Cicle Sabers al Sud: Pràctiques artístiques, memòria col·lectiva i feminismes descolonials

Cicle Sabers al Sud

Us informam de la propera realització del Cicle “Sabers al Sud: Pràctiques artístiques, memòria col·lectiva i feminismes descolonials”, organitzat per Rosario Pozo Gordaliza, professora del Departament de Pedagogía i Didàctiques Especifiques del Grup de recerca Investigació i Formació Educativa i Social (GIFES-UIB), Maria Garrido del grup de recerca Desigualtats, Gènere i Polítiques Públiques (DGIPP-UIB), Andrea Beltramo i altres companyes del col·lectiu Ulls Sadolls i finançat en el marc de la XIII Convocatòria d'ajuts per a accions d'educació per al desenvolupament per a una ciutadania global 2016-17.
 

Gràcies a la xarxa de suport en l'organització: Los Oficios Terrestres; Centre Flassaders; Es Baluard; Memòria de Mallorca; Assemblea Antipatriarcal; Café a Tres Bandas; Ben Amics; Feministes en Acció; Cachivache Café; a les companyes de la universitat i sobretot al compromís incansable de les artistes i artivistes que formen part de les activitats.

Dates: totes les activitats es duran a terme entre el 19 de juny a l'1 de juliol de 2017.

Consultau les dates concretes al programa.

Totes les activitats van dirigides a la comunitat universitària i a totes les persones interessades.

Accés obert, lliure i gratuït. A més, per a les activitats que ho indiquen es pot realitzar la inscripció en línia, i les persones que assisteixin a un mínim del 80% de l’acció podran obtenir el corresponent certificat d’assistència.

Objectiu general:
Reflexionar críticament des de diferents enfocaments teòrics sobre les categories conceptuals aportades pels estudis feministes, el seu abast i les seves limitacions per a l'estudi de les relacions socials entre els gèneres. I, alhora, introduir, des de les perspectives teòriques dels estudis postcolonials en diàleg amb els discursos feministes occidentals, les postures epistemològiques de pensament fronterer i transfronterer que es plantegen des dels feminismes postcolonials.
 
Objectius específics:
 • Sensibilitzar-nos com a comunitat en les diferents perspectives de gènere i, particularment, sobre les estructures de la violència a les nostres societats actuals.
 • Abordar críticament les propostes teòriques dels estudis feministes i els estudis feministes postcolonials i reflexionar sobre les aportacions que ens brinden per al diàleg i la comprensió dels grups socials diversos com pobles originaris; camperols; multituds sexuals; rurals; i migrants.
 • Introduir la problemàtica de la diversitat cultural i els drets humans de les dones.

 
Llocs: al programa s'especifica on es desenvoluparà cada activitat.

Edifici Sa Riera | Aula 8 | UIB Palma C/ de Miquel dels Sants Oliver, 2

Los Oficios Terrestres Av. Joan Miró, 62

Café a Tres Bandas Pl. Barcelona, 20

Es Baluard Pl. de la Porta de Santa Catalina, 10 (esplanada)

Centre Flassaders C/ de la Ferreria, 10

Cachivache Café C/ de l'Emperadriu Eugènia, 7

Idiomes: català, castellà i portuguès

Programa d'activitats del cicle

- JUNY -

Dilluns 19, a les 9.30 hores

Benvinguda. Obertura del Cicle “Sabers al Sud: Pràctiques artístiques, memòria col·lectiva i feminismes descolonials”

Edifici Sa Riera - UIB Palma

Dates: 19, 20, 21, 22 i 23, de les 10 a les 14 hores (20 hores)

Seminari I “Obrir els arxius és pensar el procés: cos i descolonialitat en les pràctiques artístiques”, a càrrec de Laura Corcuera, periodista, escriptora, performer i artista de teatre (Madrid), i María Fernanda Moscoso, docent i antropòloga social (Madrid). Serà imprescindible la inscripció per aquest seminari.

Inscripció al Seminari I tancada

Les persones inscrites que assisteixin com a mínim del 80% del seminari obtindran el corresponent certificat d’assistència.

Edifici Sa Riera - UIB Palma

Dates: 20 i 21, de les 17 a les 20 hores (6 hores)

Seminari II “Plecs i desplegaments entre la poètica de la paraula i el fet artístic des d'una perspectiva postcolonial”, a càrrec de María Eugenia Cordero, artista i comissària de l’exposició Interjecciones SUR [geografies de les violències] (Argentina).

Edifici Sa Riera - UIB Palma

Dimarts 20, de les 20 a les 21 hores

Presentació del llibre Presente 2016, de l'artista Gabriela Noujaim (Brasil).

