Taula rodona: «Sequera i ramaderia industrial. D'on venen els pinsos? És viable el model agroindustrial actual?»

.jpgDia: dilluns, 15 de maig de 2023
Hora: de 17 a 18.30 hores
Lloc: sala docent ASSAL01a de l’edifici Antoni Maria Alcover i Sureda
 
Temes a debatre:
  • Incoherències de la política espanyola (comerç, agricultura, energia, etc.): el cas de la importació de matèries primeres agropecuàries (soia, oli de palma per a biocombustibles, cacau, cafè, carn de boví, cautxú, fustes i productes associats).
  • Geografia de la despulla: importació de soia per a pinso en la ramaderia industrial. Impactes globals i locals: desforestació, pèrdua de biodiversitat i desplaçament de comunitats indígenes i tradicionals a Amèrica del Sud (el Brasil, l'Argentina, el Paraguai…) i emergència climàtica; també contaminació, despoblació del món rural i emissions de GEI de la ramaderia industrial i de les grans empreses de carn i lactis a la UE i a Espanya.
  • Conèixer el reglament europeu sobre desforestació importada (a punt d'entrar en vigor).
  • Importació d'emissions de la nostra manera de vida imperial europea. Moltes de les emissions de GEI i altres impactes socioambientals no es mesuren a Espanya. El PNIEC no inclou emissions per desforestació per a la soia per a pinsos a Espanya, per exemple.
  • Un acord comercial UE-Mercosur agreujaria la crisi ambiental i social global, amb més importació de soia i blat de moro, més desforestació, més emissions GEI i destrucció d'ecosistemes que poden causar noves pandèmies.

Ponent:
Tom Kucharz, assessor polític, investigador i activista.

No és necessari inscriure's. Entrada lliure fins a completar aforament.