Formació d'Agents Interculturals
Aquesta iniciativa sorgeix de la Plataforma Les Balears Acollim, de la qual Metges del Món Illes Balears i l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) de la UIB, impulsores de la formació, formam part.
El curs d'Agents Interculturals té l’objectiu principal de promoure la participació comunitària intercultural a les Illes Balears. Per això, es planteja una formació sobre mediació intercultural des d'un enfocament comunitari, que permeti dotar d'eines i recursos a les persones implicades per convertir-se en agents interculturals al territori i així facilitar la transformació social de les seves comunitats.
El propòsit final d’aquesta iniciativa formativa és poder crear una plataforma activa d’agents d’interculturalitat i,que mitjançant aquesta formació puguin implicar-se directament en la promoció de la inclusió i en la participació de la població migrant, en risc o en situació d'exclusió social, ja sigui mitjançant els espais comunitaris, tallers grupals, serveis d'orientació i d’informació o acompanyament, que atenguin les seves necessitats.
A més, promoure la dinamització i sensibilització comunitària fomentant la interculturalitat, la prevenció del racisme i l’eradicació dels discursos d’odi.
- Facilitar coneixements i recursos en matèria de mediació intercultural, la qual permeti la transformació social de les seves comunitats.
- Promoure el diàleg de la pau i la convivència davant els discursos d'odi emergents.
- Formar les persones assistents com a agents comunitaris que promoguin la interculturalitat.
- Crear una plataforma d'agents interculturals a les Illes Balears que serveixi de nexe per afavorir la inclusió social de la població migrant en risc i/o en situació de vulnerabilitat.
Contingut i cronograma
BLOC TEORIC, durada total: 45 hores (30 hores de sessions presencials i 15 hores de treball autònom)
- Mesa de reflexió: «Construir una societat inclusiva», organitzada per la Plataforma Les Balears Acollim (PLBA). Dissabte, 17 d’abril, a les 10.30, a Ca n’Oleo. Durada: 3 hores
- Formació d’agents interculturals: 8 sessions teòriques.
Horari: de les 16 a les 19 hores. Dates mòduls: els dimarts i dijous del 20 d'abril al 13 de maig i divendres 30 d'Abril. Durada: 24 hores - Taula rodona: «Experiències de bones pràctiques en mediació intercultural» dia 13 de maig de 2021, a les 16 hores. Durada: 3 hores
- Treball autònom: 15 hores, activitat de sensibilització comunitària
BLOC PRÀCTIC, durada total: 15 hores
- Mòdul pràctic optatiu: 15 hores en una entitat; en haver acabat el bloc teòric. El màxim de places pel bloc pràctic és de 15 i l'accés està supeditat a la disponibilitat i als criteris establerts per les entitats.
Durada total (teoria i pràctica optativa): 60 hores
Format Presencial. Perquè sigui més accessible i a causa d’alguna necessitat de conciliació, de les limitacions derivades de la COVID-19 i també per a l’alumnat de les seus universitàries de Menorca i d’Eivissa i Formentera, es valorarà la possibilitat de poder transmetre en línia les sessions presencials a les persones inscrites que així ho indiquin al full d’inscripció.
Ubicació: Ca n’Oleo, Palma. Gaspar Melchor de Jovellanos i Mateu Orfila, campus universitari.
Persones destinatàries: Obert a totes les persones interessades a formar-se en aquest àmbit. Comunitat universitària, personal tècnic de l'Administració autonòmica i local, personal tècnic d’entitats lligades al treball directe amb la població migrant, en risc o en situació d'exclusió social, i a qualsevol altra persona que vulgui formar-se en aquest àmbit.
Es reservarà la meitat de les places a persones professionals, voluntàries i beneficiàries de les entitats socials. Cal indicar-ho al formulari d’inscripció.
Nombre de places: mínim 15 i màxim 40 per participar en el bloc teòric. En cas que no arribi al nombre mínim de places, el curs es cancel·larà i es valorarà de proposar-lo per a més endavant. El màxim de places pel bloc pràctic és de 15 i està supeditat als criteris establerts per les entitats.
Reconeixement: Certificat d’aprofitament del curs. Les persones que vulguin obtenir un certificat d’aprofitament han d’haver fet la inscripció en línia, han d’haver participat, com a mínim, al 80 per cent de la durada total del bloc i realitzar el treball autònom. Se sol·licitarà el reconeixement d’1 ECTS.
A més a més, les persones que facin el bloc pràctic, en haver-lo acabat, cada entitat responsable n’emetrà el certificat acreditatiu corresponent.
Per a consultes concretes podeu contactar amb: inclusion.mgf@medicosdelmundo.org
Places cobertes
(es confirmarà la plaça per correu electrònic dia 13 d’abril)
La inscripció al curs comporta el compromís d'assistir-hi, i, en cas de no poder fer-ho, s'ha de comunicar a l'OCDS amb la màxima antelació possible per facilitar que hi accedeixin altres persones interessades. Aquesta acció formativa té finançament públic, i no comunicar-ho pot ser causa d'exclusió en futures accions formatives vinculades a l'OCDS. Comptam amb la vostra col·laboració perquè tothom pugui beneficiar-se’n.
Finançat a càrrec del conveni signat amb la Conselleria d’Afers Socials i Esports.