Presentació de la col·lecció “El desprendimiento”, sobre teories i pràctiques descolonials. Ediciones del Signo (Argentina).

Edifici Sa Riera - UIB Palma

Dijous dia 22, de les 18 a les 20 hores

Xerrada "Territoris de memòria, entre la vida i la història". Hi participen: Eugenia Bekeris i María Paula Doberti (Dibujos Urgentes, Argentina); Karina Bidaseca (CLACSO-UBA-UNSAM, Argentina); Peter de Echave i Maria Antònia Oliver (Associació Memòria de Mallorca); Helena Herrera (Feministes en Acció) i Maria Antònia Carbonero Gamundí, directora del grup de recerca Desigualtats, Gènere i Polítiques Públiques (DGIPP-UIB).

Café a Tres Bandas

Divendres 23, de les 18 a les 20 hores

Xerrada “Des del Sud en clau interjeccional: poètiques descolonials i onomatopeies urgents”. Hi participen: Catalina Carrasco, ballarina i coreògrafa (Cia. Baal); Victor Uwagba, mediador comunitari intercultural, percussionista i contacontes; Catalina Gayà, periodista independent, codirectora de “Dones” a IB3 Ràdio, professora associada a la UAB i editora de “Som Atents”, i Dani Spadotto (Brasil), artista performer i comissària de l'exposició Interjecciones SUR. Dinamitzat per Marta Sbert (Assemblea Antipatriarcal | Ulls Sadolls).

Aula 8. Edifici Sa Riera - UIB Palma

Divendres 23, de les 20 a les 22 hores

Festa del foc i la paraula "Cremem violències amb el foc de les paraules". Recital de lectures poètiques. Escriptores, periodistes, activistes, col·lectius i artistes convidades. Ho coordinen les escriptores i poetes Maria Victòria Secall i Àngels Cardona Palmer.

Es Baluard (esplanada)

Dissabte 24, de les 11 a les 14 hores

Taller “Feminismes negres. A què es diu afrofeminismes?”, a càrrec d’Antoinette Torres Soler, directora de la Revista Afroféminas (Zaragoza) + Projecció de l'obra Esclarecimento, de l'artista Olyvia Bynum (Brasil).

Los Oficios Terrestres

Dissabte 24, de les 19 a les 21 hores

Presentació dels llibres Feminismos y poscolonialidad. Vol. 2, i Ni una menos. Vivas nos queremos. Presentadores: Karina Bidaseca, directora del programa “Postcolonialitat, pensament fronterer i transfronterer en els estudis feministes" (UNSAM, Argentina), compiladora i autora; Rosa Cursach Salas, directora de l'IB Dona, i Andrea Beltramo, coautora i comissària de l'exposició Interjecciones SUR, integrant d’Ulls Sadolls i de la col·lectiva periodística Derrocando a Roca (Argentina).

Cachivache Café (S'ecorxador) carrer de la Emperadriu Eugenia 7. Palma. 

Dates: 26, 27 i 28, de les 10 a les 13 hores (9 hores)

Seminari III “Estètiques polítiques dels feminismes del Sud global. Colonialitat, gènere/raça i sexualitats”, a càrrec de Karina Bidaseca (CLACSO-UBA-UNSAM, Argentina).

Edifici Sa Riera - UIB Palma

Dies 26 i 27, de les 17 a les 21 hores (8 hores)

Seminari IV “Retalls, trames (im)possibles i poètiques de la denúncia”, a càrrec d'Andrea Beltramo (DGIPP-UIB).

Edifici Sa Riera UIB - Palma

Dimecres 28, a les 19 hores

#OrgullTrans Cos + Identitat = La meva decisió - Manifestació organitzada per Ben Amics. Sortida des d'Es Baluard.

Dates: 29 i 30, de les 10 a les 14 hores (8 hores)

Taller "Cos fractal: coreografies en temps de crisi", a càrrec de Dani Spadotto (Brasil).

Edifici Sa Riera - UIB Palma

Dijous 29, de les 18 a les 20 hores

Xerrada "La precarietat en el meu cos. Experiències precàries en el sector turístic de Mallorca". Hi participen: Las Kellys Mallorca i representants de treballador*s de l'aeroport. Moderada per Romina Perazzollo (UIB) i María Gómez Garrido, professora i membre del grup de recerca Desigualtats, Gènere i Polítiques Públiques (DGIPP-UIB).

Aula 8. Edifici Sa Riera - UIB Palma

Dijous 29, de les 21 a les 23 hores

Teatre No es país para negras. Dirigit per Carolina Torres Topaga. Actriu Silvia Albert Sopale i posterior col·loqui moderat per Carmen Buelohá Borengue, comunicadora cultural.

