Curs «Divulgación del conocimiento como herramienta para el desarrollo en el ámbito de la salud, alimentación y el medio ambiente»

curs divulgació del coneixementUs convidam a participar en aquest curs impulsat per Antoni Bennàsar Roig, professor del Departament de Biologia, i finançat en el marc de la XIV convocatòria d'ajuts per a accions d'educació per al desenvolupament per a una ciutadania global, 2017-18, amb el suport dels Serveis de Millora Agrària i Pesquera - SEMILLA, del Fornalutx Petit Hotel i de l'entitat Golondrinas.

 

Dates: 20, 21 i 22 de febrer
Durada total: 13 hores + 5 hores optatives de participació a l'agroruta*

 

El principal objectiu d’aquest curs és sensibilitzar i conscienciar sobre salut global (medi ambient, població, vida silvestre) i sostenibilitat, evidenciant els riscs d'exposició als productes agroquímics, entre els quals destaquen el desenvolupament de neoplàsies i la disminució de la fertilitat, i el deteriorament de la fauna i flora terrestre i marina, com el cas de la posidònia al mar Mediterrani a causa, entre altres activitats adverses, de la contaminació de les aigües amb aquests productes.

La manca de coneixement sobre els efectes nocius dels productes agroquímics i altres contaminants contribueix al seu ús no controlat, per la qual cosa els riscs emergents en matèria de salut, producció d'aliments i medi ambient són innombrables. Així, aquestes jornades de conferències a les quals participaran experts científics destacats i reconeguts d’àmbit mundial, líders en epidemiologia, maneig sostenible de recursos naturals, producció d'aliments, etc., permetran fer ressaltar la importància del desenvolupament d'accions de cooperació i investigació emmarcades en els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030.

Dirigit a: alumnat i professionals de diferents disciplines (salut, alimentació, educació, agricultura, entre d'altres) i a tot el públic interessat en la temàtica.

Objectius específics
  • Sensibilitzar i conscienciar sobre el risc de l'ús inadequat i insegur de productes agroquímics, amb èmfasi en els països en vies de desenvolupament, mostrant els resultats d'investigacions realitzades a escala global, com per exemple els del treball de recerca UIB-UNALM de l'any 2011, els presentats durant el congrés realitzat el 2016 a Lima (en el qual l'OCDS-UIB va participar com a col·laborador), entre d'altres
  • Difondre els nous enfocaments de la ciència i la tecnologia per a una millor producció d'aliments i millora de la salut pública, mostrant els resultats d'investigacions realitzades a escala global.
  • Promoure la multidisciplinarietat per aconseguir una major coherència entre les prioritats de recerca i accions de cooperació, les capacitats existents i les necessitats d'agricultors i consumidors.
  • Crear xarxes de col·laboració/recerca entre els diferents agents implicats en la temàtica de la salut, la producció d'aliments, la conservació de recursos i el medi ambient a Mallorca (UIB, Govern, CAIB, ajuntaments, etc.) i les institucions dels experts convidats.

 

Programa general, horari i ubicació

Dimarts 20 de febrer

16–21 hores. Reunió d’experts (agricultura, salut, medi ambient); «Seguretat en matèria d’alimentació, salut i medi ambient per als consumidors i per als pagesos» – Sala d’actes, Conselleria de Medi Ambient.

Dimecres 21 de febrer

9–14 hores. Agroruta amb degustació de productes locals *.

L'inici i el final de la ruta seran al campus de la UIB. Punt de trobada: Davant l'edifici Antoni Maria Alcover a les 9 hores. *Activitat optativa amb un aforament limitat a 30 persones. Qui vulgui participar-hi ho ha d'indicar a l'apartat corresponent del fomulari d'inscripció en línia. 

16–21 hores. Taula rodona: «Les Illes Balears en el context internacional en matèria de salut, alimentació i medi ambient» – Auditori de l’edifici G. M. de Jovellanos (UIB).

Dijous 22 de febrer

17–20.30 hores. Resum de les Jornades – Auditori de l’edifici G. M. de Jovellanos (UIB).

 

Consultau-ne el programa detallat

 

Persones expertes convidades:

  • Michael Alavanja (National Cancer Institute, EUA).
  • Fernando Carvalho (Universitat de Lisboa, Portugal).
  • William Davies (Universitat de Lancaster, RU).
  • Martin Parry (Universitat de Lancaster, RU).

Certificat d'assistència: les persones que desitgin obtenir un certificat d’assistència han de realitzar la inscripció en línia i participar com a mínim en el 80 per cent de les 13 hores.

Inscripció tancada

La inscripció al curs comporta el compromís d'assistir-hi, i en cas de no poder assistir-hi, s'ha de comunicar a l'OCDS amb la màxima antelació possible, per facilitar que hi accedeixin altres persones interessades. Aquesta acció formativa gaudeix de finançament públic, i no comunicar-ho pot ser causa d'exclusió en futures accions formatives vinculades a l'OCDS. Comptam amb la vostra col·laboració perquè tothom pugui sortir-ne beneficiat.