Càpsula formativa en l'àmbit del voluntariat amb animals

goib

Les càpsules formatives del programa de formació de voluntariat pretenen oferir una formació transversal i d'utilitat a les persones que pensen fer o ja duen a terme un voluntariat, per aplicar tècniques i eines que poden ser d'utilitat en el dia a dia o que contribueixin a la reflexió de la tasca quotidiana com a voluntari/ària.

El voluntariat amb animals és una de les diferents àrees en les quals es poden dur a terme tasques de voluntariat. Dins del voluntariat amb animals també es pot participar en àmbits diversos. Entre aquests hi trobam la tasca duta a terme a través dels refugis i protectores encarregades d’acollir animals abandonats, la recerca i la promoció d’adopcions, la cura i rehabilitació d’animals, etc. Aquests voluntaris realitzen una tasca imprescindible per a la millora de les condicions de vida de molts animals, treballant perquè el seu dia a dia sigui més confortable, promovent l’adopció dels animals i fomentant la lluita contra el maltractament i l’abandó. 

Objectius:

 • Conèixer els drets dels animals i com actuar en cas que es vulnerin.
 • Entendre el comportament dels animals (etologia).
 • Adquirir nocions bàsiques d’ensinistrament en positiu.
 • Conèixer diferents espais per dur a terme un voluntariat amb animals i entendre el seu funcionament.
 • Conèixer el funcionament dels refugis i protectores i les diferents tasques que hi podem realitzar com a persones voluntàries.
 • Promoure la participació en accions de voluntariat amb animals.
 • Oferir l’oportunitat d’acostar-se als animals acollits a un refugi.
Durada: 8 hores ( + visita guiada opcional)
Places: mínim 15 persones inscrites. Màxim 70 places. Ja cobertes. 
* En cas de no assolir el nombre mínim de places, el curs es cancel·larà i es valorarà de fer-lo en altres dates.
Curs gratuït, en el marc de la col·laboració entre la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Balears i la UIB en l'àmbit de la dinamització del voluntariat universitari.
Dates i horari de l’acció formativa: 
24 i 25 de maig de 2018, de 16 a 20 h.   
Lloc: 
Aula 27 de l'edifici Sa Riera (C/ de Miquel dels Sants Oliver 2, Palma)
Visita guiada instal·lacions de l’Associació d’Amics dels Animals d’Esporles (opcional), dissabte 26 de maig a les 10h. Màxim 30 places per a la visita al refugi. Ja cobertes. 
Visita guiada a les colònies de moixos de la UIB amb el Club del Moix (opcional), dimarts 29 de maig a les 17h. Sense inscripció prèvia. novetat
 

Contingut:

 • Els drets dels animals (2h).
 • Etologia bàsica i principis d’educació en positiu (2h).
 • El voluntariat amb animals: una panoràmica general (2h).
 • El voluntariat als refugis i protectores (2h).

El curs és teòric-pràctic, combinant ponències del professorat amb la presentació de casos pràctics i amb la interacció continua entre professor i alumnat. La part teòrica es completarà amb la visita pràctica a les instal·lacions de l’Associació d’Amics dels Animals d’Esporles (opcional).

Professorat:

 • Manuel Molina: advocat, des de 1991, fundador i coordinador de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi d’Advocats de les Illes Balears (ICAIB), i fundador i portaveu de l’Associació Balear d’Advocats pels drets dels animals (ABADA). Va dur l’acusació de la primera condemna a presó per maltractament animal a l’Estat Espanyol. Autor d’articles jurídics, i ponent sobre Dret dels Animals en múltiples conferències a diverses universitats i congressos. 
 • Tomàs Camps: llicenciat i doctor en Veterinària, amb màsters d'Etologia Clínica i Investigació Animal, i diplomat pel Col·legi Europeu de Benestar Animal i Medicina del Comportament. És el director del servei de medicina de comportament i benestar animal d'ETOVETS (Mallorca). És co-autor dels llibres: Cambios de comportamiento asociados al dolor, Manual práctico de etología clínica en el perro Manual práctico de etología clínica en el gato. Ha estat ponent en múltiples conferències a nivell nacional i internacional.
 • Representants de Baldea: Baldea és una federació d’associacions animalistes de les Illes Balears amb l’objectiu d’assumir aquelles tasques que els refugis i protectores de Mallorca no poden dur a terme per falta de temps, pressupost i/o personal. 
  • Maxi Lange: biòloga, presidenta de SOS Animal (Calvià) i coordinadora i presidenta de Baldea.
  • Olga Coego: vicepresidenta de Baldea i responsable del refugi d'Amics dels Animals d'Esporles. 
Certificat d'assistència: per a aquelles persones que participin com a mínim en el 80% de les hores de l'acció formativa.

Reconeixement d'1 ECTS: per cada 25 hores realitzades de càpsules formatives (20 hores presencials i 5 de treball autònom) dins el curs acadèmic 2017-2018 (tant al primer com al segon semestre)  es podrà sol·licitar el certificat corresponent amb reconeixement d'1 ECTS. No s'assignaran crèdits ECTS a l'alumnat dels estudis de grau de Química, grau de Biologia, grau de Bioquímica i grau de Física (d'acord amb la resolució de la Comissió Acadèmica d'aquesta universitat, a la seva reunió del dia 25 d'octubre de 2017).

INSCRIU-TE

(places cobertes per al curs i la visita al refugi; les persones interessades quedaran en llista d'espera)

 

La inscripció al curs comporta el compromís d’assistir-hi i, en cas de no poder assistir-hi, s’ha de comunicar a l’OCDS amb la màxima antelació possible, per facilitar que hi accedeixin altres persones interessades. Aquesta acció formativa compta amb un finançament públic i no comunicar-ho pot ser causa d’exclusió de futures accions formatives vinculades a l’OCDS. Comptam amb la vostra col·laboració perquè tothom pugui sortir-ne beneficiat.