Café a Tres Bandas

Divendres 30, de les 18 a les 20 hores

Presentació del llibre La bárbara Europa. Una mirada desde el postcolonialismo y la descolonialidad, de Montserrat Galcerán Huguet. Hi participen: Ruth Muñoz Florit, Andrea Beltramo i Arena Petit.

Los Oficios Terrestres

- JULIOL -

Dissabte 1, de les 11 a les 13 hores

Projecció La feria de las flores, de Núria Güell (Girona). Presentat i dinamitzat per Meritxell Esquirol Salom (RIRCA-UIB).

Edifici Sa Riera - UIB Palma

Dissabte 1 a les 20 hores

#Festa de cloenda

#Performance Cena 13. Susurra. Dani Spadotto

#Teatre Bistec. Núria Sbert, actriu creadora.

#Música La India, re/apropiació i mestissatge: cúmbia, electrònica i poesia | Ana Martí, compositora i cantant.

Café a Tres Bandas

 

Artistes i Artivistes participants:

 • Laura Corcuera, periodista, escriptora, performer i artista de teatre (Madrid)
 • María Fernanda Moscoso, docent i antropòloga social (Madrid)
 • María Eugenia Cordero, investigadora en arts visuals, artista i comissària de l’exposició Interjecciones SUR [geografies de les violències] (Argentina)
 • Gabriela Noujaim, artista (Brasil)
 • Eugenia Bekeris i María Paula Doberti (Dibujos Urgentes, Argentina) http://dibujosurgentes.weebly.com/
 • Karina Bidaseca, directora del Programa d’Estudis “Poscolonialitat, pensament fronterer i transfronterer en els Estudis Feministes” (Instituto de Altos Estudios Sociales, UNSAM), coordinadora del Programa Tricontinental de Col·laboració Acadèmica Sud-Sud (CLACSO), responsable del Comitè Executiu de la Xarxa per a l'articulació i l'enfortiment de les recerques en Drets Humans a Argentina CONICET-Secretaria de DDHH (Argentina)
 • Peter de Echave i Maria Antònia Oliver, de l’Associació Memòria de Mallorca
 • Helena Herrera, del col·lectiu Feministes en Acció
 • Maria Antònia Carbonero Gamundí, directora del grup de recerca “Desigualtats, Gènere i Polítiques Públiques” (DGIPP-UIB).
 • Catalina Carrasco, ballarina i coreògrafa (Cia. Baal)
 • Victor Uwagba, mediador comunitari intercultural, percussionista i contacontes
 • Danielle Spadotto, investigadora al programa de postgrau en Artes Visuals de la UFRJ (Brasil), artista i comissària de l'exposició Interjecciones SUR
 • Maria Victòria Secall i Àngels Cardona Palmer, escriptores i poetes
 • Antoinette Torres Soler, directora de la Revista Afroféminas (Zaragoza)
 • Rosa Cursach Salas, directora de l'IB Dona
 • Andrea Beltramo, periodista, escriptora, comissària de l'exposició Interjecciones SUR, integrant de Ulls Sadolls (Palma), DGIPP-UIB (Palma), integrant del Programa d’Estudis “Poscolonialitat, pensament fronterer i transfronterer en els Estudis Feministes” (Instituto de Altos Estudios Sociales, UNSAM) i de la col·lectiva periodística Derrocando a Roca (Argentina).
 • Representants de l’agrupació Las Kellys Mallorca i treballador*s de l’aeroport Son Sant Joan (Palma)
 • Romina Perazzollo, historiadora, especialista en migracions, treball, vulnerabilitat i gènere (UIB)
 • María Gómez Garrido, professora i membre del grup de recerca “Desigualtats, Gènere i Polítiques Públiques” (DGIPP-UIB).
 • Carolina Torres Topaga i Silvia Albert Sopale, directora i actriu de l’obre “No es país para negras”
 • Carmen Buelohá Borengue, comunicadora cultural
 • Marta Sbert, integrant d’Assemblea Antipatriarcal i Ulls Sadolls
 • Montserrat Galcerán Huguet, catedràtica de filosofia a la Universitat Complutense i regidora a l'Ajuntament de Madrid des de 2015.
 • Ruth Muñoz Florit, llicenciada en antropologia social i cultural
 • Arena Petit, llicenciada en Humanitats amb el Certificat d'Aptitud Pedagògica
 • Meritxell Esquirol Salom, integrant del grup de recerca “Representació, ideologia  i recepció a la cultura audiovisual (RIRCA-UIB). 
 • Núria Sbert, actriu i creadora de l’obre “Bistec”
 • La India, cantant i compositora
 • Ana Martí, cantant i compositora

 

Per a més informació:

geografiasdaviolencia@gmail.com

https://www.facebook.com/interjecciones/