Jornada: «Emprenedoria social, solidària i femenina per impulsar en xarxa els Objectius de desenvolupament sostenible»

Imatge del cartell  Lloc: aula 11 de l'edifici Mateu Orfila (Campus UIB)
Dia: dijous 28 de novembre de 2024
Horari: de 9 a 17.30 hores
Durada: 8,5 hores

Aquesta jornada proposa cinc experiències creatives, alegres i disruptives per descobrir les cinc esferes clau del mètode d'emprenedoria femenina social i solidària. Aquestes experiències contribueixen a assolir els Objectius de desenvolupament sostenible mitjançant l'economia feminista i solidària, el consum responsable, l'economia circular, la inclusió de les dones migrants i la protecció dels drets humans.

La jornada es desenvoluparà al campus universitari de la UIB i proposarà cinc experiències innovadores per descobrir com l'impuls de l'emprenedoria femenina social i solidària contribueix a assolir els ODS mitjançant la cocreació de projectes d'impacte positiu sorgits de la col·laboració entre els diversos actors d'un ecosistema.

Adreçat a un públic de dones emprenedores, intraemprenedores i dirigents d’empreses, organitzacions públiques i privades, el programa proposa una metodologia de learning by enjoying original i creativa desenvolupada per Ana María Corredor i Axelle Vergès, consultores i expertes en emprenedoria femenina i cofundadores, respectivament, de la corporació MERAKIU a Colòmbia i de l'organització ecofeminista Positive LAB a Marsella, Berlín i Mallorca.

Programa

9 - 10 hores. Acollida de les participants i presentació de la jornada. La presentació anirà a càrrec de la coordinadora, Dra. Valentina Milano, acompanyada d’altres membres de l'equip del projecte. A continuació, es presentarà el projecte SEA'sters com a exemple de projecte en xarxa d’impuls de l’economia social i solidària per a la consecució dels ODS, i es ressaltarà l'experiència i l’impacte del projecte pilot que es desenvolupa a Marsella des de l'any 2022.

10 - 11 hores. Cercle de dones sobre l'ecolideratge femení. Mitjançant una dinàmica participativa de cercles de diàleg que permet compartir experiències viscudes, identificarem els valors fonamentals d'un lideratge basat en la cura de la vida, la llibertat d'expressió de la nostra feminitat, la sororitat i la igualtat de drets per a tots i totes.

11 - 11.30 hores. Pausa.

11.30 - 12.30 hores i 12.45 - 13.45 hores. Programació simultània de tallers de 60 minuts.
Taller d'Emprenedoria Femenina. Descobreix el Model Flor. Un taller visual i colorit que et mostrarà com dissenyar models de negoci sostenibles per generar ingressos i impacte social. (Es realitzaran dues sessions seguides de 60 minuts cadascuna).

Dinàmica participativa: Zoom a l'Ecosistema. Ana María Corredor, politòloga, fundadora i CEO de la comunitat MERAKIU (amb més de 20.000 dones emprenedores) i presidenta per a Colòmbia d'Emprenedoria Social del G100, ens convidarà a realitzar un primer mapa de l'ecosistema femení emprenedor de les Illes Balears. El nostre objectiu serà impulsar aliances publicoprivades exitoses, fomentar la inclusió i transformar la comunitat i la societat a través de l'emprenedoria femenina i de les polítiques públiques que li donen suport. (Es realitzaran dues sessions seguides de 60 minuts cadascuna).

13.45 - 15.30 hores. Pausa per dinar.

15-30 - 17.30 hores. Difusió del documental i trobada en línia amb Vickie Fremont, artista i antropòloga francocamerunesa i fundadora de l'ONG My Hands My Tools. En directe des de Nova York, Vickie Fremont ens presentarà el seu darrer llibre, El Projecte Colibrí, i compartirà com, gràcies als tallers d'artteràpia i la metodologia desenvolupada al llarg dels darrers 30 anys, contribueix a un canvi social que promou no només la reutilització de residus, sinó també la valorització de la cultura africana i la creació de feina per a dones migrants.

15.30 - 17.30 hores. Cocreació d'una obra d'art SEA'ster. De manera simultània al diàleg amb Vickie Frémont, es proposarà la realització d'una obra d'art col·lectiva SEA'ste. Aquesta obra col·lectiva que crida «Cuida del nostre mar» està realitzada en pintura i brodats sobre material reciclat, i es va iniciar el juny passat durant el festival ecofeminista de Berlín.

