via Skype), Rosa Cobo (Universitat de la Corunya) i Rosa Cursach Salas (DGIPP-UIB)
  Associació Vermut Solidari, c/ dels Hostals, 3, Palma.

Dimarts 14 de juliol

 • 10-13 h. Eix poder (política-religió)
  "La religió del poder, el poder de la religió", xerrada taller a càrrec de Rosa Cursach Salas (DGIPP-UIB)
 • Descans
 • 17.30-20.30 h. "Còctel debat: Feminismes que ens fan felices".
  Moderadora: Meritxell Esquirol (UIB). Hi participaran diferents integrants de col·lectius feministes de les Illes Balears.

Dimecres 15 de juliol

 • 10-13 h. Eix plaer / agència
  "Politizar la alegría, desterritorializar el encierro", xerrada taller a càrrec d'Andrea Beltramo (DGIPP-UIB)
 • Descans
 • 17.30-20.30 h. Presentació del projecte Úter, a càrrec de Tonina Matamalas i Carles G O’d https://www.facebook.com/projecteuter

Dijous 16 de juliol

 • 10-13 h. Eix saviesa / coneixement
  "Cómo se organizan las mesoamericanas por una vida digna", ponència a càrrec de Cristina Henríquez (moviment de dones i feministes procedents d'organitzacions de dones, organitzacions feministes i organitzacions mixtes del sud de Mèxic, Guatemala, Hondures, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica i Panamà)
 • Descans
 • 18-20 h. "Nuestros cuerpos y el neoliberalismo", taller a càrrec de Cristina Henríquez

Divendres 17 de juliol

 • 10-13 h. Eix saviesa / coneixement.
  "Retazos de sabiduría", conferència a càrrec de Pilar de Miguel (Escola Universitària de Magisteri Begoñako Andra Mari BAM / Universitat de Deusto)

* Altres activitats en el marc de les jornades:

Dissabte 18 de juliol

 • 19.30 h. Presentació del llibre Kiribati, de Maria Antònia Massanet, i el fotollibre Dins el safareig, poesia d'Aina Riera i fotografia de María José Ribas. Participen en la presentació les autores, acompanyades per Marta Sbert, Rosa Cursach Salas i Andrea Beltramo.
  Espai Transitant, c/ del Socors, 16, baixos, Palma.

Diumenge 19 de juliol

 • 20.30 h. Peça teatral Rita, aullando (treball en procés), a càrrec d'Andrea Beltramo. Tertúlia posterior conduïda per Mary Alonso Ortegón, a partir dels continguts de l'obra, en diàleg amb els continguts de les jornades.
  Cafè A Tres Bandas, pl. de Barcelona, 20, Palma.
 • Festa de cloenda

 

Galeria fotogràfica