Mesa de reflexió: «Construir una societat inclusiva»
Les entitats Kal Melanina, Refugees-Welcome Illes Balears, Amnistia Internacional, Metges del Món Illes Balears, juntament amb professorat de la UIB i l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB, en el marc de la plataforma Les Balears Acollim, tenim el plaer de convidar-vos a la mesa de reflexió «Construir una societat inclusiva», en la qual abordarem, de la mà de les persones expertes convidades i de membres de la comunitat migrant, la realitat de les polítiques migratòries, des d’un vessant històric, cultural, social i polític.
Dia: 17 d’abril de 2021
Horari: de les 10.30 a les 14 hores
Format presencial
Nombre de places: 30, aforament limitat.
Per reservar la teva plaça envia un correu a ocds@uib.es indicant el teu nom i si pertanys a alguna entitat. L'alumnat inscrit a la Formació d'Agents Interculturals rebrà un correu amb la informació pertinent sobre la participació.
Objectius
- Abordar quin és el discurs hegemònic i l’impacte social i polític que té.
- Acostar les raons i conseqüències del relat hegemònic sobre la realitat dels processos migratoris que permet analitzar l’impacte de les polítiques migratòries en el si de les comunitats migrants i en les societats d’acollida.
- Oferir un espai de debat i de diàleg amb persones expertes i amb la comunitat migrant, en el qual puguem construir conjuntament propostes que ens permetin fer front a la xenofòbia, al racisme, als discursos d’odi i a altres formes de discriminació que s’esdevenen en aquest àmbit.
- Posar en valor les aportacions humanes, culturals i socials de la interculturalitat, així com posar el focus en la nostra realitat local per teixir alternatives que ens permetin construir una societat més inclusiva.
Persones convidades:
Itziar Ruiz-Giménez Arrieta: professora contractada doctora de Relacions Internacionals al Departament de Ciència Política i Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma de Madrid. Coordinadora del Grupo de Estudios Africanos (GEA) i del Grupo de Estudios Internacionales (GERI) de la UAM.
Sani Ladan: activista, especialista en migracions i defensor dels drets humans. És educador social i coordinador de projectes associatius, internacionalista, conferenciant i mediador intercultural. Investigador en temes d'assumptes mundials relacionats amb el continent africà, és membre del consell de desenvolupament sostenible en l'àmbit de la governança a l'Agenda 2030 d'Espanya i vicepresident de l'Asociación Elín (Ceuta).@saniladan12
Victor Uwagba: mediador comunitari intercultural, coreògraf, percussionista i contacontes. Educació Social UNED. Durant més d’una dècada ha transmès als infants els contes, les faules i les cançons de la seva terra natal, Nigèria. Aquest tresor cultural l’heretà de la família, de generació en generació, i, adaptat a la llengua catalana, el porta a l’escenari amb instruments de percussió. Autodefinit com a «afromallorquí», Uwagba ensorra murs i ens acosta les connexions existents entre societats plurals i diverses. @v8uwagba
Modera: Maria Gómez Garrido, professora del Departament de Filosofia i Treball Social, i membre de l’equip d’investigació Desigualtats, Gènere i Polítiques Públiques (UIB).
A qui s’adreça?
Aquesta activitat s’adreça a la comunitat universitària de la UIB (alumnat, PAS, investigadors i professorat), a les entitats interessades i implicades en la temàtica, i especialment a les entitats membre de la plataforma Les Balears Acollim, a l’alumnat de la Formació d'Agents Interculturals, així com a membres de moviments socials.
Activitat gratuïta
La realització d'aquest curs queda subjecte a l’evolució de la COVID-19, que pot modificar-ne les activitats i/o les dates o fer que s’hagi d’impartir en línia.