Cicle: Tendències i desafiaments en la intervenció professional i la investigació social en contexts de crisi.

El recorregut del treball social als 50 anys d’història de l’escola universitària de treball socials a les Illes Balears

Us informam de la propera realització de les Jornades Tendències i desafiaments en la intervenció professional i la investigació social en contexts de crisi (20 hores), organitzades per Miquel Àngel Oliver, professor del departament de Filosofia i Treball Social i finançades en el marc de la XIII Convocatòria d'ajuts per a accions d'educació per al desenvolupament per a una ciutadania global 2016-17.

virginia Alves CarraraPrograma

 • Conferència 1: “La imagen, la práctica y las nuevas exigencias profesionales en el contexto actual de crisis del capital, neoliberalismo, reestructuración productiva”.

Data i hora: 29 de Marc a les 16 hores.
Lloc: Aula 11 de l’edifici Ramon Llull

 

 • Conferència 2: “Trabajo Social y producción de conocimiento: la investigación como condición de la intervención cualificada”.

Data i hora: 5 abril a les 16 hores.
Lloc: Aula 11 de l’edifici Ramon Llull

Ambues conferències aniran a càrrec de la Dra. Virginia Alves Carrara (Professora Titular en Trabajo Social y Servicios Sociales.  Universitat Federal de Ouro Preto (UFOP-Brasil) Coordinadora nacional de Relaciones Internacionales de la Asociación Brasileña de Enseñanza e Investigación en Trabajo Social (ABEPS). Representante del Cono Sur (Argentina, Chile, Uruguay, Paraguay, Brasil) de la Asociación Latinoamericana de Enseñanza e Investigación en Trabajo Social (ALAEITS).

En el marc del cicle es duran a terme les sessions següents: 

 • Taller: "La múltiples expressions de la qüestió social i el treball social: l'objecte d'intervenció dels treballadors i de les treballadores socials" 
 • Grup focal amb alumnat del Grau en Treball Social sobre la imatge i l'autoimatge de la professió del Treball Social 
 • Grup de discussió: Anàlisi dels resultats provisionals de la investigació sobre les particularitats del Treball Social brasiler i espanyol. Difusió dels resultats 

 

Jornades obertes i gratuïtes a totes les persones interessades

Adreçades: principalment a l’alumnat dels estudis  de Grau en Treball Social i d’altres estudis de la UIB interessats en la temàtica a tractar, a professionals dels Serveis Socials  i a docents de la UIB.

Objectius

Els objectius tenen a veure tant amb l'exercici professional del Treball Social com amb la formació i la investigació:

 • Reflexionar sobre el significat social de la professió de Treball Social a la societat capitalista, el seu paper en la defensa i l'accés als drets socials, els seus reptes i possibilitats en l'actual crisi del capital.
 • Analitzar com està influint en la formació i en l'exercici professional del Treball Social, l'actual context de pèrdua de drets, de globalització del capital i de reconfiguració de les polítiques socials en les societats individualitzades.
 • Aprofundir en l'estudi de la imatge socialment construïda i l'autoimatge de la professió del treball social en un context d'expansió de les fronteres i en un marc de desmantellament de l'Estat de Benestar per l'avanç de les polítiques neoliberals a nivell mundial.
 • Potenciar la formació com a instrument de lluita i defensa de l'exercici professional en temps de desmantellament de les polítiques socials.
 • Reflexionar en relació al fet que el Treball Social no és ja únicament una professió d'intervenció sinó també una professió d'investigació.
 • Donar a conèixer altres contextos d'intervenció del Treball Social on conflueixen importants situacions de desigualtat social, l'objecte d'intervenció i la producció del coneixement en l'àrea del treball social: el cas del Brasil.

En el context de les nostres modernes societats occidentals caracteritzades per l'individualisme i el consumisme, per la pèrdua dels vincles comunitaris, i on també l'educació s'ha convertit en mercaderia, resulta imprescindible reflexionar al voltant dels desafiaments que l'escenari actual representa i replantejar així mateix la necessitat d'oferir noves respostes professionals des de la intervenció social en un espai on de forma accelerada es produeixen noves formes d'exclusió.

Les mesures que els governs de diferents països estan adoptant per fer front a l'actual crisi suposen no només efectes molt greus en els sectors més vulnerables de la població sinó també la pèrdua de drets socials per al conjunt dels ciutadans i per tant, un repte als drets democràtics i al paper a exercir per la ciutadania.