17.30 hores. Tancament de la jornada

 

Objectiu general

  • Sensibilitzar o aprofundir en el compromís de la comunitat universitària, docent, empresarial i governamental sobre la importància de promoure l'emprenedoria femenina social i solidària per a la consecució dels Objectius de desenvolupament sostenible.

Objectiu específics dels cinc tallers experiencials de la jornada

  • Despertar un nou ecolideratge femení basat en la sororitat, la llibertat d'expressió de la nostra feminitat i la reivindicació del respecte dels drets humans i de la terra, tres elements essencials per avançar cap a l'ODS 5 d'igualtat de gènere i trencar les situacions d'inequitat i injustícia.
  • Crear models de negoci sostenibles entorn d'una causa social i solidària per promoure noves fonts de creixement econòmic per a dones emprenedores (ODS 8).
  • Construir una perspectiva ecosistèmica inclusiva, diversa i equitativa en la qual es generen relacions i col·laboracions exitoses entre tots els actors (polítics, empreses, emprenedores, universitaris, institucions públiques i privades) (ODS 17).
  • Sensibilitzar en la reducció i reutilització dels residus, promoure canvis d'actitud cap a la solidaritat, la corresponsabilitat i la valorització de les dones migrants d'origen africà (ODS 12).
  • Cocrear una obra d'art destinada a dur la veu femenina als espais urbans: visualitzar les dones com a superheroïnes reivindicadores de la "cura del mar", impulsar i fomentar la consciència crítica i el compromís social de tota la comunitat universitària (ODS 11 i 14).
  • Difondre i comunicar els resultats obtinguts per aconseguir el compromís i la participació dels actors polítics i de l'empresa privada en la promoció de l'emprenedoria femenina sostenible i solidària com a agent de transformació social i vector impulsor dels ODS.

A qui s’adreça?
Alumnat, PTGAS, PDI i públic general, en especial a dones emprenedores, intraemprenedores, dones migrants, polítiques i dirigents d'empreses, organitzacions socials i institucions públiques.

Mínim de 15 places i màxim de 100. Hi tindrà preferència la comunitat universitària en actiu i es reservaran places per a exalumnes i altres persones interessades, seguint estrictament l’ordre d'inscripció. En cas que no s’arribi al nombre mínim de places, l’activitat es cancel·larà i es valorarà que es dugui a terme en un altre moment.

Inscripcions
Activitat de franc amb places limitades. Per participar-hi, us hi heu d'apuntar en línia.

Inscriu-t'hi 

Persona responsable de l’activitat

  • Valentina Milano. Professora del Departament de Dret Públic.

Equip

  • Valentina Milano. Professora del Departament de Dret Públic.
  • Margalida Capellà Roig. Professora del Departament de Dret Públic.
  • María del Carmen Tomás-Valiente Lanuza. Professora del Departament de Dret Públic.
  • Francisca María Rosselló Rubert. Professora del Departament de Dret Privat.

Ponents

  • Ana María Corredor. Politòloga i emprenedora. Country Chair per a Colòmbia de Social Entrepreneurship del G100 des de 2023. Fundadora i consellera delegada de MERAKIU. Varen triar-la com a «dona que marca» l'any 2018 i les Nacions Unides varen convidar-la per parlar sobre l'impacte de l'emprenedoria femenina per aconseguir els ODS. Varen triar-la com un dels líders llatinoamericans del programa Líderes d’NTN24. És assessora de governs i consultora internacional.
  • Axelle Vergès. Cofundadora i directora de Positive LAB. És artista, consultora creativa en màrqueting de nova generació i emprenedora en sèrie en el món de la innovació social. Va iniciar la seva carrera professional a la cadena de televisió francesa M6; va ser una de les primeres consultores estratègiques en desenvolupament de negoci electrònic per a la Caixa i TVC i és cofundadora de SIARQ, una empresa pionera en el sector de la sostenibilitat. És mentora i creadora del programa INSPIRA*: l'art d'emprendre en femení.
  • Vicky Fremont. Fundadora de l’ONG My Hands My Tools, Vickie Fremont és artista, dissenyadora i antropòloga amb experiència en diverses cultures i idiomes. Apassionada per les arts i cultures africanes, ha creat tallers de reciclatge artístic per a escoles, empreses i esdeveniments com la COP 20 a Lima. Ha participat en nombroses exposicions, inclosa una mostra individual a Nova York per commemorar els 50 anys d'independència dels països africans.

Entitats col·laboradores

Amb el suport de la Direcció General de Cooperació i Immigració